Kde se rozmanitost setkává s hodnotou - Katalo.cz
Dům doktora Fišera ()
Audiokniha MP3 - autor Petra Braunová, čte Kryštof Hádek Napínavý příběh, který vám nedovolí odejít!Podivín doktor Fišer do svého domu obehnaného plotem s ostnatým drátem nikoho nepouští. Když se Petrův otec zmíní, že pro doktora pracuje, probudí v synovi zvědavost. V domě na kopci prý bydlí nějaký kluk. Nikdo ho ale nezná, do školy nechodí, nehraje florbal… Petrovi se podaří s pomocí kamarádky Kristýny a dokonalé lsti vniknout do domu. Co objeví, je šokující, a co bude následovat, ještě mnohem víc!
Podívejte se také Miroslav Horníček na obrazovce
Pohostinství & gastronomie 1
Obsah učebnic Pohostinství a gastronomie byl sestaven podle nejnovějších RVP SOV. Svojí strukturou odráží ale i nezastavitelný vývoj v oboru, který zahrnuje například umět zacházet s nejmodernějším vybavením, rozumět technologiím či osvojit si nové pracovní postupy a metody. Dále také nová témata, jakými jsou komunikace v týmu, reflexe, zvládání konfliktů, udržitelnost nebo vegetariánská a veganská strava a další. Každý díl je orientován na propojení poznatků s praxí. V souladu s RVP Publikace je rozdělena do šesti tematických celků, které se věnují klíčovým aspektům výživy. Studenti se seznámí s významem živin a doprovodných látek v potravinách, jejich přínosem pro zdraví i pro přípravu pokrmů. Důraz je kladen také na bezpečnost potravin a hygienická pravidla, která jsou pro gastronomii nezbytná. Učebnice se zaměřuje na význam živin, jejich vliv na zdraví i přípravu pokrmů, bezpečnost potravin a základní hygienická pravidla. Najdete zde také kapitoly o ovoci, zelenině, houbách, obilninách, kávě, čaji, koření a bylinkách. Nechybí ani aktuální trendy ve stravování, jako je veganská a vegetariánská výživa, a témata spojená s udržitelností a dopadem potravin na zdraví a životní prostředí. Text doplňují zajímavosti a piktogramy pro snadnou orientaci. Co vše se dozvíte? Ochrana zdraví: 1. Kažení potravin; 2. Mikroby; 3. Potravinové infekce a otravy; 4. Uchovávání a zhodnocování potravin; Strava pro zdravý životní styl: 1. Úvod; 2. Sacharidy; 3. Lipidy; 4. Proteiny (bílkoviny); 5. Vitamíny a minerály; 6. Doprovodné látky; 7. Voda Potraviny rostlinného původu a houby: 1. Ovoce; 2. Zelenina; 3. Brambory; 4. Lusková zelenina; 5. Houby; 6. Vegetariánské a alternativní potraviny Obilniny a mlýnské výrobky: 1. Obilniny a mlýnské výrobky; 2. Olejnatá semena a další zrna; 3. Rýže; 4. Pečivo a pekárenské výrobky; 5. Těstoviny Potraviny s obsahem éterických olejů a alkaloidů: 1. Bylinky; 2. Koření; 3. Káva; 4. Čaj; 5. Kakao; 6. Čokoláda Dochucovadla a kypřící prostředky: 1. Slazení pokrmů – sladidla; 2. Vědomé dodávání hořkých tónů; 3. Vědomé dokyselování pokrmů; 4. Solení pokrmů; 5. Umami – aby byl pokrm chutnější; 6. Přiostřování jídla; 7. Kypření test a hmot
Podívejte se také Dobře odtajněný Miroslav Horníček ()
Skalní hrady - Zdeněk Fišera
Kniha známého a renomovaného autora přináší čtenáři ojedinělou možnost cestovat po skalních hradech nejen České republiky, ale i přilehlého pohraničí. Historický popis je doplněn o popis místopisný a o údaje potřebné k vyhledání na mapě nebo v GPS navigaci. Pro lepší práci s průvodcem je kniha doplněna také o terminologický slovník a samozřejmě o místopisný rejstřík a schematické mapy.
Podívejte se také Donutil Miroslav: Baví vás... Miroslav Donutil (4x CD) - CD (310917-2)
Podívejte se také
- Víno: Analýza - Technologie - Gastronomie (978-80-86380-77-3)
- Paleček Miroslav: Ježkárny - CD (SU6286-2)
- Miroslav Horníček Hýbu se, tedy jsem
- Ahome Plecháček se jménem Miroslav (23210)
- Žbirka Miroslav Meky: K.O. - CD (912313-2)
- cd miroslav donutil cte povidky oty pavla
- Žbirka Meky Miroslav: Posledné veci - CD (4581932)
- Miroslav Šašek (978-80-242-7362-4)
- Jan Werich a Miroslav Horníček na Kampě
- Táborský Miroslav: Aby se děti divily - CD (859415658422)
- Žbirka Miroslav Meky - Meky unisex - velikost XL (3512903)
- Šroubková Olga, Sekera Miroslav: Mozaika - CD (CR1139-2)
- Žbirka Miroslav Meky: Zlomky poznania - CD (912048-2)
- Žbirka Miroslav Meky: Nemoderný chalan - CD (911608-2)
- Nový encyklopedický slovník gastronomie, A–K: 1. díl (978-80-86351-10-0)
- Nový encyklopedický slovník gastronomie, L–Ž: 2. díl (978-80-86351-11-7)
- Bubenická škola - Hra na dvojpedál 1 - Miroslav Zuk (BM110)
- Žbirka Miroslav Meky: Roky a dni - CD (911447-2)
- Bubenická škola - Hra na dvojpedál 2 - Miroslav Zuk (BM111)
- Trumpet Method Book by Miroslav Hloucal (978-80-907818-8-7)
Kvízy a hádanky - Gastronomie
Jste zvídaví a máte rádi kvízy a hádanky? Edice Mozkovna přináší praktické brožury Kvízy a hádanky, které obohatí vaše znalosti z různých oblastí. Brožury jsou plné úkolů, které využívají fotky a ilustrace. Díky své malé velikosti jsou Kvízy a hádanky dokonalým společníkem na cesty. Rozměry: 12 cm × 17 cm × 0,3 cm
Objev podobné jako Kvízy a hádanky - Gastronomie
Kvízy a hádanky - Gastronomie
Sešit plný kvízů, rébusů hádanek, které se orientůjí na různá témata. Sešit obsahuje velké množství úkolů, které využívají fotky a ilustrace.
