1945: léto běsů - miloš doležal - e-kniha

Produkt 1945: léto běsů - miloš doležal - e-kniha sme našli 50+x, pokiaľ to nie je to čo hľadáte, skúste frázu 1945: léto běsů - miloš doležal - e-kniha upraviť a produkt hľadať znova.

1945: Léto běsů - Miloš Doležal - e-kniha

Detail

eBook: Kapitulace je podepsána, šeříky voní. Je po válce, ale svět už nikdy nebude jako dřív. Třetí díl autorem zamýšlené tetralogie. Běsi nemizí, ale spíše se v lidech zabydlují, často v rafinovaných převlecích. Čechoslováci vítají volnost a mír, ale vědomě i nevědomě navlékají hlavu do oprátky nových nesvobod. Měsíce plné šťastných návratů, nových začátků, ale i surových odplat, kamuflování pofiderních válečných kariér, sebevražd a zklamání. Dramatický příběh rodiny Šámalových a jejich nalezených dětí se protíná s příběhem lékaře a kozáka Nikolaje Kelina, který kdysi utekl z Ruska, aby se zde dočkal poválečného zatčení NKVD a jen zázrakem unikl deportaci na Sibiř. Loupežné vraždy německých farářů na Broumovsku se „potkávají“ s příběhem zachráněné velbloudice, kterou odvádějí skauti do pražské zoo. Čestná jednotka „partyzánů“ při odhalování pamětní desky přestřelí dráty vysokého napětí, které pak zabíjejí v davu. Václav Černý putuje rodným Náchodskem. Ostatně je to on, kdo na jednom místě svých vzpomínek píše: „Historiku, věz, že dějiny naší soudobé národní krize budeš musit zahájit už tou rozptýlenou a bezděkou kocovinou českých myslí v druhé půli roku pětačtyřicátého.“ ––– Když jsem dopsal Čurdu z Hlíny, měl jsem představu knižní trilogie. Protektorát konfidentů, protektorát statečných a třetí díl s příběhy z padesátých a šedesátých let. Ale brzy jsem si uvědomil, že rok 1945, přesněji jeho druhá polovina, je samostatná perioda, ve které se zračí již mnohé z toho, co za pár let přišlo v podobě komunistického puče a rudého teroru. Rozhodl jsem se tomu věnovat celou knížku. Jistý výběr snímků skutečně vypráví o máji a červnu 1945 jako o radostné veselce. To je však jen takový šeříkový nátěr. Ale za ním či pod ním se nachází plno protichůdných dějů a scén. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako 1945: Léto běsů - Miloš Doležal - e-kniha , Doležal miloš dodo: my little world - cd (9029518754)

1945: Léto běsů - Dokumentární povídky z jara, léta a podzimu 1945 - Miloš Doležal

Detail

Kapitulace je podepsána, šeříky voní. Je po válce, ale svět už nikdy nebude jako dřív. Třetí díl autorem zamýšlené tetralogie. Běsi nemizí, ale spíše se v lidech zabydlují, často v rafinovaných převlecích. Čechoslováci vítají volnost a mír, ale vědomě i nevědomě navlékají hlavu do oprátky nových nesvobod. Měsíce plné šťastných návratů, nových začátků, ale i surových odplat, kamuflování pofiderních válečných kariér, sebevražd a zklamání. Dramatický příběh rodiny Šámalových a jejich nalezených dětí se protíná s příběhem lékaře a kozáka Nikolaje Kelina, který kdysi utekl z Ruska, aby se zde dočkal poválečného zatčení NKVD a jen zázrakem unikl deportaci na Sibiř. Loupežné vraždy německých farářů na Broumovsku se "potkávají" s příběhem zachráněné velbloudice, kterou odvádějí skauti do pražské zoo. Čestná jednotka "partyzánů" při odhalování pamětní desky přestřelí dráty vysokého napětí, které pak zabíjejí v davu. Václav Černý putuje rodným Náchodskem. Ostatně je to on, kdo na jednom místě svých vzpomínek píše: "Historiku, věz, že dějiny naší soudobé národní krize budeš musit zahájit už tou rozptýlenou a bezděkou kocovinou českých myslí v druhé půli roku pětačtyřicátého." (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako 1945: Léto běsů - Dokumentární povídky z jara, léta a podzimu 1945 - Miloš Doležal , Doležal miloš dodo, vitacit: 1986-1991 revisited part ii (2x cd) - cd (5054197175718)

Do posledních sil - Miloš Doležal - e-kniha

Do posledních sil - Miloš Doležal - e-kniha
Detail

eBook:,Spojenci v Normandii, v protektorátu tma Německo stále okupuje většinu kontinentální Evropy. Třetí říše vede totální válku a nepřestává vyvolávat temné běsy. Poslední měsíce druhé světové války a protektorátu jsou dobou zrychleného času, shluku dramatických dějů a rozuzlením řady příběhů. Někteří na sklonku války vysílením umírají, jiní si v obklíčení nepřátel berou život, mnozí zbaběle utíkají, další hledají své blízké, ztracené a zavlečené… Tři dokumentární povídky vyprávějí tři české příběhy. Osudy neokázalých hrdinů, ale také jejich pronásledovatelů, trýznitelů a vrahů. První líčí příběh zatčení, plahočení se po koncentračních táborech a smrti malíře a spisovatele Josefa Čapka. Druhá povídka přibližuje dramatickou životní cestu československého parašutisty Vladimíra Hauptvogela, vysazeného do protektorátní jámy lvové v rámci paraskupiny CHALK o Velikonocích roku 1944. Aktérkou posledního příběhu je Josefina Napravilová, žena, která po válce hledala po Evropě roztroušené lidické děti. ––– Peča ve svých letních novinových úvodnících několikrát připomene bratra Karla, jehož smrt jím stále proniká jako teskný osten. Vede s ním pomyslný rozhovor a o pár let později bude z Buchenwaldu v dopise domů psát o tom, jaká požehnaná skutečnost zanikla s Karlem — Ičkem — Ičínkem, na něhož dennodenně vzpomíná. A dotvrdí to několika básněmi, ve kterých hovoří o otevřené ráně, která „nechce zajizvit se, pořád se nezaceluje / a znovu, ustavičně znovu krvácí“. Nazve ji ztrátou, pohromou, temnou bědou, kterou si ve své hlavě nedovede srovnat, a vyčítá si, že „na mně, na tom starším, mělo být spíše z nás obou odtud odejít a ty, / ty jsi tu déle ještě zůstat měl!“.— ukázka z knihy (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Do posledních sil - Miloš Doležal - e-kniha , Doležal miloš dodo & vitacit: 1986-1991 revisited part i. (2x cd) - cd (9029504925)

