1989 - podzim národů - adam burakowski, aleksander gubrynowicz, paweł ukielski

Produkt 1989 - podzim národů - adam burakowski, aleksander gubrynowicz, paweł ukielski sme našli 50+x, pokiaľ to nie je to čo hľadáte, skúste frázu 1989 - podzim národů - adam burakowski, aleksander gubrynowicz, paweł ukielski upraviť a produkt hľadať znova.

1989 - Podzim národů - Adam Burakowski, Aleksander Gubrynowicz, Paweł Ukielski

Detail

Kniha poskytuje komplexní srovnávací analýzu průběhu tohoto procesu v Německé demokratické republice, Československu, Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku a Polsku. Ukazuje poslední roky režimu a události roku 1989 i jejich vliv na pozdější osud zemí a světa. Aktuální letopočet se pro takovou výzkumnou práci zdá jako vhodná doba: od událostí roku 1989 vznikl už určitý odstup, na druhou stranu žije mnoho přímých pamětníků, od nichž lze získat kvalitní očitá svědectví. Autoři analyzovali vliv ekonomických, ideologických a politických faktorů (vnitřních i vnějších) na erozi a zhroucení systému, přičemž zároveň poukázali na mnoho podobností a rozdílů v průběhu tohoto procesu. Kniha se rovněž dotýká otázky kolektivní paměti o daných událostech ve všech popsaných zemích. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako 1989 - Podzim národů - Adam Burakowski, Aleksander Gubrynowicz, Paweł Ukielski , Ota pavel aleksander kaczorowski e kniha

1989 Podzim národů (978-80-200-3117-4)

1989 Podzim národů   (978-80-200-3117-4)
Detail

Kniha - autor Adam Burakowski; Aleksander Gubrynowicz; Paweł Ukielski, 672 stran, česky, polotuhá flexo Kniha poskytuje komplexní srovnávací analýzu průběhu tohoto procesu v Německé demokratické republice, Československu, Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku a Polsku. Ukazuje poslední roky režimu a události roku 1989 i jejich vliv na pozdější osud zemí a světa. Aktuální letopočet se pro takovou výzkumnou práci zdá jako vhodná doba: od událostí roku 1989 vznikl už určitý odstup, na druhou stranu žije mnoho přímých pamětníků, od nichž lze získat kvalitní očitá svědectví. Autoři analyzovali vliv ekonomických, ideologických a politických faktorů (vnitřních i vnějších) na erozi a zhroucení systému, přičemž zároveň poukázali na mnoho podobností a rozdílů v průběhu tohoto procesu. Kniha se rovněž dotýká otázky kolektivní paměti o daných událostech ve všech popsaných zemích. (alza.cz)

Podobné produkty ako 1989 Podzim národů (978-80-200-3117-4) , Listopad 1989

Bohatství národů (Pojednání o podstatě a původu bohatství národů) - Adam Smith - e-kniha

Bohatství národů (Pojednání o podstatě a původu bohatství národů) - Adam Smith - e-kniha
Detail

eBook:,Kniha Pojednání o podstatě a původu bohatství národů, pro niž se vžil zkrácený název Bohatství národů, je považována za první systematický a konzistentní výklad ekonomie v historii lidstva. Nepochybně se stala trvalým klenotem světové ekonomické literatury a je zaslouženě nazývána biblí ekonomie. Frekvence citací a odkazů v nově publikovaných článcích, studiích, monografiích, učebnicích a encyklopediích 240 let po prvním vydání tohoto díla je výjimečná. Z tohoto intelektuálního zdroje nečerpají pouze ekonomové a historici, ale také filosofové, etikové, sociologové, právníci a zástupci dalších profesí. Myšlenková hloubka a originalita jsou klíčem k trvalému, neutuchajícímu zájmu širokého okruhu čtenářů. Tyto skutečnosti řadí Bohatství národů do kategorie věčných knih. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Bohatství národů (Pojednání o podstatě a původu bohatství národů) - Adam Smith - e-kniha , Bohatství národů (pojednání o podstatě a původu bohatství národů) (978-80-863-8960-8)

Německý podzim 1989 v Praze - Karel Cudlín, Vilém Prečan

Detail

Kniha obsahuje dobové dokumentární fotografie Karla Cudlína, odbornou studii fenoménu od prof. Viléma Prečana a "chronologii" události od téhož autora a je výborným průvodcem zájemce vzpomínkou na tuto fenomenální událost českoněmeckých dějin. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Německý podzim 1989 v Praze - Karel Cudlín, Vilém Prečan , Zvíře jménem podzim: zvíře jménem podzim (mam583-1)

Procházka Plzní před rokem 1989 - Petr Mazný, Adam Skála

Detail

Kniha vydaná u příležitosti 30. výročí událostí listopadu 1989 a doplněná o unikátní fotografie plzeňského listopadového dění od Jaroslava Vogeltanze. Prostřednictvím fotografií a dobových dokumentů ze sbírek Archivu města Plzně se s autory vydáte na procházku Plzní v době před sametovou revolucí - po chodnících krytých dřevěnými podchody, po šedivých ulicích s oprýskanými domy. Unikátní a dosud nepublikované fotografie dokumentují stavbu Stalinova pomníku i bourání některých významných lokalit. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Procházka Plzní před rokem 1989 - Petr Mazný, Adam Skála , K&n e-1989 sportovní vložka vzduchového filtru (e-1989)

Proměny české a polské pohraniční školy poskytující povinné vzdělávání po r. 1989 - Jana Poláchová Vašťatková, Pawel Rudnicki - e-kniha

Detail

eBook: Kniha vznikla jako výstup z projektu řešeného v letech 2013-2014 na Univerzitě Palackého v Olomouci ve spolupráci s polským partnerem, jímž byla Dolnośląska Szkoła Wyższa ve Wroclavi. Záměrem projektu bylo analyzovat proměny českého a polského školství zajišťující povinné vzdělávání po roce 1989 se zaměřením na konkrétní regiony (Olomoucký a Moravskoslezský kraj a Dolnoslezské vojvodství). Zkoumány byly zejména funkce školy, s akcentem na kvalifikační, socializačně-integrační, individualizační, kulturační a ekologickou funkci. Smíšený výzkumný design koncipovaný komparativně se opíral o sběr dat s využitím různých metod: analýzy dokumentů, dotazníku a vícepřípadové studie. Specifikem projektu byla role výzkumníků v pozici kulturních cizinců: Čechů v Polsku a Poláků v České republice. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Proměny české a polské pohraniční školy poskytující povinné vzdělávání po r. 1989 - Jana Poláchová Vašťatková, Pawel Rudnicki - e-kniha , Zvíře jménem podzim: zvíře jménem podzim - cd (mam583-2)

Lexikon nejvyšších představitelů československé justice a prokuratury v letech 1948-1989 - Jaroslav Pažout, Adam Zítek

Detail

Publikace přináší základní informace o profesním, společenskopolitickém i osobním životě lidí stojících v čele jejich nejvyšších orgánů justice v letech 1948?1989. Pokud jde o rezort justice, pod nějž spadala do roku 1952 i prokuratura, byli do ní zařazeni ministři spravedlnosti unitární vlády a jejich náměstci do federalizace země v roce 1969 a poté ministři spravedlnosti ČSR a SSR a jejich náměstci. Opominuti nebyli ani pověřenci spravedlnosti působící na Slovensku. Protože v zakladatelském období komunistického režimu sehrály klíčovou roli Státní soud a Státní prokuratura, do lexikonu byli zařazeni také předseda Státního soudu, resp. státní prokurátor, a jejich náměstci. Na činnost Státního soudu navázal Nejvyšší soud, resp. po federalizaci země nejvyšší soudy ČSSR, ČSR a SSR. Jejich předsedové proto nemohou v lexikonu také chybět. V lexikonu jsou zastoupeni také funkcionáři Generální prokuratury, která dosud stála spíše stranou zájmu badatelů. Cílem lexikonu je posloužit odborníkům i zájemcům z řad laické veřejnosti zabývajícím se problematikou komunistické justice a prokuratury, případně se státi odrazovým můstkem k dalšímu biografickému výzkumu. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Lexikon nejvyšších představitelů československé justice a prokuratury v letech 1948-1989 - Jaroslav Pažout, Adam Zítek , Stěhování národů (978-80-702-1705-4)