Objev podobné jako Kvízy a hádanky - Gastronomie
Elektronická evidence tržeb pro gastronomii
Zákon o elektronické evidenci tržeb s praktickým komentářem pro zvládnutí problwmatikyv pěti minutách, uživatelské rady a tipy pro gastronomické provozy a ubytovacízařízení, informace o souvisejích novelách daňových zákonů.Publikace shrnuje základy k tématu elektronické evidence tržeb pro podnikatele, na kterése nová povinnost vztahuje v první fázi od 1. prosince 2016 a kteří se tak potřebují vspolehlivě zorientovat v nově přijatém zákoně a souvisejících novelách. Komplet zahrnujetištěnou příručku + e-book v pdf + aktualizační servis + on-line přístup k aktuálnímúplným zněním. Extra široký formát, přehledná grafická úprava s výraznými orientačnímiprvky pro pohodlou práci.Čtenáři využijí:- servisní webovou stránku s možností volného stahování novel a informacemio aktualitách- aktualizační servis zasílaný mailem- e-booky ve formátech pdf, e-pub- volný on-line přístup k aktuálnímu platnému znění zákona a dalším bonusům
Objev podobné jako Elektronická evidence tržeb pro gastronomii
Dům doktora Fišera (MP3-CD) - audiokniha
Audioknihu Dům doktora Fišera napsal autor: Petra Braunová, čte: Kryštof Hádek.
Objev podobné jako Dům doktora Fišera (MP3-CD) - audiokniha
Dům doktora Fišera - Petra Braunová - audiokniha
Audiokniha: Podivín doktor Fišer do svého domu obehnaného plotem s ostnatým drátem nikoho nepouští. Když se Petrův otec zmíní, že pro doktora pracuje, probudí v synovi zvědavost. V domě na kopci prý bydlí nějaký kluk. Nikdo ho ale nezná, do školy nechodí, nehraje florbal… Petrovi se podaří s pomocí kamarádky Kristýny a dokonalé lsti vniknout do domu. Co objeví, je šokující, a co bude následovat, ještě mnohem víc!
Objev podobné jako Dům doktora Fišera - Petra Braunová - audiokniha
Gastronomie českého středověku - Monika Černá-Feyfrlíková
Zapomeňte na klišé barbarských bouřlivých hostin, při kterých se kosti hází přes ramena psům. Středověká gastronomie elit byla vysoce kultivovaná a vynikala velice důmyslnými recepty, jež využívaly luxusních surovin, které dnes znovu pracně objevujeme. Patří mezi ně například mandlové mléko, rýžová mouka, konopný olej, ale i exotická pozapomenutá koření, jež byla dříve žádanou součástí luxusnějších pokrmů, které si s pomocí této kuchařky můžete doma sami uvařit. Poodhalí vám mimo jiné také, co stálo za úspěchem středověkých kuchmistrů a jakým způsobem probíhaly bankety na nejprestižnějších panovnických dvorech.Kniha má velký počet nových (dosud nepublikovaných) receptů, velké množství skvělých fotografií, podrobnější výklad k tradičním surovinám a nové výsledky archeologických výzkumů, které upřesňují nebo dokonce mění naše představy o středovém způsobu života.Nalezněte znovu fascinující chutě naší minulosti a pochutnejte si!
Objev podobné jako Gastronomie českého středověku - Monika Černá-Feyfrlíková
Moravské a slezské hradní kaple - Zdeněk Fišera
Většina středověkých hradů měla své vlastní kaple, sloužící buď potřebám hradního pána, posádky, nebo i lidí z podhradí. Přitom řada z těchto kaplí má své zajímavé příběhy, ať už jde o jejich architekty a budovatele, autory výzdoby nebo osobnosti, které se v nich někdy vyskytly. Kaple se navíc často měnily s podobou hradů a jejich přestavbami v různých obdobích a architektonických slozích, některé byly přestavovány a přezdobovány, jiné zcela zanikly. Zdeněk Fišera, známý autor encyklopedických knih a turistických průvodců, provede čtenáře hradními kaplemi na Moravě a také ve Slezsku, a to nejen na našem území, ale také na území dnešního Polska, které dříve náleželo k Českým zemím. Jedinečný průvodce je doplněn QR cody, mapovými prvky a fotografickou přílohou.
Objev podobné jako Moravské a slezské hradní kaple - Zdeněk Fišera
Dům doktora Fišera - Petra Braunová, Petra Lemonnier
Podivín doktor Fišer do svého domu obehnaného plotem s ostnatým drátem nikoho nepouští. Když se Petrův otec zmíní, že pro doktora pracuje, probudí v synovi zvědavost. V domě na kopci prý bydlí nějaký kluk. Nikdo ho ale nezná, do školy nechodí, nehraje florbal… Petrovi se podaří s pomocí kamarádky Kristýny a dokonalé lsti vniknout do domu. Co objeví, je šokující, a co bude následovat, ještě mnohem víc!
Objev podobné jako Dům doktora Fišera - Petra Braunová, Petra Lemonnier
Dům doktora Fišera - Petra Braunová - e-kniha
eBook: Podivín doktor Fišer do svého domu obehnaného plotem s ostnatým drátem nikoho nepouští. Když se Petrův otec zmíní, že pro doktora pracuje, probudí v synovi zvědavost. V domě na kopci prý bydlí nějaký kluk. Nikdo ho ale nezná, do školy nechodí, nehraje florbal… Petrovi se podaří s pomocí kamarádky Kristýny a dokonalé lsti vniknout do domu. Co objeví, je šokující, a co bude následovat, ještě mnohem víc!
Objev podobné jako Dům doktora Fišera - Petra Braunová - e-kniha
Dům doktora Fišera (978-80-00-06750-6)
Kniha - autor Petra Braunová; Petra Lemonnier, 152 stran, česky, pevná bez přebalu lesklá Podivín doktor Fišer do svého domu obehnaného plotem s ostnatým drátem nikoho nepouští. Když se Petrův otec zmíní, že pro doktora pracuje, probudí v synovi zvědavost. V domě na kopci prý bydlí nějaký kluk. Nikdo ho ale nezná, do školy nechodí, nehraje florbal… Petrovi se podaří s pomocí kamarádky Kristýny a dokonalé lsti vniknout do domu. Co objeví, je šokující, a co bude následovat, ještě mnohem víc!
Objev podobné jako Dům doktora Fišera (978-80-00-06750-6)
Dům doktora Fišera (978-80-000-4686-0)
Elektronická kniha - autor Petra Braunová, Petra Lemonier, 152 stran Podivín doktor Fišer do svého domu obehnaného plotem s ostnatým drátem nikoho nepouští. Když se Petrův otec zmíní, že pro doktora pracuje, probudí v synovi zvědavost. V domě na kopci prý bydlí nějaký kluk. Nikdo ho ale nezná, do školy nechodí, nehraje florbal… Petrovi se podaří s pomocí kamarádky Kristýny a dokonalé lsti vniknout do domu. Co objeví, je šokující, a co bude následovat, ještě mnohem víc!
Objev podobné jako Dům doktora Fišera (978-80-000-4686-0)
Staré pověsti od Broumova k Mělníku - Zdeněk Fišera
Tato kniha předkládá čtenáři třicet pět regionálních známých i neznámých pověstí, jejichž prostřednictvím čtenář poznává historii regionu, který se významně podílel na formování historie naší země. Seznámí ho rovněž s rodovými pověstmi známých i zapomenutých šlechtických rodů usídlených v této oblasti.Je určena nejen dětem, ale všem čtenářům, kteří se zajímají o historii a chtějí poznat blíže místa, kde žíjí.