Čurda z Hlíny - Miloš Doležal - e-kniha

Čurda z Hlíny - Miloš Doležal - e-kniha
Detail

eBook:,Jaký je pád do „kalné stoky“ dějin? Jak reaguje člověk v mezních situacích? Jaké následky nese spolupráce s okupantem či úpis ďáblu? Naše novodobá historie není dlážděna jen hrdinstvím, obětavostí a zásadovostí, ale také selháváním, zrádcovstvím a kolaborací. Miloš Doležal, který se dlouhodobě zabývá postavou mučedníka komunismu faráře Josefa Toufara, se tentokrát zaměřil na období protektorátu. Stopy po hlavních aktérech jeho knihy jsou i dnes znatelné a krvavé. Autor však nesoudí lidi ani dějiny, spíše pozorně rozplétá osudové okamžiky, snaží se porozumět vnitřním pohnutkám a nahlédnout do tragické partie, kterou s člověkem rozehrává Zlo. Tři dokumentární povídky nejsou historickou studií, ale živým a čtivým portrétem několika temných postav: Bohuslava Bušty alias „Zwirna“, krejčího z Vysočiny, který se stal agilním konfidentem gestapa v Táboře. Oskara „Kariho“ Felkla, předválečného československého četníka, posléze příslušníka gestapa na Kladně a jednoho ze strůjců vyvraždění a vypálení Lidic, a jeho manželky. A konečně parašutisty Karla Čurdy, člena paraskupiny OUT DISTANCE, vysazeného do protektorátu na jaře roku 1942, který zradil své kamarády a kolegy a z něhož se stal spolupracovník gestapa Karl Jerhot. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Čurda z Hlíny - Miloš Doležal - e-kniha , Doležal miloš dodo & vitacit: 1986-1991 revisited part i. (2x lp) - lp (9029504924)

Porodnické operace - Antonín Doležal - e-kniha

Porodnické operace - Antonín Doležal - e-kniha
Detail

eBook:,Kniha Porodnické operace navazuje na publikaci Technika porodnických operací, která byla vydána v roce 1998. Kolektiv autorů pod vedením prof. MUDr. A. Doležala, DrSc., rozšířil, doplnil a aktualizoval danou tematiku. Monografie reflektuje na vývoj poznatků v oboru a zahrnuje nově např. kapitolu týkající se porodnictví v podmínkách rozvojových zemí, současné indikace k operacím a mnohé další. Kniha s více než stovkou dále členěných názorných obrázků je navíc psána velmi čtivým jazykem. Kniha je podrobným návodem ke klinické praxi, a proto je i nezbytným pomocníkem všech českých porodníků. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Porodnické operace - Antonín Doležal - e-kniha , Doležal miloš dodo, vitacit: 1986-1991 revisited part ii (2x lp) - lp (5054197175725)

Projektový management - Jan Doležal - e-kniha

Projektový management - Jan Doležal - e-kniha
Detail

eBook:,Publikace je ojedinělá tím, že shrnuje nástroje, metody a postupy moderního projektového managementu nejen v souladu s hlavními oborovými standardy (PMI, IPMA, Prince 2), ale také dle praktických zkušeností autorů s jejich aplikací v tuzemských i mezinárodních projektech. Jedná se tak o unikátní propojení rozsáhlých teoretických vstupů a dlouhodobé zkušenosti s řízením projektů nejrůznějších velkostí a oborů lidské činnosti (IT, strojírenství, logistika, energetika, veřejná správa, neziskové projekty atd.). Čtenář může použít tuto knihu jako pomocníka při přípravě a realizaci projektu jakékoliv velikosti, při nastavování či optimalizaci systému řízení projektů v organizaci, při přípravě na certifikační zkoušku IPMA, PMI nebo Prince2 či pro studium projektového řízení na vysoké škole. Výklad je veden podle životního cyklu projektu a dále se autoři věnují nastavení systému řízení projektů, řízení portfolia a programů i měkkým dovednostem projektového manažera. U každého relevantního tématu jsou přitom vysvětleny rozdíly v pojetí jednotlivých standardů. Ukázány jsou také rozdíly při aplikaci na různé velikosti a typy projetků. Srozumitelný, čtivý a prakticky zaměřený výklad je doplněn mnoha obrázky, příklady a případovými studiemi. Publikace je určena zejména projektovým i liniovým manažerům malých, středních i velkých firem, zájemcům o certifikaci některého ze standardů a studentům VŠ. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Projektový management - Jan Doležal - e-kniha , Sudetský dům: jaro - léto 1945 (978-80-279-0452-5)

Zakázaná slova - Antonín Doležal - e-kniha

Zakázaná slova - Antonín Doležal - e-kniha
Detail

eBook:,Vpravdě „renesanční“ autor se ve své knížce zabývá domněle i skutečně nemravnými či obscénními výrazy. Česká slůvka jsou porovnávána s řečtinou, latinou a mnoha dalšími světovými jazyky. Kromě originálních postřehů a gagů obsahuje kniha celou řadu pasáží etnografických, filozofických a výchovných. Text, který čtenáře potěší, je doplněn zajímavými obrázky, mnoho z nich je nově zařazeno. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Zakázaná slova - Antonín Doležal - e-kniha , Houbarka viktorie hanisova e kniha

Projektový management - Jan Doležal - e-kniha

Detail

eBook: Od roku 2016, kdy vzniklo první vydání této knihy, došlo ve světě i u nás ke skutečně masivnímu nástupu agilních přístupů, technik a nástrojů a celkově ke sblížení projektového a produktového managementu. V této souvislosti došlo i k významným modernizacím všech světových standardů a metodik projektového řízení. Proto vzniklo druhé vydání, které všechny tyto trendy reflektuje. Pokud hledáte publikaci, která shrnuje většinu světových znalostí a trendů v oboru projektového řízení a vývoje produktu, doplněnou o praktické zkušenosti z řízení tuzemských i mezinárodních projektů, našli jste tu pravou. Kniha přináší aktuální přehled metod a technik projektového řízení, včetně agilních či hybridních přístupů. Srozumitelný, čtivý a prakticky zaměřený výklad je doplněn mnoha obrázky, příklady a případovými studiemi. Kromě praktického pomocníka projektových manažerů získáte zároveň i univerzální učebnici, ať už se připravujete ke zkoušce IPMA©, PMI©, nebo studujete na některé z vysokých škol. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Projektový management - Jan Doležal - e-kniha , Korist paul finch e kniha