Ota Pavel - Kaczorowski Aleksander

Ota Pavel - Kaczorowski Aleksander
Detail

Život Oty Pavla je ztělesněním osudu obyvatele střední Evropy ve dvacátém století, příkladem toho, jak velké události určují lidský osud, aniž by na ně člověk měl jakýkoli vliv. Otovi Pavlovi nejvíce záleželo na tom, aby se stal spisovatelem. To se mu podařilo. A přestože se nedočkal slávy ani bohatství, stal se pokračovatelem velké tradice středoevropské židovské literatury, jejímiž vrcholnými představiteli byli Franz Kafka, Egon Erwin Kisch nebo Max Brod. Přitom však zůstal spisovatelem navýsost českým. Polský publicista Aleksander Kaczorowski živým reportážním stylem zachytil košatý životní příběh Oty Pavla a jeho rodiny. Díky osobnímu nasazení se mu podařilo vypátrat některé dosud neznámé skutečnosti a souvislosti, získat nová svědectví pamětníků a zachytit atmosféru míst spjatých s Pavlovým životem i tvorbou (například slavnou Smrtí krásných srnců). Čtenáři nepochybně ocení svěží pohled na českou literaturu a kulturu zvenčí, z perspektivy našich severních sousedů, u nichž Češi dlouhodobě patří k nejoblíbenějším národům. (patro.cz)

Podobné produkty ako Ota Pavel - Kaczorowski Aleksander , Semafor komplet 1989-2015 ()

Červený šašo - Aleksander Błażejowski

Červený šašo - Aleksander Błażejowski
Detail

Dvadsiate roky 20. storočia, medzivojnová Varšava s jej nočnými podnikmi, salónmi, hazardnými hrami a búrlivým spoločenským životom. V jednom z varšavských kabaretov máva predstavenie tajomná postava známa pod pseudonymom Červený šašo. Vystupuje v červenej maske a jeho identitu nikto nepozná. Vo svojich vystúpeniach satiricky zosmiešňuje vtedajších verejne činných ľudí – politikov a zbohatlíkov. Červený šašo sa stáva varšavskou legendou a divadlo noc čo noc praská vo švíkoch. No jedného dňa sa v jeho divadelnej šatni nájde mŕtve telo a Červený šašo bez stopy zmizne. Kto je zavraždený? Môže byť Červený šašo obeťou alebo dokonca vrahom? Skrýva sa vrah v zákulisí divadla, alebo medzi známymi obete? Komisár Borewicz rozbieha vyšetrovanie a po čase zatkne prvého podozrivého... Je však komisár tým správnym detektívom pre tento prípad? ... Aleksander Błażejowski (1890 – 1940) – bol poľský novinár a spisovateľ. Vyštudoval právo, občas vykonával aj právnu prax. Je autorom siedmich kriminálnych, detektívnych a dobrodružných románov ako napríklad Červený šašo (1925), Súd nad Antikristom (1927), Tajomstvo doktora Hiwu (1928), Pomsta Gregora Burowa (1931) a ďalších. V roku 1914 bol odvelený na ruský front, padol do zajatia a z Ruska sa mu podarilo utiecť počas revolúcie v r. 1917. V roku 1940 ho deportovali do sovietskeho lágru, kde pravdepodobne zahynul. Iný zdroj informácií uvádza, že ho zastrelila NKVD. Za socializmu v období tzv. Poľskej ľudovej republiky sa jeho knihy nesmeli vydávať a boli stiahnuté aj z knižníc. Červený šašo je pokladaný za prvý poľský kriminálny román. Roku 1926 ho dokonca sfilmovali, no film sa nedochoval, len niekoľko fotografií. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Červený šašo - Aleksander Błażejowski , Podzim v kraji tygrů ()

Ota Pavel - Aleksander Kaczorowski

Ota Pavel - Aleksander Kaczorowski
Detail

Život Oty Pavla je ztělesněním osudu obyvatele střední Evropy ve dvacátém století, příkladem toho, jak velké události určují lidský osud, aniž by na ně člověk měl jakýkoli vliv. Otovi Pavlovi nejvíce záleželo na tom, aby se stal spisovatelem. To se mu podařilo. A přestože se nedočkal slávy ani bohatství, stal se pokračovatelem velké tradice středoevropské židovské literatury, jejímiž vrcholnými představiteli byli Franz Kafka, Egon Erwin Kisch nebo Max Brod. Přitom však zůstal spisovatelem navýsost českým. Polský publicista Aleksander Kaczorowski živým reportážním stylem zachytil košatý životní příběh Oty Pavla a jeho rodiny. Díky osobnímu nasazení se mu podařilo vypátrat některé dosud neznámé skutečnosti a souvislosti, získat nová svědectví pamětníků a zachytit atmosféru míst spjatých s Pavlovým životem i tvorbou (například slavnou Smrtí krásných srnců). Čtenáři nepochybně ocení svěží pohled na českou literaturu a kulturu zvenčí, z perspektivy našich severních sousedů, u nichž Češi dlouhodobě patří k nejoblíbenějším národům. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Ota Pavel - Aleksander Kaczorowski , Jaro, léto, podzim, zima

Mytologie Slovanů - Aleksander Gieysztor

Detail

Kniha představuje jedinečný pokus o rekonstrukci slovanské mytologie a slovanského náboženství. Giesztor v ní zkoumá panteon slovanských bohů, rituály spojené s jejich uctíváním, včetně střetávání se slovanských náboženství s křesťanstvím, jež ve svém důsledku vedlo k přetransformování pohanské slovanské mytologie do její pokřesťanštěné podoby. Vydání knihy podpořilo hlavní město Praha. Vydání knihy podpořil Polský knižní institut. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Mytologie Slovanů - Aleksander Gieysztor , Ekonomie přírodních národů (978-80-7272-419-2)

V Evropě, čili ... - Fiut Aleksander

V Evropě, čili ... - Fiut Aleksander
Detail

Je temín Střední Evropa jen prázdným pojmem nebo má své reálné vyjádření? Tuto otázku na počátku své knihy klade její autor Aleksander Fiut, přední polský odborník na literaturu tohoto regionu. Právě rozborem děl polské a částečně i sředoevropské literatury se snaží dobrat k svébytnosti Sřední Evropy jako historického pocitu, který je determinován společnou dějinou zkušeností. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako V Evropě, čili ... - Fiut Aleksander , Ekonomie přírodních národů (978-80-727-2419-2)

Havel: Pomsta bezmocných - Aleksander Kaczorowski

Detail

Zcela nový pohled na život a tvorbu Václava Havla od uznávaného polského bohemisty Dramatik s talentem od Boha, brilantní politik, věrný kamarád a charismatický muž s velkými ambicemi. Kolem Václava Havla se v České republice vytvořil bezmála kult, který většina autorů nekriticky udržuje při životě. Jaký byl nejznámější český státník doopravdy? Oceňovaný polský bohemista v přelomové biografii představuje Václava Havla v mimořádně širokých okolnostech, a staví tak jeho osobnost do naprosto nového historického i uměleckého kontextu. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Havel: Pomsta bezmocných - Aleksander Kaczorowski , Funko pop! black adam - black adam (889698641883)