Objev podobné jako Staré pověsti od Broumova k Mělníku - Zdeněk Fišera
Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii - Věra Höppnerová
Tato učebnice je určena učebním oborům kuchař, číšník a gastronomii na středních odborných učilištích. Jejím cílem je vštípit žákům praktické jazykové dovednosti potřebné ve styku s hostem a seznámit je se základy německé gramatiky. Obsahuje: 27 lekcí stručný mluvnický přehled ukázky jídelních lístků obraty ve styku s hostem abecední seznam odborných výrazů klíč ke cvičením německo-český slovník. Osvědčeným východiskem každé lekce jsou krátké texty – rozhovory, ale i texty popisné či vyprávěcí. Obsahují modelové situace z praxe číšníka (přijetí hosta, nabídka, objednávka, zúčtování, dotazy hostů na ubytování, pamětihodnosti města a okolí, počasí apod.). Následuje slovníček, na který navazuje partie „Rozšiřujeme si slovní zásobu“. Součástí oddílu mluvnice jsou poměrně rozsáhlá nácviková cvičení po výkladu každého jevu. Partie cvičení pak obsahuje cvičení komplexní, souborná, zaměřená na nácvik výslovnosti, mluvnických jevů v jejich propojení, poslechu i čtení. Převažují cvičení hravá a zábavná, při nichž žáci doplňují, kombinují a samostatně formulují. Soustavná pozornost je věnována párové práci, aby byli do řešení úkolů zapojeni všichni žáci současně. Nabídka cvičení je velmi pestrá a rozsáhlá, takže si vyučující může podle časových možností a úrovně kurzu vybírat. Doporučujeme věnovat v každém případě pozornost závěrečným „Kontrolním otázkám“. Ty je vhodné stejně jako cvičení „Tažte se a odpovídejte si navzájem“ nejprve probrat ve dvojicích a pak pro kontrolu a pro upevnění slovní zásoby v plénu. Cvičení „Poslechněte si.“ prověřuje porozumění a procvičuje slovní zásobu. Soubory MP3 je možné stahnout z webových stránek vydavatelství na stránce věnované tomuto titulu. Řada textů rozvíjí interkulturní kompetenci – informuje o stravovacích návycích, kuchyni a dalších reáliích německy mluvících zemí a České republiky. V souladu s požadavky u závěrečných zkoušek je věnována zvýšená pozornost popisu jídel a technologickým postupům jejich přípravy. Vzhledem k potřebám praxe – porozumět projevu zahraničního hosta a reagovat na jeho přání – jsou v každé lekci soustavně procvičovány dva fonetické jevy, které působí českým mluvčím zvláště potíže. Tato cvičení jsou rovněž součástí audiopřílohy a je vhodné výslovnost rodilých mluvčí imitovat. V 1. ročníku doporučujeme probrat 10 lekcí, v 2. 9 a ve 3. 8 lekcí. Učebnice je vedena snahou zaujmout žáky zajímavými texty, aktivizovat je formou párové práce a zpříjemnit jim hravými cvičeními výuku němčiny co nejvíce.
Objev podobné jako Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii - Věra Höppnerová
Gastronomie: vybrané kapitoly (978-80-86380-78-0)
Kniha – autor Miroslav Fišera, 300 stran, česky, pevná bez přebalu lesklá Obsah této knihy je zaměřen na vývoj, základy a současné trendy v gastronomii. Vhodným způsobem jsou uvedeny vybrané potravinářské komodity, popsány stravovací návyky mladistvých, bezpečnost potravin v gastronomii, způsoby dopravy související s gastronomií, hotelnictvím a cestovním ruchem a nakonec využití statistických metod v gastronomii. Kniha obsahuje kapitolu 10 Bezpečnosť potravín v gastronómii od slovenského autora Jozefa Goliana a tato kapitola je uvedena ve slovenském jazyce.
Objev podobné jako Gastronomie: vybrané kapitoly (978-80-86380-78-0)
Gastronomie českého středověku - Monika Černá-Feyfrlíková - e-kniha
eBook: Zapomeňte na klišé barbarských bouřlivých hostin, při kterých se kosti hází přes ramena psům. Středověká gastronomie elit byla vysoce kultivovaná a vynikala velice důmyslnými recepty, jež využívaly luxusních surovin, které dnes znovu pracně objevujeme. Patří mezi ně například mandlové mléko, rýžová mouka, konopný olej, ale i exotická pozapomenutá koření, jež byla dříve žádanou součástí luxusnějších pokrmů, které si s pomocí této kuchařky můžete doma sami uvařit. Poodhalí vám mimo jiné také, co stálo za úspěchem středověkých kuchmistrů a jakým způsobem probíhaly bankety na nejprestižnějších panovnických dvorech. Kniha má velký počet nových (dosud nepublikovaných) receptů, velké množství skvělých fotografií, podrobnější výklad k tradičním surovinám a nové výsledky archeologických výzkumů, které upřesňují nebo dokonce mění naše představy o středovém způsobu života. Nalezněte znovu fascinující chutě naší minulosti a pochutnejte si!
Objev podobné jako Gastronomie českého středověku - Monika Černá-Feyfrlíková - e-kniha
Nový encyklopedický slovník gastronomie, L–Ž - Jiří Černý
Oba díly slovníku využijí nejen odborníci pracující v oboru gastronomie, ale je určen také pro amatéry. Jde o velmi zajímavou publikaci, která u nás doposud nebyla vydána.
Objev podobné jako Nový encyklopedický slovník gastronomie, L–Ž - Jiří Černý
Nový encyklopedický slovník gastronomie, A–K - Jiří Černý
Velký gastronomický slovník je určen všem, kteří chtějí v tomto rozsáhlém oboru získat podrobné informace. Obsah tvoří výčet tradičních i nových kulinářských surovin a ingrediencí, různé způsoby úpravy pokrmů z celého světa, základní informace z oboru cukrářství, moučníkářství, pekařství, řeznictví a uzenářství, názvosloví kuchyňských a restauračních zařízení, strojů, nádobí, náčiní a pomůcek. Své místo zde má i pivo a víno, jejich výroba a názvosloví, používané sommeliéry.
Objev podobné jako Nový encyklopedický slovník gastronomie, A–K - Jiří Černý
Víno: Analýza - Technologie - Gastronomie (978-80-86380-77-3)
Kniha - autor Vlastimil Fic, 316 stran, česky, pevná bez přebalu lesklá
Objev podobné jako Víno: Analýza - Technologie - Gastronomie (978-80-86380-77-3)
Etiketa stolování - O dobrých mravech a gastronomii - Ladislav Špaček
Recepty nejtnámějších českých šéfkuchařůKniha Etiketa stolování Ladislava Špačka je obsáhlou a podrobnou příručkou etikety při stolování. Zaměřuje se na praktická témata, která se týkají každého z nás. Seznamuje čtenáře s chováním u stolu, poskytuje návody, jak správně prostřít stůl a jak rozsadit hosty. Vysvětluje, jak jíme běžná jídla i exotické pokrmy, proč bychom měli držet správně příbor, jak zacházíme s ubrouskem, sklenicemi a dalším náčiním. Spolehlivě nás provede stolováním v restauraci i na banketu, velkou pozornost však věnuje i domácímu stolování, tak důležitému pro to, abychom byli správným vzorem našim dětem. Zajímavě konfrontuje současné pojetí etikety u stolu s pravidly, která před sto lety stanovil legendární Jiří Guth-Jarkovský. Etiketa stolování má velký přesah do gastronomie. Seznamuje nás s velkými osobnostmi francouzské kuchyně a s dějinami stolování, věnuje pozornost vývoji gastronomie i věhlasným kuchyním, které nyní vládnou světu. Jako bonus kniha představuje deset nejvýznamnějších osobností našeho gastronomického světa (Zdeněk Pohlreich, Jiří Štift, David Šašek, Radek Kašpárek, Jan Kracík, Flemming Laugesen, Roman Paulus, Jan Punčochář, Oldřich Sahajdák, Sylvio Spohr, Otakar Žoudlík), které se podělily o recepty na své nejvyhlášenější pokrmy. Grafické a výtvarné řešení povyšuje knihu do sféry dárkových publikací s praktickým obsahem. Je užitečná pro každého, kdo chce stolovat podle společenských pravidel.