Pepito neplivej! - Miloš Doležal - Doležal Miloš

Pepito neplivej! - Miloš Doležal - Doležal Miloš
Detail

Červen 1945. Válka skončila a krajinou táhne podivné procesí – skauti ve stejnokrojích vedou (a jeden se veze) velblouda dvouhrbého, přesněji velbloudici, které říkají Pepito. Zastaví, když se spustí dešťová přeháňka. U kandelábru velbloudici přiváží, nechají ji popásat a sami si vlezou do kabiny opuštěného vojenského náklaďáku. Když se déšť přežene, vyrazí dál. Před nimi je ještě dlouhá cesta a řada úsměvných epizod. Skutečný příběh z času, kdy nastalo období obnovování nové republiky, se odehrává mezi Vysočinou a Prahou. Skupina skautů z Havlíčkova Brodu našla v lesích zatoulanou velbloudici a jak velí jedno ze skautských přikázání – rozhodli se jí pomoci. A tak vznikla fenomenální akce na záchranu exotického zvířete. Cesta velbloudice a skautů trvala týden. Na trase Havlíčkův Brod - Golčův Jeníkov - Čáslav - Kutná Hora - Kolín - Úvaly až do pražské Zoo. A jako malí skauti se záchrany zvířete účastnily pozdější výrazné osobnosti – literární historik Jaroslav Med, filmový režisér Miloš Forman, odpůrce komunistického režimu Roman Bubák a další. Kniha Pepito (ne)plivej! je beletristickým zpracováním tohoto příběhu. Autor Miloš Doležal po archivním výzkumu a setkávání s pamětníky napsal text, sestavený z krátkých kapitol-zastavení, ve kterých se „potkává“ putování skautsko-velbloudí družiny, český venkov, bizarní i dramatické situace, vzájemné hovory, sen-horor, dozvuky války, opilí osvoboditelé, skautská družba s obyvateli, poválečná Praha… Součástí knihy jsou jedinečné archivní fotografie ze skautské cesty a ilustrace současného výtvarníka mladší generace Jakuba Grece. (patro.cz)

Podobné produkty ako Pepito neplivej! - Miloš Doležal - Doležal Miloš , Madarsko richard prazak e kniha

Jak ubránit normální svět - Bohumil Doležal - e-kniha

Detail

eBook: Česká republika i celý svět prošly v předchozích letech mnoha turbulentními změnami. Jen pár měsíců po vzniku vlády Petra Fialy zaútočil Vladimir Putin na Ukrajinu. Právě ruská válka od té chvíle naprosto proměnila veřejnou debatu. Na začátku roku 2023 skončil prezident Miloš Zeman a nahradil jej generál Petr Pavel, který ve volbách porazil Andreje Babiše. Stále tu probíhá „studená občanská válka“ a Nové pořádky se hlásí o slovo. Toto všechno popisuje Bohumil Doležal v článcích, které vycházely buď v deníku FORUM 24 nebo v Bubínku Revolveru. V knize Jak ubránit normální svět ale najdete i texty psané přímo pro tuto publikaci. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Jak ubránit normální svět - Bohumil Doležal - e-kniha , Buzicci jan folny e kniha

Přirozený funkční trénink - Radim Jebavý, Martin Doležal - e-kniha

Přirozený funkční trénink - Radim Jebavý, Martin Doležal - e-kniha
Detail

eBook:,Přirozený funkční trénink představuje metodiku kondičního cvičení pro zdraví a všestrannou výkonnost, současně je také průvodcem pohybem v praktickém životě. Pomůže vám zacházet s vlastním tělem zdravěji při každodenních činnostech, v práci nebo ve sportu. Poradí, jaké formě kondičního tréninku věnovat pozornost, aby cvičení nebylo ztrátou času. Vysvětluje, co je v lidském pohybu i kondičním tréninku důležité, i proč stejné zásady platí pro zdravý pohyb na hřišti, v kanceláři nebo při štípání dříví. Publikace přináší tréninkový přístup, který dobře využívá čas a vede k reálným výsledkům, popisuje také nevšední cviky a tipy využitelné v praktickém životě. Kniha je určena všem vyznavačům aktivního životního přístupu, mnoho poznatků i inspirace v ní naleznou trenéři, sportovci i fyzioterapeuti. Užitečné informace poskytne také pracovníkům ve fyzicky náročných nebo naopak kancelářských profesích. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Přirozený funkční trénink - Radim Jebavý, Martin Doležal - e-kniha , Hadka petra nachtmanova e kniha

V zemi babišismu a buranokracie - Bohumil Doležal - e-kniha

V zemi babišismu a buranokracie - Bohumil Doležal - e-kniha
Detail

eBook:,Kniha V zemi babišismu a buranokracie publicisty a předsedy Klubu na obranu demokracie Bohumila Doležala prostřednictvím jeho článků mapuje sedmileté období od nástupu „Nových pořádků“ v roce 2013, tedy zejména důsledky prezidentství Miloše Zemana a mocenského vzestupu Andreje Babiše. Texty jsou rozděleny do devíti oddílů a Doležal se v nich věnuje jak změnám, které nastaly po pádu vlády Petra Nečase, tak také silám, které se na instalaci těchto „Nových pořádků“ podílely, a lidem, kteří celkovou destrukci demokratických poměrů umožnili svým lavírováním a mlčením. Autor v několika textech také rozvíjí problém odkazu Václava Havla a jeho „nepolitické politiky“. Dalšími tématy jsou prezidentské volby v roce 2018, politika opozičních stran, demonstrace proti vládě Andreje Babiše a působení spolku Milion chvilek pro demokracii. Nakonec také vládní politika a společenská atmosféra během koronavirové epidemie a jejich dopady na úroveň svobody v České republice. V poslední části (Nekrology) Bohumil Doležal vzpomíná na někdejšího šéfredaktora časopisu Tvář Jana Nedvěda a na spisovatele Ladislav Hejdánka. A nakonec „nekrolog za město“ věnovaný výročí náletu na Drážďany v únoru 1945. DoporučeníJe to už sedm let, co si Češi v kolektivním „protikorupčním“ hysterickém záchvatu zbourali polistopadovou demokracii. Šlo to snadno, jen málokdo ji hájil. Žijeme tedy dnes ve státě, který slouží jako základna a současně servisní organizace premiérovy obří firmy Agrofert, ve státě, v němž se svobodná kritická žurnalistika stala okrajovou záležitostí, v němž už nelze mluvit o rovné soutěži politických stran, v němž mají hlavní slovo oligarcha, populisté, extremisté – a především burani, jak by řekl autor této knihy. Definice burana, kterou Bohumil Doležal podává, zní takto: nikoli prostý nebo dokonce jen venkovský člověk, ale „hulvátský chrapoun, který nebere ohled na Boha ani na bližní, který vždy u sebe začíná, u sebe končí a jen sebe na zřeteli má“. To mi připadá přesné. Doležal jako jeden z mála komentátorů před současnou situací neúnavně a systematicky varoval. Jako jeden z mála poukazoval na to, že její příčiny jsou i tam, kde je nechceme hledat, například v politickém dědictví Václava Havla. Troufám si tvrdit, že tu dnes není nikdo, kdo by mohl sebrat své články a předložit je jako sevřenou a svobodnou odpověď na otázku, co je babišismus a buranokracie a jak jsme do toho proboha dostali.- Adam Drda (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako V zemi babišismu a buranokracie - Bohumil Doležal - e-kniha , Slib lisa kleypas e kniha