Czechy. To nevymyslíš - Aleksander Kaczorowski

Detail

Opravdu si Češi zaslouží být nazýváni nejpohodovějším národem střední Evropy? Proč je tak obtížné naučit se česky a proč by tu Poláci neměli používat slovo szukać? Na tyto a další otázky odpovídá znalec a milovník Čech, polský bohemista, překladatel a novinář Aleksander Kaczorowski, který vášnivým objevováním naší země strávil nemalou část života a do polštiny přeložil díla Bohumila Hrabala, Josefa Škvoreckého nebo Egona Bondyho. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Czechy. To nevymyslíš - Aleksander Kaczorowski , Sochařské brno 1989–2019: sculpture in brno 1989–2019 (978-80-210-9866-4)

Hrabal: Sladká apokalypsa - Aleksander Kaczorowski

Detail

Bohumil Hrabal. Mistr slova, který dokázal poklesky hovorové řeči povznést do výšin univerzálního příběhu o údělu člověka. Scenárista Jiřího Menzela, zbožňovaný Kunderou a Havlem. Štamgast v hospodě U Zlatého tygra a plachý sukničkář. Samotář, záhadný i ve své tragické smrti. V unikátní biografii od Aleksandera Kaczorowského ožívá Hrabalův výjimečný osud na pozadí československých dějin 20. století. Díky osobní známosti obou autorů je navíc příběh doplněn historkami doslova z první ruky. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Hrabal: Sladká apokalypsa - Aleksander Kaczorowski , Úžasné památky starých národů (978-80-7508-761-4)

Czechy. To nevymyslíš – Aleksander Kaczorowski

Czechy. To nevymyslíš – Aleksander Kaczorowski
Detail

Opravdu si Češi zaslouží být nazýváni nejpohodovějším národem střední Evropy? Proč je tak obtížné naučit se česky a proč by tu Poláci neměli používat slovo szukać? Na tyto a další otázky odpovídá znalec a milovník Čech, polský bohemista, překladatel a novinář Aleksander Kaczorowski, který vášnivým objevováním naší země strávil nemalou část života a do polštiny přeložil díla Bohumila Hrabala, Josefa Škvoreckého nebo Egona Bondyho. (vemzu.cz)

Podobné produkty ako Czechy. To nevymyslíš – Aleksander Kaczorowski , Puzzle podzim 260 dílků (8682450140233)

Malý atlas ptáků - Pawlak Pawel

Malý atlas ptáků - Pawlak Pawel
Detail

Jak rozlišit konopku od pěnice, když obě vypadají skoro jako vrabec? A co je to za uličníka, který zpívá celou noc pod oknem a nedává lidem spát? V Malém atlasu ptáků najdete představitelé ptačí říše, kteří jsou zobrazeni neobvyklými uměleckými technikami. Malí čtenáři si je tak budou moct prohlédnout na fotografiích, akvarelech, dětských kresbách nebo kolážích. Nadešel čas na začátek ornitologického dobrodružství! (patro.cz)

Podobné produkty ako Malý atlas ptáků - Pawlak Pawel , Biorb dekorační set 30l podzim

Malý atlas motýlů - Pawlak Pawel

Malý atlas motýlů - Pawlak Pawel
Detail

V Malém atlasu motýlů najdete představitele více než dvaceti druhů našich motýlů zobrazených neobvyklými uměleckými technikami - od koláže z látek přes fotografie, akvarely a dětské kresby až po modely z listů a hůlek. Někteří motýli předstírají, že jsou uschlé listy, jiní napodobují oči kočky nebo sovy. Víte proč? Přijděte všem záhadám na kloub s touto inspirující knížkou pro každého začínající znalce motýlů a poznejte modráska černoskvrnného, běláska řeřichového nebo třeba batolce duhového. (patro.cz)

Podobné produkty ako Malý atlas motýlů - Pawlak Pawel , Biorb dekorační set 15l podzim

Příběhy chladného moře - Huelle Paweł

Příběhy chladného moře - Huelle Paweł
Detail

Povídky významného polského spisovatele, mj. autora slavného románu Davídek Weiser. Kniha zavede čtenáře do okolí autorova rodného Gdaňsku, který je i nadále pro Huelleho hlavním zdrojem inspirace. Hrdinové povídek usilují o nalezení pravdy – jedni ji hledají v Knize proměn, jiní v knize sepsané univerzálním jazykem nebo v tom, co dřímá pod povrchem vzpomínek. Základ knihy tvoří povídky ze stejnojmenné sbírky, překladatel ve spolupráci s autorem ale výběr pro české vydání upravil a částečně doplnil o povídky z jiných, v češtině dosud nepublikovaných knih. (patro.cz)

Podobné produkty ako Příběhy chladného moře - Huelle Paweł , Skóre (978-80-269-1989-6)

Kostík hledá přátele - Pawel Pawlak

Kostík hledá přátele - Pawel Pawlak
Detail

Seznamte se s Kostíkem, malou schoulenou kostřičkou, která může působit trochu smutně. Ale nebojte! Vše se v dobré obrátí, když Kostík potká stejně osamělou holčičku Rozárku. Pro oba je jejich setkání začátkem mimořádného přátelství, ve kterém se prolíná svět živých a mrtvých. Společně vám ukážou, že každý ze světů je svým způsobem krásný, potřebný a vůbec ne děsivý. A přitom všechno začalo tím, že Rozárce vypadl zoubek. Úplně obyčejný mléčný zub… (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Kostík hledá přátele - Pawel Pawlak , Adam audio a44h

Příběhy chladného moře - Paweł Huelle

Detail

Povídky významného polského spisovatele, mj. autora slavného románu Davídek Weiser. Kniha zavede čtenáře do okolí autorova rodného Gdaňsku, který je i nadále pro Huelleho hlavním zdrojem inspirace. Hrdinové povídek usilují o nalezení pravdy - jedni ji hledají v Knize proměn, jiní v knize sepsané univerzálním jazykem nebo v tom, co dřímá pod povrchem vzpomínek. Základ knihy tvoří povídky ze stejnojmenné sbírky, překladatel ve spolupráci s autorem ale výběr pro české vydání upravil a částečně doplnil o povídky z jiných, v češtině dosud nepublikovaných knih.Vydání knihy podpořil Polský knižní institut. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Příběhy chladného moře - Paweł Huelle , Adam audio a77h

Ota Pavel - Aleksander Kaczorowski - e-kniha

Ota Pavel - Aleksander Kaczorowski - e-kniha
Detail

eBook:,Život Oty Pavla je ztělesněním osudu obyvatele střední Evropy ve dvacátém století, příkladem toho, jak velké události určují lidský osud, aniž by na ně člověk měl jakýkoli vliv. Otovi Pavlovi nejvíce záleželo na tom, aby se stal spisovatelem. To se mu podařilo. A přestože se nedočkal slávy ani bohatství, stal se pokračovatelem velké tradice středoevropské židovské literatury, jejímiž vrcholnými představiteli byli Franz Kafka, Egon Erwin Kisch nebo Max Brod. Přitom však zůstal spisovatelem navýsost českým.Polský publicista Aleksander Kaczorowski živým reportážním stylem zachytil košatý životní příběh Oty Pavla a jeho rodiny. Díky osobnímu nasazení se mu podařilo vypátrat některé dosud neznámé skutečnosti a souvislosti, získat nová svědectví pamětníků a zachytit atmosféru míst spjatých s Pavlovým životem i tvorbou (například slavnou Smrtí krásných srnců). Čtenáři nepochybně ocení svěží pohled na českou literaturu a kulturu zvenčí, z perspektivy našich severních sousedů, u nichž Češi dlouhodobě patří k nejoblíbenějším národům. ––– Kniha se dostala mezi finalisty nejvýznamnější polské literární ceny Nike. Autor s citem a záviděníhodným talentem rekonstruuje individuální příběh Oty Pavla a proplétá jej s historickými událostmi.— Histmag (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Ota Pavel - Aleksander Kaczorowski - e-kniha , Adam audio a4v