Objev podobné jako Etiketa stolování - O dobrých mravech a gastronomii - Ladislav Špaček
Historické radnice Čech, Moravy a Slezska, II. díl - Zdeněk Fišera
V návaznosti na již vydané tituly o městských věžích a městských branách se tentokrát autor věnuje fenoménu historických radnic (tedy těch, které vznikly do 1. světové války), z nichž některé v průběhu času zanikly, většinou však zůstaly - byť několikrát přestavovány - zachovány do současných dnů, třebaže ne vždy jsou i dnes sídlem městského úřadu. Všechny dochované budovy však dodnes vytvářejí nenapodobitelný kolorit mnoha našich měst. Po I. díle (s úvodem a městy A-G) následuje katalog měst mezi H-Ž, soupis literatury a slovníček, opět s množstvím ilustrací (plánky, fota apod.).
Objev podobné jako Historické radnice Čech, Moravy a Slezska, II. díl - Zdeněk Fišera
Svet gastronómie: Príručka, ktorú hľadáš (978-80-551-8204-9)
Kniha - autor Andrej Šulka, 144 stran, slovensky, pevná bez přebalu lesklá Čo potrebuješ na to, aby si sa stal gastronómom? V prvom rade musíš mať hlavne chuť a motiváciu. Ak ich už máš, potrebuješ ešte túto knihu, ktorá ťa zasvätí do tajomstiev kultúry stravovania. Kniha Gastronómia v kocke nie je ani kuchárskou knihou, ani učebnicou. Nenájdeš v nej recepty či pracovné postupy. Nájdeš v nej však praktické a presne zacielené rady, ktoré ti pomôžu zorientovať sa v rozmanitom svete gastronómie. Andrej Šulka ich zozbieral počas siedmich rokov praxe na Slovensku, v Taliansku a vo Francúzsku a napísal jednoducho, prehľadné bez zbytočných „omáčok“ (aj keď kapitolu o omáčkach v nej nájdeš tiež). Cenné a prehľadné informácie z kuchyne i baru, ktoré sú doplnené autorovými ilustráciami, uľahčia ich zapamätanie. Zistíš, ako prebieha proces výroby vína či kávy, aké bylinky a koreniny najčastejšie používame, alebo s akými nástrojmi pracuje barman. A to je len zlomok...
Objev podobné jako Svet gastronómie: Príručka, ktorú hľadáš (978-80-551-8204-9)
Navštivte... Městské věže v Čechách, na Moravě, ve Slezsku - Zdeněk Fišera
Další svazek edice Navštivte... představuje důležité historické památky, jakými jsou bezesporu městské věže, jinak známé také jako městské hlásky. V úvodní části se čtenáři seznámí se stručnou historií vývoje městských věží, pozornost je věnována i jejich někdejším obyvatelům, tedy hlásným – věžníkům. Následuje základní stavební rozbor věží a členění na jejich obvyklé účelové části. Dále jsou pak věže rozděleny podle typu na samostatně stojící, kostelní, radniční a věže kdysi tvořící součást městského opevnění. Vlastní katalog městských věží má podobu krátkých kapitol týkajících se vždy jedné věže. Každá kapitola pojednává stručně o poloze místa (města, městečka či dnes jen obce) uvedené věže a pak o jejím bližším umístění v daném místě. Nechybí údaje o současné přístupnosti věže pro veřejnost, u přístupných věží potom otevírací hodiny. Hlavní část kapitoly je věnována vlastní historii věže, jejímu venkovnímu vzhledu a vnitřní stavební podobě. Kniha pojednává o 140 těchto městských věžích, text je doplněn barevnými fotografiemi.
Objev podobné jako Navštivte... Městské věže v Čechách, na Moravě, ve Slezsku - Zdeněk Fišera
Církevní opevnění v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Zdeněk Fišera
Nejen kostely, ale i celá řada klášterů byla stavěna jako opevněné prostory, kde bylo možné se v případě nebezpečí také bránit. Známý encyklopedista a autor turistických průvodců přináší ve své nové knize přehled podobně opevněných církevních památek a doplňuje tak svoji předchozí publikaci Opevněné kostely Moravy a Slezska.
Objev podobné jako Církevní opevnění v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Zdeněk Fišera
Encyklopedie městských bran v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Zdeněk Fišera
V návaznosti na titul o městských věžích se tentokrát autor věnuje fenoménu městských bran, z nichž stovky již v průběhu času, a to zejména v 17. a pak v 19. století, zanikly, ale desítky ještě dodnes existují a dotvářejí nenapodobitelný kolorit mnoha našich měst. Po úvodních kapitolách věnovaných vývoji bran a jejich rozdělení následuje abecedně řazený katalog podle jednotlivých měst. Text doprovází množství ilustrací (fota, plánky, nákresy) a barevná příloha.
Objev podobné jako Encyklopedie městských bran v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Zdeněk Fišera
Loupeživí rytíři a zemští škůdci Království českého a jejich sídla - Zdeněk Fišera
Kniha Loupeživí rytíři a zemští škůdci Království českého není pouze soupisem známých a méně známých skutečností o středověkých lupičích číhajících v lesních průsmycích na kupecké karavany. Autor předkládá čtenáři po několikaletém bádání v knihovnách, archivech, matrikách a dobových pramenech faktografickou publikaci s uceleným souborem šlechticů, kteří se dostali vzhledem ke své loupeživé činnosti do rozporu se zákonem. V úvodní části najdeme důkladnější rozbor týkající se loupeživých rytířů a zemských škůdců, mezi kterými byly značné rozdíly. Loupeživý rytíř byl šlechtic, který podnikal přepady a loupeže. Zemský škůdce byl v podstatě rušitel vyhlášeného zemského míru a v mnoha případech odbojník. Hlavní část knihy ve více než sto samostatných krátkých medailonech hovoří o jednotlivých osobách z řad vyšší i nižší šlechty včetně těch, kteří sice urozeného původu nebyly, ale mnohdy loupeživé družiny vedly. V řadě kapitol se jedná o dvojice, případně více členů jednoho rodu. Závěrečné kapitoly pojednávají o známých postavách jen zlomkovitě, jelikož nejsou nijak historicky doloženy, ale existovat mohly. Pro úplnost je připomenuto i několik loupeživých rytířů zahraničních. Publikace je doplněna fotografiemi a perokresbami hradů, hrádků a tvrzí, na kterých tito lapkové působili a u téměř každé kapitoly najdeme i jejich rodové erby. Kniha je zakončena rejstříkem odborných výrazů, anglickým resumé a výčtem použitých pramenů a literatury.