Agilní přístupy vývoje produktu a řízení projektu - Jan Doležal - e-kniha

Detail

eBook: Kniha komplexně mapuje tzv. agilní přístupy vývoje produktu, řízení projektu apod. od kořenů, tedy jak a kde tyto přístupy a principy vlastně vznikly až po nejnovější techniky, metody a postupy. Vše je vysvětleno ve vazbách, kontextu, demonstrováno na příkladech a podáno maximálně srozumitelně tak, aby čtenář pochopil, jak to vše celé funguje. Čtenář se seznámí s filosofií a principy, základními technikami a metodami na tzv. týmové úrovni a také se škálováním agilních přístupů do části nebo celé organizace za účelem tzv. byznys agility. Publikace se snaží danou oblast zmapovat a uvést do souvislostí, aby čtenář pochopil, proč jsou věci, tak jak jsou, k čemu jsou dobré, jaké mají vlastnosti a podmínky použití. Udává ucelený pohled na problematiku agilních přístupů. Nejde tak jen o jednotlivé prvky, ale spíše o celkový pohled (les, a nejen jednotlivé stromy). (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Agilní přístupy vývoje produktu a řízení projektu - Jan Doležal - e-kniha , Kra pavel obluk e kniha

Obec - Miloš Doležal

Obec - Miloš Doležal
Detail

Druhá sbírka nejmladšího příslušníka české básnické generace přináší neobvyklou originální poezii zakotvenou v rodné vesnici a v lidských osudech jejích obyvatel. Ojedinělý lyrik prožívá duchovní spříznění s bližními jako své hluboce osobní téma. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Obec - Miloš Doležal , Site petra dvorakova e kniha

Farmaceutická chemie léčiv působících na centrální nervový systém - Martin Doležal - e-kniha

Detail

eBook: Poslední vydání obdobného textu pocházejícího z autorského kolektivu hradecké farmaceutické fakulty, tj. Farmaceutické chemie léčiv ovlivňujících centrální nervový systém, vyšlo již v roce 1993. Za uplynulých dvacet let došlo ve většině skupin psychofarmak ke značným změnám, autoři se proto snažili popsat nové poznatky, zachytit vývojové trendy v jednotlivých farmakoterapeutických skupinách a především je zobecnit pomocí studia závislosti mezi chemickou strukturou a účinkem léčiv. Důraz byl kladen na chemické vzorce, které byly upraveny tak, aby byly zřetelné logické vztahy mezi jednotlivými léčivy, resp. jejich podobnost s cílovými neuromediátory. Pro úplnost je na konci jednotlivých kapitol uveden stručný přehled v praxi používaných léčiv s jejich INN názvy, lékopisnými (Český lékopis 2009 a doplňky), chemickými (IUPAC) a nakonec i příklady chráněných názvů léčivých přípravků (registrovaných v ČR do dubna 2013). Monografie je určena nejenom studentům farmaceutických fakult, může být vhodnou příručkou pro farmaceuty a další odborníky, kteří se profesně zabývají moderními farmaky. Druhý dotisk prvního vydání. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Farmaceutická chemie léčiv působících na centrální nervový systém - Martin Doležal - e-kniha , Noci běsů (978-80-253-4819-2)

Farmaceutická chemie léčiv působících na autonomní nervový systém - Martin Doležal - e-kniha

Detail

eBook: Publikace podává přehled farmaceutické chemie léčiv ovlivňujících autonomní nervový systém, dále se zabývá problematikou léčiv ovlivňujících motorický systém, věnuje se léčivům blokujícím histaminové receptory a nakonec je připojena kapitola o léčivech s periferním blokováním nociceptivního systému. Každá kapitola je členěna na část úvodní se stručnou, avšak nezbytnou farmakologickou charakteristikou, další informace se týkají historického vývoje dané farmakoterapeutické skupiny. Těžištěm každé kapitoly je popis vztahů mezi strukturou a účinkem léčiv. Významnou součástí jsou chemické vzorce, uvedeny jsou i stručné charakteristiky v praxi používaných léčiv s jejich mezinárodními nechráněnými názvy, lékopisnými (Český lékopis 2005 a doplňky 2006 a 2007), chemickými (IUPAC) a nakonec i s nejvýznamnějšími chráněnými názvy. Publikace je určena studentům farmaceutických fakult a může být vhodnou příručkou pro farmaceuty a další odborníky, kteří se profesně zabývají moderními farmaky. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Farmaceutická chemie léčiv působících na autonomní nervový systém - Martin Doležal - e-kniha , Mstitel jan erik fjell e kniha

Farmaceutická chemie léčiv působících na kardiovaskulární, trávicí a vylučovací systém - Martin Doležal - e-kniha

Detail

eBook: Poslední vydání obdobného textu pocházejícího z autorského kolektivu hradecké farmaceutické fakulty, tj. Farmaceutické chemie léčiv ovlivňujících kardiovaskulární, trávicí a vylučovací systém, vyšlo již v roce 2000. Za uplynulých více než dvacet let došlo ve většině farmakoterapeutických skupin ke značným změnám, autoři se proto snažili popsat nové poznatky, zachytit vývojové trendy v jednotlivých skupinách, a především je zobecnit pomocí studia závislosti mezi chemickou strukturou a účinkem léčiv. Důraz byl kladen na zřetelné logické vztahy mezi jednotlivými léčivy, resp. na jejich podobnost s cílovými mediátory. Pro úplnost je na konci jednotlivých kapitol uveden stručný přehled v praxi používaných léčiv s jejich INN názvy, lékopisnými, chemickými (IUPAC) a chráněnými názvy léčivých přípravků registrovaných v ČR do května 2021. Kniha je primárně určena studentům farmaceutických fakult, může však být užitečnou příručkou pro všechny odborníky, kteří se profesně zabývají moderními farmaky. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Farmaceutická chemie léčiv působících na kardiovaskulární, trávicí a vylučovací systém - Martin Doležal - e-kniha , Anna boleynova alison weirova e kniha

Do posledních sil. - Miloš Doležal

Do posledních sil. - Miloš Doležal
Detail

Volné pokračování knihy Čurda z Hlíny, tentokrát zaměřené na válečná léta 1944-1945. Spojenci v Normandii, v protektorátu tma. Německo stále okupuje většinu kontinentální Evropy. Třetí říše vede totální válku a nepřestává vyvolávat temné běsy. Poslední měsíce druhé světové války a protektorátu jsou dobou zrychleného času, shluku dramatických dějů a rozuzlením řady příběhů. Někteří na sklonku války vysílením umírají, jiní si v obklíčení nepřátel berou život, mnozí zbaběle utíkají, další hledají své blízké, ztracené a zavlečené… Tři dokumentární povídky vyprávějí tři české příběhy. Osudy ne-okázalých hrdinů, ale také jejich pronásledovatelů, trýznitelů a vrahů. První líčí příběh zatčení, plahočení se po koncentračních táborech a smrti malíře a spisovatele Josefa Čapka. Druhá povídka přibližuje dramatickou životní cestu československého parašutisty Vladimíra Hauptvogela, vysazeného do protektorátní jámy lvové v rámci paraskupiny CHALK o Velikonocích roku 1944. Aktérkou posledního příběhu je Josefina Napravilová, žena, která po válce hledala po Evropě roztroušené lidické děti. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Do posledních sil. - Miloš Doležal , Stin minulosti kristin colli e kniha