Pražský slabikář - Aleksander Kaczorowski - e-kniha

Detail

eBook: Literární průvodce českým dvacátým stoletím Kafka, Hašek, Čapek, Škvorecký, Kundera, Havel… Pro českého čtenáře jde o klasická jména, nerozlučně spjatá s tuzemskou kulturou. Nepřemýšlíme nad nimi, nemusíme je objevovat. A to je trochu škoda. Už jen sama představa, že se s jejich texty a osudy člověk seznamuje v dospělosti, nahodile, nečekaně a dobrodružně, je vzrušující. S Pražským slabikářem polského esejisty a spisovatele Aleksandra Kaczorowského se z této představy stává možnost. Autor nejenže původně polskému publiku představuje to nejlepší i nejabsurdnější z tuzemské literatury, ale také vypráví své vlastní zážitky a zkušenosti z jejího objevování. I notoricky známé historky a díla se proto českému čtenáři ukazují v nečekaném světle, k tuzemským velikánům se dostáváme jakoby poprvé, fascinováni podivným světem umělecké Prahy. Prostě — ten správný slabikář pro dospělé. ––– To nebyl můj slabikář. To byla má univerzita.— Mariusz Szczygieł, novinář a spisovatel (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Pražský slabikář - Aleksander Kaczorowski - e-kniha , Tradag adam 0100_5569

Život a příhody Remusovy - Aleksander Majkowski

Detail

Život a příhody Remusovy můžeme považovat za nejpopulárnější dílo kašubského literárního kánonu. Majkowski tento román napsal ve 20. letech 20. století (poprvé vyšel v době jeho smrti v roce 1938). Remusovy rytířské příběhy nabízejí pozoruhodnou syntézu regionální tradice a reálií kašubského etnika, obecně považovaného za "pozůstatek" pomořansko-slovanského osídlení baltského pobřeží. Prvky moderního pohledu na člověka a společnost se zde spojují s elementy kašubské lidové roviny, lokální paměti se zde prolínají s představami o obecných souvislostech historického rozvoje kašubské společnosti. Majkowski do svého románu začlenil pasáže, motivy i symboly ze své rané literární tvorby, v níž se postava Remuse či scény z pozdějšího románu začínají objevovat již koncem 19. století. Z obecného hlediska se román pohybuje na pomezí realismu a pozdního novoromantismu a nese v sobě i prvky historismu a politicko-kulturního aktivismu. Zároveň jsou ale Remusovy příhody i dobrodružným románem a jakýmsi kulturním cestopisem, v němž rytíř Remus nabývá podoby dona Quijota, i když rozhodně není rytířem smutné postavy. Nejvýznamnější kašubský román (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Život a příhody Remusovy - Aleksander Majkowski , Malování podle čísel - červený podzim (hramal00429nad)

Hlohový náhrdelník - Aleksander Nawrocki - e-kniha

Detail

eBook: Sbírka poezie Aleksandra Nawrockého Hlohový náhrdelník představuje kompletní překlad jeho polské sbírky Dla zakochanych (1996, Pro zamilované) z edice vydavatelství IBiS Najpiękniejsze wiersze (Nejkrásnější básně), v níž byly dosud vydány milostné básně polských klasiků – Krzysztofa Kamila Baczyńského, Konstantyho Ildefonse Gałczyńského, Bolesława Leśmiana, Adama Mickiewicze, Marie Pawlikowské-Jasnorzewské, Haliny Poświatowské, Kazimierza Tetmajera-Przerwy, Juliusze Słowackého a dalších. Sbírku Hlohový náhrdelník přeložil doc. PhDr. Libor Martinek, Ph.D. O knize se vyjádřili: Piotr Kuncewicz, Zbigniew Jerzyna a Jiří Staněk. Láska v těchto velmi pěkných básních není jen fyzickou fascinací a fyzickým naplněním, ale také romancí duše a těla a nezřídka trápením z rozchodů nebo jednoduše z nedostatku vzájemného porozumění. Neskrývám, že báseň Pro zamilované je nejpřesvědčivější částí lyriky v současné poezii. Tyto básně vidíme a cítíme, by co víc – vidíme a cítíme ženu, kterou básník stvořil a k níž a o níž teď hovoří. Piotr Kuncewicz Jde o pěknou a moudrou milostnou lyriku. Jemnou a smyslnou, něžnou i „smýkanou“ vášněmi. Velmi plastickou, nasycenou barvami a vůněmi. Autor miluje ženy, ale také se snaží jim porozumět. Láska je v těchto milostných básních často dramatická, neboť touha zde bojuje s hříchem, radostné nadšení se stínem smrti. Láska ženy je pro básníka největším darem tohoto světa. Ženu proto vidí v okouzlení a oslnění. Zbigniew Jerzyna Aleksander Nawrocki s jistotou virtuosa zahrál na jediný sólový nástroj – ženu. A zahrál i pro jediného posluchače: ženu. I když má v průběhu koncertu vícero tváří a je nositelkou různých jmen. Milostné tóny se slévají v polyfonní monolit, erektivně a triumfálně směřující vzhůru, transcendující to nejzákladnější a nejarchetypálnější, co může mezi oběma pohlavími probíhat. Ano, muži mohou být účastni toho slavení a koncertu, ale není určen pro ně, Nawrocki jím skládá hold ženě. Možná ještě důsledněji a hloub fenoménu ženství, tomu, o čem sníme a co celý život hledáme jako ideál, jako nedostižný cíl, jako zásadní směřování a poměřování. Neboť jakkoli dokonalí, virtuózní a sebejistí si, bez žen bychom nemohli nikdy poznat svou velikost (či malost) a bez žen bychom nikdy nemohli být účastni onoho zázraku, který z nedostatku lepších příměrů nazýváme láskou. Jiří Staněk (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Hlohový náhrdelník - Aleksander Nawrocki - e-kniha , Star puzzle podzim 1000 dílků (1100400)

Zázraky Jana Pavla II. - Zuchniewicz Pawel

Zázraky Jana Pavla II. - Zuchniewicz Pawel
Detail

Kniha Zázraky Jana Pavla II. vyšla v Polsku v roce 2006 a 200 9 a stala se bestselerem. Obsahuje řadu svědectví o zázracích, které se staly na papežovu přímluvu už za jeho života i podrobný popis zázraků oficiálně uznaných a doložených k procesům jeho blahořečení a svatořečení. (patro.cz)

Podobné produkty ako Zázraky Jana Pavla II. - Zuchniewicz Pawel , Zpíváme s hurvínkem 1. /podzim - zima/

Džihád a sebevražda Západu - Lisicki Paweł

Džihád a sebevražda Západu - Lisicki Paweł
Detail

Listopad 2014. Za šest týdnů přijde útok islamistů v Paříži; na internetu se nedávno začal šířit další klip se záběry maskovaného člověka, před nímž klečí jeho bližní, a on mu podřezává krk. Poslední den onoho měsíce se však světová média zabývala něčím jiným. (…) Soustředila se na návštěvu hlavy katolické církve v Istanbulu, kde papež prohlásil, že muftí mu všechno vysvětlil a že v Koránu se píše o Marii a o Janu Křtiteli. A že po těch slovech pocítil spontánní potřebu modlitby. Co asi tenkrát cítili křesťané, kteří umírají pro svou víru? Cítili se zrazeni, odvrženi, vydáni na pospas pronásledovatelům? Proč mají umírat kvůli tomu, že neochvějně odmítají vzývat a uctívat Alláha v mešitách, když Svatý otec demonstroval, jak je to přirozené a normální? (patro.cz)