Objev podobné jako Loupeživí rytíři a zemští škůdci Království českého a jejich sídla - Zdeněk Fišera
Encyklopedie městských věží v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Zdeněk Fišera
Městské věže představovaly reprezentační stavby města, ať už stály samostatně, nebo tvořily součást důležité městské budovy. Vznikaly často jako součást farních kostelů nebo radnic, ale jako tzv. věžovité brány byly někdy zapojeny do městského opevnění. Mívaly i obranný charakter, ale primární byl jejich strážní účel: střežení okolí města v době nebezpečí, vyhlašování času nebo třeba poplachu při požáru. Klasické věže (zvané i hlásky nebo zvonice) měly v nejvyšším patře po celém obvodu převislý či arkádový ochoz. Za ním býval věžní byt či světnice věžníků (hlásných či podvěžních). Soubor zachycuje na 130 věží, text doplňují fotografie a dobové ilustrace.
Objev podobné jako Encyklopedie městských věží v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Zdeněk Fišera
To nejlepší z Valašska - Výlety, sport, příroda, památky, ubytování, gastronomie - Radovan Stoklasa
Kniha To nejlepší z Valašska má charakter průvodce po naučných stezkách na východě Moravy, v Hostýnských vrších, Vizovických vrších, Javorníkách, Beskydech a v Podbeskydí. Trasy, vyznačené na mapách, často zavedou návštěvníky do míst, kam běžné turistické stezky nevedou. Mohou absolvovat okruh po nových rozhlednách na Valašsku, podívat se do valašských obcí, v nichž spisovatel Jan Karafiát čerpal inspiraci pro knihu Broučci, nebo navštívit unikátní jezero v údolí Jezerné ve Velkých Karlovicích, které proslavil Karel Jaromír Erben svou pohádkou Karlovské jezero. Kniha obsahuje mnoho dalších kulturních i přírodních památek východní Moravy a tipy na výlety s podrobnými popisy tras. Doplněna je praktickými informacemi o možnostech ubytování a nabídkami restaurací.
Objev podobné jako To nejlepší z Valašska - Výlety, sport, příroda, památky, ubytování, gastronomie - Radovan Stoklasa
Chvála české kuchyně - bible české gastronomie - Hugo Schreiber, Yvetta Dörflová, Jarmila Schreiberová
Poprvé v naší vydavatelské praxi vychází kniha Chvála české kuchyně - tradice, jídlo, stolování, osobnosti, která mapuje celé panorama české gastronomie. Je to dílo určené nejen široké veřejnosti, ale především odborníkům. V pěti kapitolách zachycuje tradiční český rok; principy vaření; vývoj potravin; oborové kuchyně i proměny stylu vaření; obsluhy a stolování. Jsou zde klíčové osobnosti české kuchyně od Bavora Rodovského z Hustiřan, M. D. Rettigové, Anuše Kejřové, Marie Sandtnerové až po rybího krále Jindřicha Vaňhu a soudobé nositele Michelinských hvězd. Kapitoly obohacují literární ukázky z děl českých spisovatelů. Významnou součásti knihy je obrazová a fotografická dokumentace.
Objev podobné jako Chvála české kuchyně - bible české gastronomie - Hugo Schreiber, Yvetta Dörflová, Jarmila Schreiberová
Etiketa stolování: O dobrých mravech a gastronomii (978-80-242-7617-5)
Kniha - autor Ladislav Špaček, česky, pevná bez přebalu lesklá Recepty nejtnámějších českých šéfkuchařů Kniha Etiketa stolování Ladislava Špačka je obsáhlou a podrobnou příručkou etikety při stolování. Zaměřuje se na praktická témata, která se týkají každého z nás. Seznamuje čtenáře s chováním u stolu, poskytuje návody, jak správně prostřít stůl a jak rozsadit hosty. Vysvětluje, jak jíme běžná jídla i exotické pokrmy, proč bychom měli držet správně příbor, jak zacházíme s ubrouskem, sklenicemi a dalším náčiním. Spolehlivě nás provede stolováním v restauraci i na banketu, velkou pozornost však věnuje i domácímu stolování, tak důležitému pro to, abychom byli správným vzorem našim dětem. Zajímavě konfrontuje současné pojetí etikety u stolu s pravidly, která před sto lety stanovil legendární Jiří Guth-Jarkovský. Etiketa stolování má velký přesah do gastronomie. Seznamuje nás s velkými osobnostmi francouzské kuchyně a s dějinami stolování, věnuje pozornost vývoji...
Objev podobné jako Etiketa stolování: O dobrých mravech a gastronomii (978-80-242-7617-5)
Česko-anglicko-německý průvodce gastronomií a restauračním provozem (80-7335-036-X)
Kniha - autor Mirko Křivánek, 366 stran, česky, pevná bez přebalu lesklá
Objev podobné jako Česko-anglicko-německý průvodce gastronomií a restauračním provozem (80-7335-036-X)
Opevněné kostely II. díl v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Zdeněk Fišera
Opevněné kostely jsou zajímavým druhem sakrálních staveb. Sloužily nejen pro náboženské účely, ale také jako opěrné body při obraně proti nepříteli. Kromě tradičních architektonických prvků obsahují i prvky fortifikační, například střílny nebo zesílené zdivo. Jejich poloha z nich potom často činí dominantní prvek měst, vesnic i krajiny. Druhý díl, který máte nyní v rukou, pojednává o opevněných kostelech v oblastech Vysočiny, Pardubického, Jihomoravského, Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje.
Objev podobné jako Opevněné kostely II. díl v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Zdeněk Fišera
Nový encyklopedický slovník gastronomie, A–K: 1. díl (978-80-86351-10-0)
Kniha - autor Jiří Černý, česky - autor Jiří Černý, česky Velký gastronomický slovník vychází ve dvou svazcích a je určen všem, kteří chtějí v tomto rozsáhlém oboru získat podrobné informace. Obsah tvoří výčet tradičních i nových kulinářských surovin a ingrediencí, různé způsoby úpravy pokrmů z celého světa, základní informace z oboru cukrářství, moučníkářství, perníkářství, řeznictví a uzenářství, názvosloví kuchyňských a restauračních zařízení, strojů, nádobí, náčiní a pomůcek. Své místo zde má i pivo a víno, jejich výroba a názvosloví, používané sommeliéry. Jde o ojedinělou publikaci pro odborníky pracující v oboru, ale slovník je určen i amatérským gastronomům.