Čurda z hlíny - Miloš Doležal

Čurda z hlíny - Miloš Doležal
Detail

Jaký je pád do „kalné stoky“ dějin? Jak reaguje člověk v mezních situacích? Jaké následky nese spolupráce s okupantem či úpis ďáblu? Naše novodobá historie není dlážděna jen hrdinstvím, obětavostí a zásadovostí, ale také selháváním, zrádcovstvím a kolaborací. Miloš Doležal, který se dlouhodobě zabývá postavou mučedníka komunismu faráře Josefa Toufara, se tentokrát zaměřil na období protektorátu. Stopy po hlavních aktérech jeho knihy jsou i dnes znatelné a krvavé. Autor však nesoudí lidi ani dějiny, spíše pozorně rozplétá osudové okamžiky, snaží se porozumět vnitřním pohnutkám a nahlédnout do tragické partie, kterou s člověkem rozehrává Zlo. Tři dokupovídky nejsou historickou studií, ale živým a čtivým portrétem několika temných postav: Bohuslava Bušty alias „Zwirna“, krejčího z Vysočiny, který se stal agilním konfidentem gestapa v Táboře. Oskara „Kariho“ Felkla, předválečného československého četníka, posléze příslušníka gestapa na Kladně a jednoho ze strůjců vyvraždění a vypálení Lidic, a jeho manželky. A konečně parašutisty Karla Čurdy, člena paraskupiny OUT DISTANCE, vysazeného do protektorátu na jaře 1942, který zradil své kamarády a spolupracovníky a z kterého se stal spolupracovník gestapa Karl Jerhot. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Čurda z hlíny - Miloš Doležal , Sbirka kosti kathy reichs e kniha

Obec - Jiří Bašta, Miloš Doležal

Detail

Knihu Obec Miloše Doležala (1970) prvně vydalo roku 1996 v grafické úpravě Viktora Karlíka brněnské nakladatelství Atlantis. Přítomné druhé vydání je rozšířené o druhý oddíl obsahující básně z rukopisů, publikované vůbec poprvé. Básně prvního oddílu jsou oproti původnímu vydání řazeny v odlišném pořadí. Podoba tehdejší ediční řady Atlantisu neumožňovala doprovodit knihu ilustracemi, proto je jejich komplet zařazen až nyní, ačkoli vznikl již roku 1995. Autorem tohoto kresebného cyklu je básníkův vysočinský druh, malíř a sochař Jiří Bašta. Obec byla roku 2004 vydána v Polsku nakladatelstvím Czarne (pod názvem Gmina v překladu Jerzyho Kedzierskiho). Dva obsáhlé výbory z Obce vyšly v zahraničí časopisecky, a sice v řecké revui M??????? 3/2002 (v překladu Karla Čížka) a ve francouzském časopise Po&sie 171/2022 (v překladu Xaviera Galmiche). (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Obec - Jiří Bašta, Miloš Doležal , Pan selfridge lindy woodhead e kniha

Sansepolcro - Miloš Doležal, Jiří Štourač

Detail

Poetický deník o putování po Toskánsku, kraji takových mistrů renesanční fresky jako byli Fra Angelico a Giotto, v sobě propojuje básnický text a krajinou inspirovaný obraz. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Sansepolcro - Miloš Doležal, Jiří Štourač , Temne leto dan simmons e kniha

1945: Léto běsů: Dokumentární povídky z jara, léta a podzimu 1945 (978-80-275-1083-2)

1945: Léto běsů: Dokumentární povídky z jara, léta a podzimu 1945 (978-80-275-1083-2)
Detail

Kniha - autor Miloš Doležal, 304 stran, česky, pevná bez přebalu lesklá Kapitulace je podepsána, šeříky voní. Je po válce, ale svět už nikdy nebude jako dřív. Třetí díl autorem zamýšlené tetralogie. Běsi nemizí, ale spíše se v lidech zabydlují, často v rafinovaných převlecích. Čechoslováci vítají volnost a mír, ale vědomě i nevědomě navlékají hlavu do oprátky nových nesvobod. Měsíce plné šťastných návratů, nových začátků, ale i surových odplat, kamuflování pofiderních válečných kariér, sebevražd a zklamání. Dramatický příběh rodiny Šámalových a jejich nalezených dětí se protíná s příběhem lékaře a kozáka Nikolaje Kelina, který kdysi utekl z Ruska, aby se zde dočkal poválečného zatčení NKVD a jen zázrakem unikl deportaci na Sibiř. Loupežné vraždy německých farářů na Broumovsku se „potkávají“ s příběhem zachráněné velbloudice, kterou odvádějí skauti do pražské zoo. Václav Černý putuje rodným Náchodskem, čestná jednotka „partyzánů“ při odhalování pamětní desky... (alza.cz)

Podobné produkty ako 1945: Léto běsů: Dokumentární povídky z jara, léta a podzimu 1945 (978-80-275-1083-2) , Vreteno osudu otomar dvorak e kniha

Maso se stává slovem - Miloš Doležal

Detail

Druhé vydání strhující básnické sbírky Maso se stává slovem, v níž významný publicista, prozaik a především bytostný básník Miloš Doležal, ostrým až surovým básnickým jazykem, zbaveným všech příkras, žaluje snad ještě brutálněji než všechna dosud publikovaná fakta o tragickém osudu pátera Josefa Toufara umučeného Státní bezpečností v roce 1950. Doležalovy básně-dokumenty jsou nevybíravým svědectvím, v němž drsná až na kost odřená slova bez metafor staví do kontrastu s životem, vírou a bolestí. Silnou básnickou výpověď umocňují ilustrace Jakuba Grece. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Maso se stává slovem - Miloš Doležal , Ota pavel aleksander kaczorowski e kniha

Obec - Doležal Miloš

Obec - Doležal Miloš
Detail

Sbírka originální poezie zakotvené v rodné vesnici a v osudech jejích obyvatel. (patro.cz)

Podobné produkty ako Obec - Doležal Miloš , Zamrzla produktivita milos toman e kniha

Tady nikdo není, jen já - Miloš Doležal

Detail

Devět příběhů, které Miloš Doležal vypráví v knize Tady nikdo není, jen já, přibližuje devět osudů židovských obyvatel Střední Evropy ve 20. století. Promítají se do nich velké dějinné zvraty i každodenní čas - v první světové válce, ve vícejazyčném a multikulturním meziválečném Československu, za nacistické okupace, arizace majetků a deportací do vyhlazovacích táborů, v lepším případě s útěky do exilu, u některých se zázračným návratem po válce, po níž ovšem následovalo nové zestátnění majetku a komunistická totalita. Autor se zabývá především postavami, jež jsou často přehlížené nebo považované za vedlejší, a dějiny nahlíží i skrze místa zdánlivě nepodstatná. Vnímavé, hutné a čtivé líčení zakládá na badatelských rešerších a často objevném pátrání v archivech. Podstatnou součástí knihy v grafické úpravě Luboše Drtiny jsou obrazové strany s mnoha fotografiemi a reprodukcemi dalších dobových pramenů. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Tady nikdo není, jen já - Miloš Doležal , Smrtici hry steve robinson e kniha