Podobné produkty ako Džihád a sebevražda Západu - Lisicki Paweł , Funko pop! black adam - black adam on throne (deluxe) (889698641876)

Džihád a sebevražda Západu - Pawel Lisicki

Džihád a sebevražda Západu - Pawel Lisicki
Detail

Listopad 2014. Za šest týdnů přijde útok islamistů v Paříži; na internetu se nedávno začal šířit další klip se záběry maskovaného člověka, před nímž klečí jeho bližní, a on mu podřezává krk. Poslední den onoho měsíce se však světová média zabývala něčím jiným. (…) Soustředila se na návštěvu hlavy katolické církve v Istanbulu, kde papež prohlásil, že muftí mu všechno vysvětlil a že v Koránu se píše o Marii a o Janu Křtiteli. A že po těch slovech pocítil spontánní potřebu modlitby. Co asi tenkrát cítili křesťané, kteří umírají pro svou víru? Cítili se zrazeni, odvrženi, vydáni na pospas pronásledovatelům? Proč mají umírat kvůli tomu, že neochvějně odmítají vzývat a uctívat Alláha v mešitách, když Svatý otec demonstroval, jak je to přirozené a normální? (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Džihád a sebevražda Západu - Pawel Lisicki , Chicago: greatest hits 1982-1989 - lp (8122794427)

Zázraky Jana Pavla II. - Pawel Zuchniewicz

Zázraky Jana Pavla II. - Pawel Zuchniewicz
Detail

Kniha Zázraky Jana Pavla II. vyšla v Polsku v roce 2006 a 2009a stala se bestselerem. Obsahuje řadu svědectví o zázracích, které se staly na papežovu přímluvu už za jeho života i podrobný popis zázraků oficiálně uznaných a doložených k procesům jeho blahořečení a svatořečení. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Zázraky Jana Pavla II. - Pawel Zuchniewicz , Malý pejsek (978-80-264-1989-1)

Islám a sebedestrukce Západu - Pawel Lisicki

Detail

Polský novinář a spisovatel Paweł Lisicki říká ve svých esejích věci na rovinu. Nemilosrdně se vypořádává s mýty a polopravdami, které ve veřejné debatě udržuje politická korektnost všech odstínů. Lisicki však není pouze polemický publicista. Ve svých textech zůstává věrný i druhé - rozjímavé - poloze své povahy a současnost podrobuje zkoumavému pohledu filosofa a teologa pevně ukotveného v klasickém myšlení. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Islám a sebedestrukce Západu - Pawel Lisicki , Mýty řeků: a dalších národů starověku (978-80-7553-816-1)

Hrabal: Sladká apokalypsa - Aleksander Kaczorowski - e-kniha

Detail

eBook: Bohumil Hrabal. Mistr slova, který dokázal poklesky hovorové řeči povznést do výšin univerzálního příběhu o údělu člověka. Scenárista Jiřího Menzela, zbožňovaný Kunderou a Havlem. Štamgast v hospodě U Zlatého tygra a plachý sukničkář. Samotář, záhadný i ve své tragické smrti. V unikátní biografii od Aleksandera Kaczorowského ožívá Hrabalův výjimečný osud na pozadí československých dějin 20. století. Díky osobní známosti obou autorů je navíc příběh doplněn historkami doslova z první ruky. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Hrabal: Sladká apokalypsa - Aleksander Kaczorowski - e-kniha

Czechy. To nevymyslíš - Aleksander Kaczorowski - e-kniha

Detail

eBook: Opravdu si Češi zaslouží být nazýváni nejpohodovějším národem střední Evropy? Proč je tak obtížné naučit se česky a proč by tu Poláci neměli používat slovo szukać? A jak vlastně zbohatli zdejší oligarchové? Na tyto a další otázky zasvěceně odpovídá znalec a především milovník Čech, polský bohemista, překladatel a novinář Aleksander Kaczorowski, který vášnivým objevováním naší země strávil nemalou část života a do polštiny přeložil díla Bohumila Hrabala, Josefa Škvoreckého nebo Egona Bondyho. Autor v knize původně určené polským čtenářům sleduje Čechy z perspektivy našich sousedů a rozdíly vnímá na každém kroku. Popisuje zdejší reálie, kulturu a historii – třeba i to, jak se chovat v české hospodě – a vyznává se ze svého upřímného zaujetí vším českým, přestože ho Češi někdy štvou. Českým čtenářům nabízí vlídný a lehce ironický pohled na to, jak jsou vnímány naše zvyky, mentalita, tradice, politika a dějiny. A zabývá se i tím, jestli skutečně žijeme v nejlepším místě na zemi. Přeložil Martin Veselka. Ilustroval Petr Polák. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Czechy. To nevymyslíš - Aleksander Kaczorowski - e-kniha

Havel: Pomsta bezmocných - Aleksander Kaczorowski - e-kniha

Detail

eBook: Zcela nový pohled na život a tvorbu Václava Havla od uznávaného polského bohemisty Dramatik s talentem od Boha, brilantní politik, věrný kamarád a charismatický muž s velkými ambicemi. Kolem Václava Havla se v České republice vytvořil bezmála kult, který většina autorů nekriticky udržuje při životě. Jaký byl nejznámější český státník doopravdy? Oceňovaný polský bohemista v přelomové biografii představuje Václava Havla v mimořádně širokých okolnostech, a staví tak jeho osobnost do naprosto nového historického i uměleckého kontextu. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Havel: Pomsta bezmocných - Aleksander Kaczorowski - e-kniha

Apokalypsa svatého Jana - Paweł Kołodziejski, Cyprian Moryc

Detail

„Nebesa zmizela, jako když se zavře kniha." Díky grafické podobě se sugestivní vize svatého Jana stává hmatatelnou a konkrétní.Komiks polských autorů si klade otázku, zda stojí za to číst apokalypsu sv. Jana dnes. Stojí? Ano, stojí, protože je to kniha, která pulzuje životem. Její obsah děsí nebo baví jen ty, kteří ji znají krátce. Ambiciózní čtenář zažije symfonii slávy, která nepřetržitě zaznívá nad hektickou válkou a lží démonů, protože síla, která proudí z apokalypsy, nepřináší sentimentální útěchu. Život věřícího není idyla. Bůh však spolehlivě zasahuje do nejkritičtějšího a rozhodujícího momentu dějin a reaguje na výkřiky mučedníků. Opomenutí příběhu konečného vítězství Krista může vést ke ztrátě smyslu všeho.Poselství k poslední knize Bible obdržel svatý Jan – autor čtvrtého evangelia a současně poslední žijící Ježíšův apoštol – během svého vyhnanství na ostrově Patmos. Jaký paradox! Hněv pronásledovatelů rané církve vedl ke vzniku mimořádně fascinujícího, nesmrtelného díla, které je završením Starého a Nového zákona. Ostrov vyhnanství a strachu se stal ostrovem štěstí a hlas pouště se stal posledním slovem, hlasem otevřeného nebe. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Apokalypsa svatého Jana - Paweł Kołodziejski, Cyprian Moryc

Svět zapomenutých zvířat - Atlas vymřelých stvoření a ohrožených zvířat - Kucharská Nikola, Gładyszová Katarzyna, Wajsová Joanna, Łaczek Paweł, Pevná vazba vázaná - Łaczek Pawel