Objev podobné jako Nový encyklopedický slovník gastronomie, A–K: 1. díl (978-80-86351-10-0)
Ájurvéda léčení a vaření - Přírodní léčitelství a gastronomie v indické tradici - Elisabeth Veit
Přírodní léčitelství a gastronomie v indické tradici. Léčení a vaření s ájurvédou, přírodní léčitelství a gastronomie v indické tradici. Indické koření, oleje, léčivé byliny a drahokamy - ájurvéda je tisíce let staré vědění o zdravém, dlouhém a štěstí přinášejícím životě. Předané a neustále dále rozvíjené recepty a pokyny se prosadily i v západním světě. Léčivé účinky této celostní medicíny jsou už dlouho uznávány - k prospěchu těla, ducha a duše. Dr. phil. Elisabeth Veit v této mimořádné knize ukazuje, jak můžete využít léčivou sílu ájurvédy: vedle nauky o energii a třech typech tělesné konstituce v ní najdete přehled o ájurvédském koření a léčivém rostlinstvu od A do Z, dále pak 65 receptů seřazených podle dóš a chuťové orientace.
Objev podobné jako Ájurvéda léčení a vaření - Přírodní léčitelství a gastronomie v indické tradici - Elisabeth Veit
Nový encyklopedický slovník gastronomie, L–Ž: 2. díl (978-80-86351-11-7)
Kniha - autor Jiří Černý, česky - autor Jiří Černý, česky Velký gastronomický slovník vychází ve dvou svazcích a je určen všem, kteří chtějí v tomto rozsáhlém oboru získat podrobné informace. Obsah tvoří výčet tradičních i nových kulinářských surovin a ingrediencí, různé způsoby úpravy pokrmů z celého světa, základní informace z oboru cukrářství, moučníkářství, perníkářství, řeznictví a uzenářství, názvosloví kuchyňských a restauračních zařízení, strojů, nádobí, náčiní a pomůcek. Své místo zde má i pivo a víno, jejich výroba a názvosloví, používané sommeliéry. Jde o ojedinělou publikaci pro odborníky pracující v oboru, ale slovník je určen i amatérským gastronomům.
Objev podobné jako Nový encyklopedický slovník gastronomie, L–Ž: 2. díl (978-80-86351-11-7)
Encyklopedie městských bran v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Zdeněk Fišera - e-kniha
eBook: V návaznosti na titul o městských věžích se tentokrát autor věnuje fenoménu městských bran, z nichž stovky již v průběhu času, a to zejména v 17. a pak v 19. století, zanikly, ale desítky ještě dodnes existují a dotvářejí nenapodobitelný kolorit mnoha našich měst. Po úvodních kapitolách věnovaných vývoji bran a jejich rozdělení následuje abecedně řazený katalog podle jednotlivých měst. Text doprovází množství ilustrací (fota, plánky, nákresy) a barevná příloha.
Objev podobné jako Encyklopedie městských bran v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Zdeněk Fišera - e-kniha
Miroslav Myška - Miroslav Myška
Monografie Miroslav Myška zahrnuje výběr 67 převážně černobílých fotografií z let 1968–2015. Volnou výtvarnou fotografií se Miroslav Myška zabývá od svých studií na brněnské SSUŘ. Zásadní osobností, kterou Myška považuje za svůj nejdůležitější vzor byl K. O. Hrubý. Dokumentární černobílé fotografie z Mongolska, Řecka, Liptova, Gruzie, Balkánu jsou poctou lidství, každodennímu životu, krajině. Souběžně s dokumentem vytváří řadu pozoruhodných aktů či jejich detailů v konfrontaci s krajinou, krajinnými detaily. Struktury zdí, koláže, dekoláže dokládají rozmanitost Myškových autorských postupů. Převážná část jeho tvorby spadá do období klasické fotografie, digitální fotografii se nevyhýbá.
Objev podobné jako Miroslav Myška - Miroslav Myška
Století Miroslava Zikmunda - Miroslav Náplava, Petr Horký, Vladimír Kroc, Miroslav Zikmund
Životopisná kniha Století Miroslava Zikmunda přináší osobitý pohled na bouřlivé dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět. Byl počat za Habsburků a narodil se pět měsíců po vzniku první republiky. Přežil druhou světovou válku, zažil nástup komunismu i jeho pád. StB ho označila „nebezpečnou osobou nejvyšší třídy nebezpečnosti“. Pobýval v Africe, když zanikal koloniální systém, setkal se s prezidenty a seznámil se s Gagarinem i Hillarym. Zažil nástup demokracie a „všemocného“ kapitalismu... Kniha rozhovorů, které s Miroslavem Zikmundem vedl Petr Horký, Vladimír Kroc a Miroslav Náplava, přináší také dosud nezveřejněné informace ze života tohoto výjimečného cestovatele, které nezazněly ani ve stejnojmenném filmu. Text je doplněn bohatou obrazovou přílohou s množstvím unikátních fotografií. Vydejme se napříč dějinami a nechme si vyprávět příběh minulého století mužem, který jej zažil...
Objev podobné jako Století Miroslava Zikmunda - Miroslav Náplava, Petr Horký, Vladimír Kroc, Miroslav Zikmund
Naboso - Miroslav Daniš, Miroslav Cipár
Po výbere z poézie Krehké z kameňa (Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2016) sa Miroslav Daniš tentoraz prezentuje básnickou zbierkou Naboso, ktorá zachytáva veci a situácie emóciami. Prebúdzajú sa v priam nevysloviteľnom poznaní a poetickej subjektivite. Aj táto zbierka dokumentuje, že poézia má silu spájať ľudí s rôznymi životnými osudmi. Práve prostredníctvom umeleckého slova zistíme, že so svojimi problémami či radosťou nie sme sami, ale aj s druhými... Zbierku ilustroval akad. maliar Miroslav Cipár.
Objev podobné jako Naboso - Miroslav Daniš, Miroslav Cipár
Samomluvy Miroslava Macka - Miroslav Macek
Miroslav Macek o sobě rád říká, že je snob. Mnoho takových vzdělaných a zábavných snobů není. A už vůbec ne takových, kteří umějí vyprávět. Miroslav Macek vypráví s gustem, moudře a vtipně, kouzelnou poetickou češtinou o svém dětství, rodičích, prarodičích, studiích, svých láskách, manželkách i dětech a pochopitelně i o dobrém jídle a pití, jak to jen gourmet umí. Miroslav Macek svou knihu představuje takto: „Vážení a milí, na světě je konečně knížka, ve které vyprávím o všelikých zajímavostech, které mne potkaly cestou od narození (téměř) do smrti, a které by Vám, jak doufám, mohly poskytnout jak zábavu, tak i trochu poučení. V knize jsou též ukázky z mé letité novinové a časopisecké tvorby, výběr z překladů poezie i prózy a také něco z vlastního literárního šuplíku.“
Objev podobné jako Samomluvy Miroslava Macka - Miroslav Macek
Století Miroslava Zikmunda (Defekt) - Miroslav Náplava, Petr Horký, Vladimír Kroc, Miroslav Zikmund
Životopisná kniha Století Miroslava Zikmunda přináší osobitý pohled na bouřlivé dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět. Byl počat za Habsburků a narodil se pět měsíců po vzniku první republiky. Přežil druhou světovou válku, zažil nástup komunismu i jeho pád. StB ho označila „nebezpečnou osobou nejvyšší třídy nebezpečnosti“. Pobýval v Africe, když zanikal koloniální systém, setkal se s prezidenty a seznámil se s Gagarinem i Hillarym. Zažil nástup demokracie a „všemocného“ kapitalismu... Kniha rozhovorů, které s Miroslavem Zikmundem vedl Petr Horký, Vladimír Kroc a Miroslav Náplava, přináší také dosud nezveřejněné informace ze života tohoto výjimečného cestovatele, které nezazněly ani ve stejnojmenném filmu. Text je doplněn bohatou obrazovou přílohou s množstvím unikátních fotografií. Vydejme se napříč dějinami a nechme si vyprávět příběh minulého století mužem, který jej zažil...