Jízda na skle ochcanou strání - Miloš Doležal

Jízda na skle ochcanou strání - Miloš Doležal
Detail

Básník, rozhlasový redaktor a dokumentarista Miloš Doležal (nar. 1970) se v útlé knížce s podtitulem „střepy a střepiny z městečka 70. a 80. let v Československé socialistické republice“ vrací do svého dětství na Vysočině a v cyklu miniatur, zápisků, tragikomických historek a drobných příběhů zaznamenává reálsocialismus v schizofrenických disproporcích, absurditě a banalitě. Normalizace učinila z figur figurky, starý svět dožívá kdesi na okraji, kariéristé se chopí příležitostí, výklad dějin je ve škole lživě překroucen a nad náměstím se vznáší hvězda, srp a kladivo. V Doslovu píše básník a esejista Josef Koutvor: „Společnost 70. a 80. let se vznáší v patafyzickém vzduchoprázdnu, není usazená, a celek nepůsobí nijak malebně. Každodennost socíku byla tragikomická, groteskní, byla zkrátka k smíchu i k pláči. Doležalovy zápisky jsou expresivní, jakoby rychle vystřižené z reality a připíchnuté na nástěnku. Asi ne náhodou se jedná o univerzální dobovou formu široce rozšířené a často povinné ´lidové publicistiky´. Také Miloš Doležal pracuje s normalizační nástěnkou po svém, vystřihuje obrázky a historky a řadí je s odstupem do správných souvislostí, aby vynikla jejich absurdita a banalita. Vzpomínky na klukovská léta, jaké se obvykle píší, by asi vypadaly jinak. Shromážděný syrový materiál zápisků má sice povahu nesentimentálního dokumentu, zároveň ale nezapírá svého autora – budoucího básníka a patriota Vysočiny. Zápisky Miloše Doležala jsou vklíněny mezi jeho literární tvorbu, sbírky básní a rozhlasovou publicistiku. Tvoří svorník, bez něhož by nedržela klenba. Jsou ohlédnutím na cestě, jistou bilancí i sdělením, aby se nezapomínalo.“ (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Jízda na skle ochcanou strání - Miloš Doležal , Devet dni zuzana strachotova e kniha

Pepito (ne)plivej! - Miloš Doležal, Jakub Grec

Detail

Červen 1945. Válka skončila a krajinou táhne podivné procesí - skauti ve stejnokrojích vedou (a jeden se veze) velblouda dvouhrbého, přesněji velbloudici, které říkají Pepito. Zastaví, když se spustí dešťová přeháňka. U kandelábru velbloudici přiváží, nechají ji popásat a sami si vlezou do kabiny opuštěného vojenského náklaďáku. Když se déšť přežene, vyrazí dál. Před nimi je ještě dlouhá cesta a řada úsměvných epizod. Skutečný příběh z času, kdy nastalo období obnovování nové republiky, se odehrává mezi Vysočinou a Prahou. Skupina skautů z Havlíčkova Brodu našla v lesích zatoulanou velbloudici a jak velí jedno ze skautských přikázání - rozhodli se jí pomoci. A tak vznikla fenomenální akce na záchranu exotického zvířete. Cesta velbloudice a skautů trvala týden. Na trase Havlíčkův Brod - Golčův Jeníkov - Čáslav - Kutná Hora - Kolín - Úvaly až do pražské Zoo. A jako malí skauti se záchrany zvířete účastnily pozdější výrazné osobnosti - literární historik Jaroslav Med, filmový režisér Miloš Forman, odpůrce komunistického režimu Roman Bubák a další. Kniha Pepito (ne)plivej! je beletristickým zpracováním tohoto příběhu. Autor Miloš Doležal po archivním výzkumu a setkávání s pamětníky napsal text, sestavený z krátkých kapitol-zastavení, ve kterých se "potkává" putování skautsko-velbloudí družiny, český venkov, bizarní i dramatické situace, vzájemné hovory, sen-horor, dozvuky války, opilí osvoboditelé, skautská družba s obyvateli, poválečná Praha… Součástí knihy jsou jedinečné archivní fotografie ze skautské cesty a ilustrace současného výtvarníka mladší generace Jakuba Grece. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Pepito (ne)plivej! - Miloš Doležal, Jakub Grec , Vecere pane dan drapal e kniha

Jako bychom dnes zemřít měli - Miloš Doležal - audiokniha

Jako bychom dnes zemřít měli - Miloš Doležal - audiokniha
Detail

Audiokniha:,Jako bychom dnes zemřít měli - audiokniha obsahuje strhující příběh podle skutečné události. Autor Miloš Doležal. Čtou David Matásek a Jana Franková. Režie Markéta Jahodová. Je třetí adventní neděle roku 1949. V malém kostelíku v Číhošti na Vysočině se při kázání faráře Josefa Toufara třikrát zakýve oltářní křížek. Do následného církevního objasňování vstoupí komunistická STB. Toufara unese a v kobkách valdického vězení nelidským mučením donutí k doznání, že kříž rozhýbal pomocí složité konstrukce sám, na příkaz z Vatikánu. 25.února 1950 Josef Toufar umírá na následky mnoha těžkých poranění. Spisovatel Miloš Doležal věnoval objasnění případu i zachování památky Josefa Toufara mnoho let. Ze schůzek s pamětníky i podrobným pátráním v archivech sestavil strhující obraz rovného a odvážného člověka. Kniha Jako bychom dnes zemřít měli vyšla poprvé v roce 2012 a téhož roku obdržela titul Kniha roku v anketě Lidových novin. Audiokniha obsahuje tři bonusové kapitoly, které nejsou součástí tištěné knihy: 1. Dopis Josefa Toufara studentu Karlu Vránovi do Říma 2. Příběh exhumace a pohřbení ostatků J. Toufara 3. Příběh vzniku knižní předlohy (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Jako bychom dnes zemřít měli - Miloš Doležal - audiokniha , Sexualni dohody amara charlesova e kniha

Maso se stává slovem - Miloš Doležal, Jakub Grec

Detail

Maso se stává slovem je strhující básnická sbírka, v níž významný publicista, prozaik a především bytostný básník Miloš Doležal, ostrým až surovým básnickým jazykem, zbaveným všech příkras, žaluje snad ještě brutálněji než všechna dosud publikovaná fakta o tragickém osudu pátera Josefa Toufara umučeného Státní bezpečností v roce 1950. Doležalovy básně-dokumenty jsou nevybíravým svědectvím, v němž drsná až na kost odřená slova bez metafor staví do kontrastu s životem, vírou a bolestí. Silnou básnickou výpověď umocňují skvostné barevné ilustrace Jakuba Grece. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Maso se stává slovem - Miloš Doležal, Jakub Grec , Propleteny zivot sheldrake merlin e kniha