Svět zapomenutých zvířat - Atlas vymřelých stvoření a ohrožených zvířat - Kucharská Nikola, Gładyszová Katarzyna, Wajsová Joanna, Łaczek Paweł, Pevná vazba vázaná - Łaczek Pawel
Detail

Vydejte se společně na expedici za dinosaury, plazy a ptáky, kteří se nám dnes zdají jako fantastické bytosti z dávných časů. Je vůbec možné, že někdy doopravdy existovali? Informace, které o nich přírodovědci a zoologové nasbírali, jsou fascinujícími doklady o tom, jak náš svět vypadal před tisíciletími. A také, jak vypadá dnes. Úžasný atlas vyhynulých a ohrožených druhů si zamilují děti od 7 let i jejich rodiče. Výjimečný obrazový záznam o našich zvířecích společnících z dob dřívějších i ze současnosti vytvořila oblíbená ilustrátorka Nikola Kucharská. (patro.cz)

Podobné produkty ako Svět zapomenutých zvířat - Atlas vymřelých stvoření a ohrožených zvířat - Kucharská Nikola, Gładyszová Katarzyna, Wajsová Joanna, Łaczek Paweł, Pevná vazba vázaná - Łaczek Pawel

Malý atlas motýlů - Pawel Pawlak, Ewa Kozyrová-Pawlaková

Malý atlas motýlů - Pawel Pawlak, Ewa Kozyrová-Pawlaková
Detail

V Malém atlasu motýlů najdete představitele více než dvaceti druhů našich motýlů zobrazených neobvyklými uměleckými technikami - od koláže z látek přes fotografie, akvarely a dětské kresby až po modely z listů a hůlek. Někteří motýli předstírají, že jsou uschlé listy, jiní napodobují oči kočky nebo sovy. Víte proč? Přijděte všem záhadám na kloub s touto inspirující knížkou pro každého začínající znalce motýlů a poznejte modráska černoskvrnného, běláska řeřichového nebo třeba batolce duhového. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Malý atlas motýlů - Pawel Pawlak, Ewa Kozyrová-Pawlaková

Džihád a sebevražda západu - Paweł Lisicki - e-kniha

Džihád a sebevražda západu - Paweł Lisicki - e-kniha
Detail

eBook:,Paweł Lisicki (1966) je polský publicista, esejista, spisovatel. V letech 2006–2011 byl šéfredaktorem polského středopravicového deníku Rzeczpospolita. V roce 2011 založil týdeník Uważam Rze. Od roku 2013 je šéfredaktorem týdeníku Do Rzeczy, který se pod jeho vedením stal jedním z nejčtenějších konzervativních listů v Polsku. Napsal šestnáct knižních svazků (výbory z filosofických esejů, ale také dvě divadelní hry a dva politické thrillery) a rovněž knižního rozhovoru s kardinálem Gerhardem L. Müllerem Kristus je vždy moderní (Chrystus jest zawsze nowoczesny, 2018).Česky Lisického práce dosud vyšly ve výboru textů polského konzervativního myšlení Návrat člověka bez vlastností (CDK Brno 2010) a v samostatném knižním svazku Islám a sebedestrukce Západu. Výbor z textů (CDK Brno 2016). Ten obsahoval rovněž úryvek z knihy Džihád a sebevražda Západu (v polském originálu: Dżihad i samozagłada Zachodu), jejíž úplná, aktualizovaná verze se nyní v překladu rovněž dostává do rukou českých čtenářů.Listopad 2014. Za šest týdnů přijde útok islamistů v Paříži; na internetu se nedávno začal šířit další klip se záběry maskovaného člověka, před nímž klečí jeho bližní, a on mu podřezává krk. Poslední den onoho měsíce se však světová média zabývala něčím jiným. (...) Soustředila se na návštěvu hlavy katolické církve v Istanbulu, kde papež prohlásil, že muftí mu všechno vysvětlil a že v Koránu se píše o Marii a o Janu Křtiteli. A že po těch slovech pocítil spontánní potřebu modlitby. Co asi tenkrát cítili křesťané, kteří umírají pro svou víru?Cítili se zrazeni, odvrženi, vydáni na pospas pronásledovatelům? Proč mají umírat kvůli tomu, že neochvějně odmítají vzývat a uctívat Alláha v mešitách, (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Džihád a sebevražda západu - Paweł Lisicki - e-kniha

Malý atlas ptáků - Pawel Pawlak, Ewa Kozyrová-Pawlaková

Malý atlas ptáků - Pawel Pawlak, Ewa Kozyrová-Pawlaková
Detail

Jak rozlišit konopku od pěnice, když obě vypadají skoro jako vrabec? A co je to za uličníka, který zpívá celou noc pod oknem a nedává lidem spát? V Malém atlasu ptáků najdete představitelé ptačí říše, kteří jsou zobrazeni neobvyklými uměleckými technikami. Malí čtenáři si je tak budou moct prohlédnout na fotografiích, akvarelech, dětských kresbách nebo kolážích. Nadešel čas na začátek ornitologického dobrodružství! (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Malý atlas ptáků - Pawel Pawlak, Ewa Kozyrová-Pawlaková

Pánbíčkáři - Krzysztof Koehler, Michał Luczewski, Pawel Milcarek, Pavel Rojek

Pánbíčkáři - Krzysztof Koehler, Michał Luczewski, Pawel Milcarek, Pavel Rojek
Detail

Když se řekne Polsko, první asociací českého čtenáře je katolicismus. Jak a kdy došlo k tak úzkému propojení národa a náboženství? Kniha Pánbíčkáři. Odkud se vzal polský katolicismus? se pokouší najít na tuto otázku odpověď. Nespokojuje se přitom s jednoduchými stereotypy. Čtveřice renomovaných autorů zkoumá tento fenomén z historické, sociologické a filosofické perspektivy. Neopomíjí zásadní historické milníky tisíciletého vývoje křesťanství v Polsku, hlavní pozornost však překvapivě věnuje moderním idejím a relativně nedávným společensko-politickým fenoménům, které tvoří současnou podobu polské kultury a národní identity. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Pánbíčkáři - Krzysztof Koehler, Michał Luczewski, Pawel Milcarek, Pavel Rojek

Apokalypsa svatého Jana - Pawel Kolodzijski, CVyprian Moryc - e-kniha

Apokalypsa svatého Jana - Pawel Kolodzijski, CVyprian Moryc - e-kniha
Detail

eBook:,„Nebesa zmizela, jako když se zavře kniha." Díky grafické podobě se sugestivní vize svatého Jana stává hmatatelnou a konkrétní.Komiks polských autorů si klade otázku, zda stojí za to číst apokalypsu sv. Jana dnes. Stojí? Ano, stojí, protože je to kniha, která pulzuje životem. Její obsah děsí nebo baví jen ty, kteří ji znají krátce. Ambiciózní čtenář zažije symfonii slávy, která nepřetržitě zaznívá nad hektickou válkou a lží démonů, protože síla, která proudí z apokalypsy, nepřináší sentimentální útěchu. Život věřícího není idyla. Bůh však spolehlivě zasahuje do nejkritičtějšího a rozhodujícího momentu dějin a reaguje na výkřiky mučedníků. Opomenutí příběhu konečného vítězství Krista může vést ke ztrátě smyslu všeho.Poselství k poslední knize Bible obdržel svatý Jan – autor čtvrtého evangelia a současně poslední žijící Ježíšův apoštol – během svého vyhnanství na ostrově Patmos. Jaký paradox! Hněv pronásledovatelů rané církve vedl ke vzniku mimořádně fascinujícího, nesmrtelného díla, které je završením Starého a Nového zákona. Ostrov vyhnanství a strachu se stal ostrovem štěstí a hlas pouště se stal posledním slovem, hlasem otevřeného nebe. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Apokalypsa svatého Jana - Pawel Kolodzijski, CVyprian Moryc - e-kniha