Objev podobné jako Století Miroslava Zikmunda (Defekt) - Miroslav Náplava, Petr Horký, Vladimír Kroc, Miroslav Zikmund
Vařit může každý: Obrazový kurz praktické gastronomie krok za krokem (978-80-7451-845-4)
Kniha - 368 stran, česky, brožovaná bez přebalu lesklá Jak již název této knihy napovídá, vařit může opravdu každý. Pokročilí i začínající kuchaři a kuchařky, zde najdou textové i obrazové návody na mnoho skvělých receptů především ze středomořské kuchyně. Pomocí metody "krok za krokem" zvládne každý z nich bez potíží základní techniky čištění, porcování a úpravy zeleniny, masa a ryb. Naučí se připravovat domácí těstoviny, různé druhy pečiva, dortů a sladkostí. Naučí se správně zpracovávat známé i méně známé suroviny. Seznámí se též s kuchařským náčiním, které by nemělo chybět jejich kuchyni. Přeloženo z italského originálu.
Objev podobné jako Vařit může každý: Obrazový kurz praktické gastronomie krok za krokem (978-80-7451-845-4)
Variť môže každý: Obrazový kurz praktickej gastronómie krok za krokem (978-80-7451-846-1)
Kniha - 358 stran, slovensky, brožovaná bez přebalu lesklá Ako už názov tejto knihy napovedá, variť môže naozaj každý. Pokročilí aj začínajúci kuchári a kuchárky v nej nájdu textové aj obrazové návody na množstvo skvelých receptov predovšetkým zo stredomorskej kuchyne. Pomocou metódy "krok za krokom" zvládnu všetci bez problémov základné techniky čistenia, porciovania a úpravy zeleniny, mäsa a rýb. Naučia sa pripravovať domáce cestoviny, rôzne druhy pečiva, tort a sladkostí. Dozvedia sa ako správne spracovávať známe i menej známe suroviny. Zoznámia sa aj s kuchynským náčiním, ktoré by nemalo chýbať v ich kuchyni. Preložené z talianskeho originálu.
Objev podobné jako Variť môže každý: Obrazový kurz praktickej gastronómie krok za krokem (978-80-7451-846-1)
Podnikání v hotelnictví a gastronomii -- Pro střední a vyšší hotelové školy - Eva Krátká, František Smetana
Publikace obsahuje základní problematiku podnikání v oblasti ubytování a stravování. Součástí textu jsou cvičení, ve kterých se žáci naučí aplikovat teorii na příkladech z praxe při řízení ubytovacích a stravovacích zařízení. Praktická část obsahuje hotelový software, který je jako demoverze na CD vloženém do knihy. Součástí CD jsou také různé přílohy připravené k tisku
Objev podobné jako Podnikání v hotelnictví a gastronomii -- Pro střední a vyšší hotelové školy - Eva Krátká, František Smetana
Století Miroslava Zikmunda - Miroslav Náplava, Petr Horký, Vladimír Kroc, Miroslav Zikmund - e-kniha
eBook: Bouřlivé dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět Tato kniha není životopisem Miroslava Zikmunda. Je to pozvánka do světa pověstného archivu. Je to posezení u stolu s Miroslavem Zikmundem. Nalejete si hlteček slivovice do kameniny anebo sklenku těžšího, plnějšího červeného vína, takhle to děláváme my. Můžeme vás ujistit, že za každým příběhem se kromě jiného skrývá i konkrétní debata, kterou jsme vedli a která uváděla témata v souvislosti. Je to vstupenka do lunaparku jménem život (anebo dějiny), kde si sednete tu na horskou dráhu, tu do domu hrůzy, jindy vás odnese tobogán jménem náhoda. Půjdete s námi po stopách vzniku filmu Století Miroslava Zikmunda, po stopách života Miroslava Zikmunda a tím i po mezních situacích celé naší republiky. Jak Miroslav Zikmund říká: „Byl jsem zplozen ještě za Rakouska-Uherska a narodil se do prvních dnů republiky. Proto ji celý život považuji za svého o krapátek staršího bráchu.“ Kniha obsahuje dosud nepublikované informace, včetně úryvků z prvního, nikdy nevydaného cestopisu, dobové fotografie a ilustrace Elišky Chytkové. Ukázka z knihy © Století Miroslava Zikmunda, Nakladatelství JOTA, 2017 Se starým místním zřízencem jsme v Pérádéniji našli přesně ten stejný strom a já se na to místo, mezi stejné, nepatrně povyrostlé ploutve znovu posadil. A tehdy to na mne padlo. Jak ten mohutný strom pluje časem jako velryba, jeho silné deskové kořeny jsou jako ploutve, které kormidlují cestu dlouhými věky. A popluje tak majestátně dál, až ani já, ani moji přátelé na tomto světě nebudeme. Vidíte, mezitím jsem s jedním z těch „vnuků“ udělal výbor z celého knižního díla, co jsme s Jurkou napsali, a s druhým natočil film o celém mém životě. Táhne mi na stovku a před pár dny jsme se s mojí Marií vrátili z dovolené v Maďarsku, Rakousku a Německu. Mám plnou hlavu plánů, co ještě chci, co potřebuji udělat. Je spousta věcí, kterým chci přijít na kloub, je mnoho toho, na co si chci udělat názor sám. Jako tehdy, když jsem chtěl jet, kam nejdál to půjde. Miroslav Zikmund Asi by bylo pěkné, kdybych řekl, že v tom vězela už odmalička moje touha cestovat. Vůbec ne. V přání dojet co nejdál byla spíš zvídavost a snaha vidět víc, vědět to, co ostatní nevědí. Tento rys – vědět, jak se věci doopravdy mají – mne provází celý život. Jurko, pokud jde o termíny odevzdání rukopisu: ještě nikdy jsme žádný nesplnili, Afrikou počínaje. Ne proto, že bychom byli k termínům přistupovali neodpovědně, ale prostě proto, že jakýkoli termín se vždycky snáz vysloví, než se kniha napíše. Myslím, že taky ještě žádný spisovatel nikdy neodevzdal rukopis v termínu. Protože na každém se dá pracovat do nekonečna, taky když už je vytištěn. Byl jsem zvědavec, hnalo mne, že jsem chtěl vidět, co neviděli druzí. Proto jsem svého času chtěl být například komorním stenografem. Říkal jsem si, když budu umět těsnopis, udělám zkoušky, bude ze mne zapisovatel, který bude sedět v parlamentu a dozví se spousty věcí dřív, než to budou lidi číst v novinách. Miroslav Zikmund (* 14. 2. 