Když není motorka, lépe chodit pěšky - Miloš Doležal

Detail

V knize autora Miloše Doležala, Toufarova životopisce, navštívíme místa, provázaná se životem, činností a smrtí jedné z prvních obětí komunistického režimu u nás - faráře z Vysočiny Josefa Toufara (1902 - 1950), dnes vedle Milady Horákové nejvýmluvnějšího symbolu totalitní manipulace u nás. Hlavním územím a krajinou Toufarova života byla Vysočina - jak ta moravská na Jihlavsku /rodná obec Arnolec u Polné, Zhoř aj./, tak ta česká /Zahrádka, Číhošť, Havlíčkův Brod, Chotěboř, Želiv/. Skrze sto dvacet zastavení sledujeme Toufarovu životní cestu - od obce Horní Smrčná, odkud Toufarův rod pochází, a rodného Arnolce přes farní kostel ve Zhoři, kasárna v Brně, studia na gymnáziích v Havlíčkově Brodě a Chotěboři, výlety do okolí, prázdninové pobyty, vysvěcení na kněze v Hradci Králové, první působiště v Zahrádce s celou rozlehlou farností (včetně škol, kde vyučoval) a s cestami, které prochodil. Pochopitelně nemůže chybět ani Číhošť a přifařené obce, místa a události z prosince až ledna 1949-1950. A také valdická mučírna, místo úmrtí ve státním sanatoriu v Praze, hrob na Ďáblickém hřbitově. Součástí "cesty" jsou také lokace, kde se o osudu kněze Toufara rozhodovalo - Okresní národní výbor v Ledči nad Sázavou, Ministerstvo vnitra, Státní úřad pro věci církevní. Nepřehlédnutelné místa jsou i obce a domy, kde žili svědci číhošťského úkazu či Toufarova neteř Marie, nejbližší přátelé a spolupracovníci, ale i knězův vrah Mácha. Publikace je prokomponovaným i praktickým celkem, který zve na cesty po stopách inspirativního kněze. Fotografie z minulosti (některé vůbec poprvé publikovány) a současnosti jsou doplněny střídmými texty a zajímavými detaily. Obsahuje cca 500 dobových a součastných fotografií a dokumentů. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Když není motorka, lépe chodit pěšky - Miloš Doležal , Pozor partyzani lubos klech e kniha

1945 - Jiří Padevět - e-kniha

Detail

eBook: Rok 1945 přinesl konec války, zlo ale nikam nezmizelo. A najít si mohlo každého. Jiří Padevět přichází s novým souborem čtenářsky oblíbených mikropovídek. Ukazuje v nich v jiném světle rok 1945, který poválečná propaganda zobrazovala jako čas osvobození a světlých zítřků. Pozadí konce války bylo však pro mnoho lidí děsivé. V nepřehledných situacích nikdo nevěděl, kde končí spravedlnost a začíná msta, kdo je přítel a kdo nepřítel, kde číhá nebezpečí a kam se před ním ukrýt. Padevět čtenáře sugestivně vtahuje přímo do mezních životních okamžiků, nechává rozestoupit řádky učebnic a znovu se mezi nimi snaží oživit to, co čas pohřbil pod tiskařskou černí: osudy jednotlivých lidí, kteří se pod vahou dějin buď zlomili, nebo ji dokázali unést. ––– Pokud jde o zlo, není to nějaký abstraktní pojem, jsme to my všichni. Lidé ochotní sáhnout po majetku a životě někoho jiného, pokud to povolené otěže zákona na chvíli umožní. Kromě obrovského množství lidí, kteří neudělali nic špatného, ale mlčeli ke zlému, jsou pro mne nesporní vítězové roku 1945 dva. Jednak humanista Přemysl Pitter, který během své akce Zámky věnoval péči židovským i německým bezprizorním dětem a nedělal mezi nimi rozdíly. Dalším byl novinář Michal Mareš, který neváhal psát a publikovat o tom, co se děje během odsunu Němců. Příznačné je, že první skončil po únoru 1948 v exilu, druhý v komunistickém kriminále. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako 1945 - Jiří Padevět - e-kniha

Běžecká bible Miloše Škorpila - Miloš Škorpil - e-kniha

Běžecká bible Miloše Škorpila - Miloš Škorpil - e-kniha
Detail

eBook:,Běhání je plným právem nejvýznamnější sport naší doby. Kdo pravidelně běhá, posiluje si oběhovou soustavu, udržuje se v kondici a lépe vzdoruje mnoha civilizačním chorobám. Nebo, jak říká Miloš Škorpil: vede lepší a kvalitnější život. Miloš Škorpil patří k nejvlivnějším popularizátorům běhu v České republice. Jeho rady pravidelně vyhledává mnoho zájemců o běh a zdravý životní styl. Běžecká bible Miloše Škorpila přichází s odpovědí na všechny podstatné otázky, které nás k běhu a o běhu mohou napadnout. Stovky osvědčených rad, tipů a nápadů, jak zapojit běh do života každého z nás, ať už chceme zlepšit běžecký výkon, zhubnout do plavek nebo se jen hýbat. Autor se detailně a čtivě zabývá nejen problematikou tréninku, správného běžeckého stylu, vybavení, posilování, výživy, relaxace, ale věnuje se také běžeckým zraněním a možnostem, jak jim předcházet. Součástí knihy jsou i tréninkové plány jak pro začátečníky, kteří si chtějí jen vyzkoušet nový sport, tak i pro běžce, kteří propadli své vášni a hledají cestu, jak se stále zlepšovat. Běžecká bible Miloše Škorpila je standardní dílo k zdravému běhání. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Běžecká bible Miloše Škorpila - Miloš Škorpil - e-kniha

Trnem rejnoka - Výbor z poesie 1995-2022 - Miloš Doležal

Detail

Výbor z poesie (1995-2022). Rozteklý inkoust podvodního netopýra plandavý hymen černého anděla bodec panice nicoty smrtihrot - alfa omega bod. (srpen 2007, Pag) (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Trnem rejnoka - Výbor z poesie 1995-2022 - Miloš Doležal

Čurda z Hlíny - Doležal Miloš

Čurda z Hlíny - Doležal Miloš
Detail

Jaký je pád do „kalné stoky“ dějin? Jak reaguje člověk v mezních situacích? Jaké následky nese spolupráce s okupantem či úpis ďáblu? Naše novodobá historie není dlážděna jen hrdinstvím, obětavostí a zásadovostí, ale také selháváním, zrádcovstvím a kolaborací. Miloš Doležal, který se dlouhodobě zabývá postavou mučedníka komunismu faráře Josefa Toufara, se tentokrát zaměřil na období protektorátu. Stopy po hlavních aktérech jeho knihy jsou i dnes znatelné a krvavé. Autor však nesoudí lidi ani dějiny, spíše pozorně rozplétá osudové okamžiky, snaží se porozumět vnitřním pohnutkám a nahlédnout do tragické partie, kterou s člověkem rozehrává Zlo. Tři dokumentární povídky nejsou historickou studií, ale živým a čtivým portrétem několika temných postav: Bohuslava Bušty alias „Zwirna“, krejčího z Vysočiny, který se stal agilním konfidentem gestapa v Táboře. Oskara „Kariho“ Felkla, předválečného československého četníka, posléze příslušníka gestapa na Kladně a jednoho ze strůjců vyvraždění a vypálení Lidic, a jeho manželky. A konečně parašutisty Karla Čurdy, člena paraskupiny OUT DISTANCE, vysazeného do protektorátu na jaře roku 1942, který zradil své kamarády a kolegy a z něhož se stal spolupracovník gestapa Karl Jerhot. (patro.cz)