Pražský slabikář - Od Kafky k Havlovi a zpět - Aleksander Kaczorowski

Detail

Literární průvodce českým dvacátým stoletím. Kafka, Hašek, Čapek, Škvorecký, Kundera, Havel… pro českého čtenáře to jsou klasická jména, nerozlučně spjatá s tuzemskou kulturou. Nepřemýšlíme nad nimi, nemusíme je objevovat. A to je trochu škoda. Už jen samotná představa, že se s jejich texty a osudy člověk seznamuje v dospělosti, nahodile, nečekaně a dobrodružně, je vzrušující. S Pražským slabikářem polského esejisty a spisovatele Aleksandra Kaczorowského se z této představy stává možnost. Autor nejenže původně polskému publiku představuje to nejlepší i nejabsurdnější z tuzemské literatury, ale také vypráví své zážitky a zkušenosti z vlastního objevování české literatury a kultury. I notoricky známé historky a díla se proto českému čtenáři představují v nečekaném světle, k tuzemským velikánům se dostáváme jakoby poprvé, fascinováni podivným světem umělecké Prahy. Prostě - ten správný slabikář pro dospělé. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Pražský slabikář - Od Kafky k Havlovi a zpět - Aleksander Kaczorowski

Daewoo Nexia od 3/95 do 12/97 - Michalowski Pawel

Daewoo Nexia od 3/95 do 12/97 - Michalowski Pawel
Detail

(patro.cz)

Podobné produkty ako Daewoo Nexia od 3/95 do 12/97 - Michalowski Pawel

Pražský slabikář: Od Kafky k Havlovi a zpět - Aleksander Kaczorowski - audiokniha

Detail

Audiokniha: Hrabal to řekl za všechny: Praha má pro každý den zázrak. Uznávaný polský bohemista se při pohledu na naše hlavní město nemůže vynadívat – a vynadivit. Multikulturní magie Prahy, která fascinovala opěvovatele typu Angela Ripellina či Petera Demetze, se podle něj v umění plně projevuje od roku 1913, kdy se tudy začal toulat stín zasmušilého Kafky následovaný bouřlivákem Haškem. Spletité cesty zdejší literatury pokračují neštěstím světového Čapka, pomýlením intelektuální levice, odchodem Peroutky, Škvoreckého a umlčováním dalších autorů „v likvidaci“ až k bojům o mravní prapodstatu Hrabalova či Kunderova díla. Kaczorowského „slabikář pro dospělé“ však pouze nepředkládá čtivé kapitoly z dějin moderního českého písemnictví zájemcům z řad Poláků, kteří chtějí znát víc než pivo, ale nabízí zázračné osvěžení paměti i nám. Vždyť doma není nikdo prorokem. Zvlášť v pupku Evropy, jenž si v posledních neuralgických sto letech prošel mnoha absurditami i frustracemi. Mezi tvůrci polské školy literární reportáže, která nyní tak ráda komentuje český cvrkot, je Kaczorowski nejvlídnějším pozorovatelem. Prahu zbožňuje. Dokonce tvrdí: kdyby jí nebylo, musili bychom ji vymyslet. „To nebyl můj slabikář. To byla má univerzita.“ – Mariusz Szczygieł, autor bestsellerů Gottland a Udělej si ráj. „Autorova hutná zkratka nutně přináší právě tvrzení, (…) která mohou provokovat k novým pohledům a úvahám. Zdejším obyvatelům pak také připomene význam zdánlivě všedních, hlavně periferních lokalit, jejichž mimořádnost ‚trvá jen tak dlouho, jak dlouho je za taková pokládáme‘“. – iliteratura.cz (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Pražský slabikář: Od Kafky k Havlovi a zpět - Aleksander Kaczorowski - audiokniha

K&N E-1989 sportovní vložka vzduchového filtru (E-1989)

K&N E-1989 sportovní vložka vzduchového filtru (E-1989)
Detail

Vzduchový filtr pro vybrané modely VW Nezanesený vzduchový filtr K&N pozitivně působí na kondici motoru. Nejen že nenechá projít nečistoty z nasávaného vzduchu, ale částečně snižuje hlučnost a brání vniknutí vody do motorového prostoru. Zároveň když výměnu filtru necháte být, můžete pociťovat zhoršení výkonu motoru. Odolný vzduchový filtr pomáhá zachovat dobrý stav vašeho motoru a pojistí jeho bezproblémový chod. Odolný vzduchový filtr pozitivně ovlivňuje kondici motoru a snižuje hluk, opotřebení motoru Při používání zašlého filtru může dojít ke snížení výkonu Filtr požaduje jednou za čas vyměnit dle podmínek stanovených výrobcem (alza.cz)

Podobné produkty ako K&N E-1989 sportovní vložka vzduchového filtru (E-1989)

Dějiny české literatury 1945-1989 - IV.díl 1969-1989+CD - Pavel Janoušek

Detail

Čtvrtý díl rozsáhlého čtyřdílného kompendia, jež podává ucelený výklad o vývoji české literatury v období od konce druhé světové války do pádu komunistického režimu v roce 1989, se zabývá obdobím tzv. normalizace. Na publikaci, která je projektem Ústavu pro českou literaturu AV ČR, se autorsky podílí řada literárních vědců z nejrůznějších institucí, vedle pražského a brněnského pracoviště Ústavu pro českou literaturu AV ČR především filozofických a pedagogických fakult českých a moravských univerzit. Autoři zasazují literární vývoj do širších společenských, politických a kulturních souvislostí. Výklad pojednává o "oficiální" literatuře, o literatuře, jež mohla být šířena jen prostřednictvím samizdatů, i o literárním dění v exilu a zahrnuje všechny oblasti literatury, tedy vedle krásné prózy, poezie a dramatu také např. literaturu pro děti a mládež, literaturu faktu, literaturu v rozhlasu a televizi atd. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Dějiny české literatury 1945-1989 - IV.díl 1969-1989+CD - Pavel Janoušek

Listopad 1989

Listopad 1989
Detail

Audiokniha MP3 Marek Janáč, čte Marek Janáč, Jiří Suk Dne 21. října 2009 padl rekord v délce nepřetržitého trvání demokracie na území dnešní České republiky. První etapa začala 28. října 1918 a skončila 30. září 1938. Druhá odstartovala 17. listopadu 1989 a trvá dosud. Toto CD se zabývá den po dni, hodinu po hodině okolnostmi pádu totality koncem roku 1989. Díky nahrávkám zákulisních jednání s komunistickou mocí budete mimo jiné svědky rozčílení komunistického premiéra Ladislava Adamce i jeho taktické snahy stát se novým prezidentem, vypískání městského tajemníka KSČ Miroslava Štěpána z ČKD ve Vysočanech nebo slov Václava Havla o tom, že nechce být prezidentem. Řada nahrávek nebyla ve zvukové podobě nikdy publikována. (alza.cz)

Podobné produkty ako Listopad 1989

Zvíře jménem Podzim: Zvíře jménem Podzim (CD)