1919, Plzeň) Spolu s Jiřím Hanzelkou přespali na Cheopsově pyramidě, filmovali zrození sopky, projeli Núbijskou poušť, žili s ekvádorskými lovci lebek. Procestovali 112 zemí a teritorií celé planety, zdokumentovali svět. Pobývali v Africe, když zanikal koloniální systém, vynesli vlajku na Kilimandžáro, v konžském pralese navštívili Pygmeje. V legendární Tatře 87 urazili 111 000 kilometrů, vrátili se do komunisty zadrátované vlasti. Cestou po Asii a Oceánii zažili rovníkový „Neptunův křest“, hovořili s prezidenty, s Gagarinem i Hillarym, jako první projeli napříč Sovětským svazem, posunuli hranice možného. V roce 1968 odmítli okupaci i nastupující normalizační režim, na dvacet let se pak stali politicky nežádoucími osobami. Natočili 4 celovečerní a 147 dokumentárních filmů, napsali 700 rozhlasových a 300 novinových reportáží, prodali 6,5 milionu knih, jejich publikace patří mezi klenoty českého cestopisu. Působivou bilanci Zikmundových aktivit rozšiřuje precizně vedený archiv, který tak zařazuje příběh jednoho muže do souvislostí téměř posledních sta let a do osudu historie celé naší republiky. Obdivuhodný příběh této osobnosti inspiruje už několikátou generaci. Petr Horký (* 1973) Režisér, spisovatel, producent, cestovatel. Od roku 1994 působil jako moderátor a později režisér v České televizi. Zakladatel producentské společnosti Piranha Film, spolupořadatel cestopisných přehlídek filmů s řadou besed WorldFilm a Neznámá Země, režisér asi 80 dokumentárních filmů. Za celovečerní dokument Století Miroslava Zikmunda byl nominován na Českého lva, tento titul se stal v roce 2014 nejnavštěvovanějším dokumentem v českých kinech. Pro ČT moderoval přes 1 500 živě vysílaných pořadů i řadu předtáčených magazínů. Byl také moderátorem oficiálního setkání 28 evropských prezidentů. Je autorem a spoluautorem devíti knih (Dvě cesty za archeologií, Sloni žijí do sta let, Neznámá země, Zpráva o cestě na severní pól, Cuba Libre, Honba za
Objev podobné jako Století Miroslava Zikmunda - Miroslav Náplava, Petr Horký, Vladimír Kroc, Miroslav Zikmund - e-kniha
Středověk - Miroslav Mudra, Miroslav Hrdina, Eduard Wagner
Třetí svazek z díla Eduarda Wagnera pro všechny milovníky historie a válečnictví - tentokrát je zaměřen na dobu předhusitskou a husitskou a v jednotlivých kapitolách názorně zobrazuje odívání, jak civilní tak i bojové, přilby, štíty, chladné zbraně, střelné zbraně, obléhací stroje, korouhve, praporce, jezdecké postroje, vozy a polní ležení. Čtenář je takto seznámen s životem, módou, zbrojí i s vojenskou technikou tohoto období. Barevný tisk na 170 g ofsetovém chamoix papíru, vazba tuhá s přebalem a zlatou ražbou.
Objev podobné jako Středověk - Miroslav Mudra, Miroslav Hrdina, Eduard Wagner
Miroslav Krobot: Nečíst - Miroslav Krobot - e-kniha
eBook: Útržky, úvahy, nonsensy, povídky. Myslí charismatického režiséra a herce putují fascinující postavy i vzpomínky: Český dobrodruh Eskymo Welzl si podává dveře s Jackem Kerouacem, Rolling Stones s maminčiným životopisem. Divokou krásu Jeseníků střídají parky Olomouce či divadlo v Chebu. Osobitý styl jednoho z nejvýraznějších mužů českého divadla a filmu vám odemkne dveře do světa fantazie, v němž je radost se ztratit.
Objev podobné jako Miroslav Krobot: Nečíst - Miroslav Krobot - e-kniha
Zoopisník Miroslava Bobka - Miroslav Bobek - e-kniha
eBook: Zoopisník ředitele Zoo Praha obsahuje přes sedmdesát kapitol, ve kterých vás autor seznámí s mnoha pozoruhodnými zvířaty a lidmi. Poznáte zákulisí pražské zoologické zahrady a seznámíte se s dobrodružným světem pouští a pralesů. Více i méně vážná témata, která autor podává neotřelou a odlehčenou formou, zakončují překvapivé pointy a poprvé je doplňují zcela unikátní fotografie. Víte, kudy cestují kvakoši? Jak to bylo s lanovkou v pražské zoo? Kdo založil muzeum bobků? Kdy se slaví Světový den luskounů? Jak se daří pražským koním Převalského v Mongolsku? Který živočich je nejrychlejší? Kudy v Kamerunu jezdí Toulavý autobus? Kolik má Zoo Praha zvířecích obyvatel? To všechno a mnohem víc se dozvíte, když si přečtete nový Zoopisník Miroslava Bobka.
Objev podobné jako Zoopisník Miroslava Bobka - Miroslav Bobek - e-kniha
Sapíkův svět: Nejlepší recepty i bohatý životní příběh hvězdy české gastronomie (978-80-7683-169-8)
Kniha - autor Martin Jarošek; Jaroslav Sapík, 224 stran, česky, pevná bez přebalu lesklá Legenda českého kuchařství. Potomek slavného rodu, jehož gastronomické kořeny sahají až do 17. století. Předseda Československého svazu kuchařů. Jaroslava Sapíka můžete popsat mnoha způsoby, ale naplno ho poznáte, teprve až ochutnáte jeho jídla. Inspirujte se poctivými recepty, vedle kterých se dozvíte také o historii i současnosti kuchařské školy rodu Sapíků! Přední specialista na českou kuchyni odhaluje svá kulinářská kouzla – a vy musíte být u toho.
Objev podobné jako Sapíkův svět: Nejlepší recepty i bohatý životní příběh hvězdy české gastronomie (978-80-7683-169-8)
Podívejte se také
- Miroslav Horníček: ...očima přátel, očima sběratele... (978-80-7437-269-8)
- Dobře odtajněný Miroslav Horníček: Nahrávky z let 1952-2002, 3 CD
- Ájurvéda léčení a vaření: Přírodní léčitelství a gastronomie v indické tradici (978-80-7336-626-1)
- Miroslav Donutil 70: Ani málo, ani moc... (978-80-908760-1-9)
- Hegerová Hana, Horníček Miroslav: Recital Hegerová & Horníček 1966 (2x CD) - CD (SU6491-2)
- Příslušník StB Miroslav Pich-Tůma: Příběh opravdového komunisty (978-80-7573-096-1)
- Atomový dědek Miroslav Grégr: Se skromností sobě vlastní (978-80-242-7081-4)
- Miroslav Singer Jak shodit kila a oslabit korunu (978-80-87034-52-1)
- Niečo ako láska, niečo ako soľ: Miroslav Válek v interpretáciách (978-80-8119-075-9)
- Donutil Miroslav, Gott Karel, Kerndl Laďa, Zázvorková Stella, Fialová Květa, Jan Pavel II., Kabátová (8594030607442)
- Sociální pedagogika a její dvě české osobnosti: Přemysl Pitter a Miroslav Dědič (978-80-87573-13-6)
- Donutil Miroslav, Goldflam Arnošt, Lakomý Ladislav: Pan Kaplan má stále třídu rád (2x CD) - CD (CR0259-2)