Zvíře jménem Podzim: Zvíře jménem Podzim (CD)
Detail

Zvíře jménem Podzim sbíralo sílu po celý rok. Teď vylézá z temnoty a do pošmourného listopadového večera zpívá písně o naději, polyká slunce a vyfukuje hustou mlhu. Autor hudby i textů, Jakub Ko?nig (Kittchen), představuje nečekané hudební propojení melancholie a radosti. Silné emoce, mohutné postrockové refrény i tichá zamyšlení mu v písních pomáhají naplnit další členové projektu: Marie Kieslowski, Maruška Puttnerová, Aid Kid, Tomáš Neuwerth, Tomáš Havlen, Ondřej Mataj, Veru Linhartová a řada dalších. O kráse i nebezpečích pošmourných dní je nová nahrávka Zvíře jménem Podzim i připravovaná stejnojmenná kniha. Více než roční postupné nahrávání proměnilo i samotné písničky. Místy se původně proklamovaná lehká melancholie propadla až k opravdu temným tónům a často z písní až mrazí. Dlouhé nahrávání ale mělo ještě jeden vliv. Producenti Tomáš Havlen a Aid Kid měli čas vybrousit celou nahrávku jako drahokam. Pustili se celkem odvážnou cestou, která ve výsledku vede k netradiční zvukové stavbě, přinejmenším při pohledu na současné trendy. Závěrečná podoba za to nabízí mnohovrstevnatou nahrávku, která při každém dalším poslechu nabídne novou verzi Zvířete jménem Podzim. Tracklist: 1. Volání 01:08 2. Dobrý večer 02:33 3. Kolíne 03:42 4. Neděle 03:30 5. Žádný město 02:28 6. Zvíře jménem Podzim 03:24 7. Ampliony 01:16 8. Horizont 03:54 9. Andulka 05:45 10. Černou 03:25 11. Marušce 01:11 12. Dobrý večer 3 06:23 13. Satelity 06:08 (dvd-premiery.cz)

Podobné produkty ako Zvíře jménem Podzim: Zvíře jménem Podzim (CD)

Zvíře jménem Podzim: Zvíře jménem Podzim (Vinyl LP)

Zvíře jménem Podzim: Zvíře jménem Podzim (Vinyl LP)
Detail

Zvíře jménem Podzim sbíralo sílu po celý rok. Teď vylézá z temnoty a do pošmourného listopadového večera zpívá písně o naději, polyká slunce a vyfukuje hustou mlhu. Autor hudby i textů, Jakub Ko?nig (Kittchen), představuje nečekané hudební propojení melancholie a radosti. Silné emoce, mohutné postrockové refrény i tichá zamyšlení mu v písních pomáhají naplnit další členové projektu: Marie Kieslowski, Maruška Puttnerová, Aid Kid, Tomáš Neuwerth, Tomáš Havlen, Ondřej Mataj, Veru Linhartová a řada dalších. O kráse i nebezpečích pošmourných dní je nová nahrávka Zvíře jménem Podzim i připravovaná stejnojmenná kniha. Více než roční postupné nahrávání proměnilo i samotné písničky. Místy se původně proklamovaná lehká melancholie propadla až k opravdu temným tónům a často z písní až mrazí. Dlouhé nahrávání ale mělo ještě jeden vliv. Producenti Tomáš Havlen a Aid Kid měli čas vybrousit celou nahrávku jako drahokam. Pustili se celkem odvážnou cestou, která ve výsledku vede k netradiční zvukové stavbě, přinejmenším při pohledu na současné trendy. Závěrečná podoba za to nabízí mnohovrstevnatou nahrávku, která při každém dalším poslechu nabídne novou verzi Zvířete jménem Podzim. Tracklist: 1. Dobrý večer 02:33 2. Kolíne 03:42 3. Neděle 03:30 4. Žádný město 02:28 5. Zvíře jménem Podzim 03:24 6. Horizont 03:54 7. Andulka 05:45 8. Černou 03:25 9. Marušce 01:11 10. Dobrý večer 3 06:23 11. Satelity 06:08 (dvd-premiery.cz)

Podobné produkty ako Zvíře jménem Podzim: Zvíře jménem Podzim (Vinyl LP)

Zvíře jménem Podzim: Zvíře jménem Podzim (MAM583-1)

Zvíře jménem Podzim: Zvíře jménem Podzim (MAM583-1)
Detail

LP vinyl - Zvíře jménem Podzim sbíralo sílu po celý rok. Teď vylézá z temnoty a do pošmourného listopadového večera zpívá písně o naději, polyká slunce a vyfukuje hustou mlhu. Autor hudby i textů, Jakub Ko?nig (Kittchen), představuje nečekané hudební propojení melancholie a radosti. Zvíře jménem Podzim sbíralo sílu po celý rok. Teď vylézá z temnoty a do pošmourného listopadového večera zpívá písně o naději, polyká slunce a vyfukuje hustou mlhu. Autor hudby i textů, Jakub Ko?nig (Kittchen), představuje nečekané hudební propojení melancholie a radosti. Silné emoce, mohutné postrockové refrény i tichá zamyšlení mu v písních pomáhají naplnit další členové projektu: Marie Kieslowski, Maruška Puttnerová, Aid Kid, Tomáš Neuwerth, Tomáš Havlen, Ondřej Mataj, Veru Linhartová a řada dalších. O kráse i nebezpečích pošmourných dní je nová nahrávka Zvíře jménem Podzim i připravovaná stejnojmenná kniha. Více než roční postupné nahrávání proměnilo i samotné písničky. Místy se... (alza.cz)

Podobné produkty ako Zvíře jménem Podzim: Zvíře jménem Podzim (MAM583-1)

Lidé roku 1989

Lidé roku 1989
Detail

Kniha Lidé roku 1989 vychází ze stejnojmenného seriálu Lidových novin. Představuje životní příběhy více než třiceti aktérů sametové revoluce, ať již patřili mezi vítěze, nebo poražené. Najdeme tu nejen portréty velikánů českých a slovenských dějin, Václava Havla, Františka kardinála Tomáška či Alexandra Dubčeka, ale také studentské vůdce, vrcholné představitele komunistického režimu a jeho bezpečnostního aparátu, známé umělce, ale také pozapomenuté postavy, které brzy po revoluci odešly z veřejného života. Knihu editoval historik a novinář Petr Zídek a autorsky se na ní podílela desítka historiků mladší a střední generace. (patro.cz)

Podobné produkty ako Lidé roku 1989
ota pavel aleksander kaczorowski e kniha, Listopad 1989, Bohatství národů (Pojednání o podstatě a původu bohatství národů) (978-80-863-8960-8), Zvíře jménem Podzim: Zvíře jménem Podzim (MAM583-1), K&N E-1989 sportovní vložka vzduchového filtru (E-1989), Zvíře jménem Podzim: Zvíře jménem Podzim - CD (MAM583-2), Stěhování národů (978-80-702-1705-4), Semafor Komplet 1989-2015 (), Podzim v kraji tygrů (), Jaro, léto, podzim, zima, Ekonomie přírodních národů (978-80-7272-419-2), Ekonomie přírodních národů (978-80-727-2419-2), Funko POP! Black Adam - Black Adam (889698641883), Sochařské Brno 1989–2019: Sculpture in Brno 1989–2019 (978-80-210-9866-4), Úžasné památky starých národů (978-80-7508-761-4), Puzzle Podzim 260 dílků (8682450140233), biOrb dekorační set 30L Podzim, biOrb dekorační set 15L Podzim, Skóre (978-80-269-1989-6), ADAM AUDIO A44H, ADAM AUDIO A77H, ADAM AUDIO A4V, tradag adam 0100_5569, Malování podle čísel - Červený podzim (HRAmal00429nad), Star Puzzle Podzim 1000 dílků (1100400), Zpíváme s Hurvínkem 1. /Podzim - Zima/, Funko POP! Black Adam - Black Adam on Throne (Deluxe) (889698641876), Chicago: Greatest Hits 1982-1989 - LP (8122794427), Malý pejsek (978-80-264-1989-1), Mýty Řeků: a dalších národů starověku (978-80-7553-816-1)