Podobné produkty ako Čurda z Hlíny - Doležal Miloš

Do posledních sil. - Doležal Miloš

Do posledních sil. - Doležal Miloš
Detail

Spojenci v Normandii, v protektorátu tma Německo stále okupuje většinu kontinentální Evropy. Třetí říše vede totální válku a nepřestává vyvolávat temné běsy. Poslední měsíce druhé světové války a protektorátu jsou dobou zrychleného času, shluku dramatických dějů a rozuzlením řady příběhů. Někteří na sklonku války vysílením umírají, jiní si v obklíčení nepřátel berou život, mnozí zbaběle utíkají, další hledají své blízké, ztracené a zavlečené… Tři dokumentární povídky vyprávějí tři české příběhy. Osudy ne-okázalých hrdinů, ale také jejich pronásledovatelů, trýznitelů a vrahů. První líčí příběh zatčení, plahočení se po koncentračních táborech a smrti malíře a spisovatele Josefa Čapka. Druhá povídka přibližuje dramatickou životní cestu československého parašutisty Vladimíra Hauptvogela, vysazeného do protektorátní jámy lvové v rámci paraskupiny CHALK o Velikonocích roku 1944. Aktérkou posledního příběhu je Josefina Napravilová, žena, která po válce hledala po Evropě roztroušené lidické děti. (patro.cz)

Podobné produkty ako Do posledních sil. - Doležal Miloš

Kardiologie - Miloš Štejfa - e-kniha

Kardiologie - Miloš Štejfa - e-kniha
Detail

eBook:,Dvě předchozí vydání Kardiologie (z r. 1995 a 1998 s dvěma dotisky) byla příznivě přijata lékařskou veřejností, proto Vám předkládáme vydání třetí, které ale dostálo zásadních změn. Členění knihy sice zůstalo v podstatě zachováno, ale byl rozšířen autorský kolektiv a publikace byla zcela přepracována. Obecná část obsahuje rozšířené kapitoly o funkční morfologii myokardu a koronárního řečiště, elektrofyziologii, srdeční kontrakci, oběhových regulacích a hemodynamických veličinách. Nově je zpracována genetika, byla přidána kapitola o kvantitativním hodnocení epidemiologických studií. Rozšířeny a zmodernizovány jsou kapitoly o kardiovaskulárních rizikových faktorech, o neinvaziních a invazivních vyšetřovacích metodách a o farmakologické i nefarmakologické kardiovaskulární terapii. Speciální část je věnována klinickým otázkám. Není napsána konvenčním způsobem, jejím cílem je snaha o integrované podání kardiologie. Vyzdvihuje vedoucí příznaky, z nichž vychází klinická diagnóza, vede k racionálnímu uvažování, vyšetřování a léčbě. Podstatně byly rozšířeny a novelizovány kapitoly o dušnosti a syndromu srdečního selhání, o bolestech na hrudi a koronárních syndromech včetně dalších příčin, o hypertenzi, arytmiích, hypotenzi a synkopě, dále o zvětšení srdce a kardiomyopatiích, o šelestech na srdci a srdečních vadách, o horečce u kardiaka (endokarditidy, embolizace, nádory) a o bolestech v dolních končetinách. Publikace je zakončena dějinami kardiologie. Kniha slouží jako pre- i postgraduální učebnice, je určena především začínajícím a mladým kardiologům, ale ocení ji jistě praktičtí lékaři, internisti a lékaři přidružených oborů, kteří přicházejí do styku se srdečně-cévní problematikou. Zcela nové a moderní pojetí textu v praktickém rozsahu, aktualizace a doplnění všech potřebných pasáží knihy, renomovaný kolektiv předních odborníků staví tuto publikaci v současnosti na přední místo v naší literatuře pro specialisty. V knize naleznete více než 300 obrázků a schémat. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Kardiologie - Miloš Štejfa - e-kniha

Testament - Miloš Janoušek - e-kniha

Testament - Miloš Janoušek - e-kniha
Detail

eBook:,Známy pesničkár a publicista prichádza s novou zbierkou poviedok. To, čo sa na prvý pohľad môže javiť ako priamočiary čierny humor či ironická paródia, v sebe skrýva prvky napätia, tajomna, mystiky a absurdity. Miloš Janoušek sa vo svojich poviedkach netají ani úprimným vzťahom k modernej fantastike. „Janouškove poviedky obsahujú vzácne málo pesimizmu, ale na druhej strane vyjadrujú určité obavy, známe už z gotických románov, obavy z nebezpečného zasahovania techniky do prírody. Tým akoby Janoušek reflektoval spôsob myslenia a štýl Karla Čapka.“ (Robert Pynset, britský slavista) O autorovi Miloš Janoušek (1952) je známy ako dlhoročný folkový pesničkár. Bol členom legendárneho folkového združenia Slnovrat, dnes vystupuje so skupinou Jednofázové kvasenie. Knižne debutoval zbierkou poviedok Nevoskové panoptikum (1993). Nasledovali básnické zbierky Životopis z nevydanej knihy (1997) a Vianoce v Beatleheme (2000). Jeho piesňové texty sú obsiahnuté v antológii Slnovrat – texty (1995). Históriu legendárnej bratislavskej scény opísal v knihe Roland Retro alebo Divadlo u Rolanda (1996). Folková scéna je zachytená v knihe Folk na Slovensku (2006). Ako hudobný publicista prispieval do viacerých slovenských periodík. Napísal aj množstvo divadelných hier, televíznych a rozhlasových scenárov. Za svoju tvorbu získal viaceré ocenenia: finalista súťaže o Cenu Karla Čapka (1988), Cena Združenia vydavateľov a kníhkupcov Slovenska (1993), finalista súťaže o Cenu Gustáva Reussa (1993, 1994), Cena Literárneho fondu (1996), nominácia na cenu Radio_Head Awards (2011). (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Testament - Miloš Janoušek - e-kniha

Cvoci - Miloš Zapletal - e-kniha

Cvoci - Miloš Zapletal - e-kniha
Detail

eBook:,Skupinka vodních skautů se vydává na zimní lyžařskou pouť z Čech až na Slovensko. Cestou prožívají vážné i veselé příhody a také skutečná dobrodružství, jaká mohou člověka potkat jen v zasněžených zimních horách, za mrazivých dní a na odlehlých místech. Autor Cvoků se pokusil na pozadí děje zachytit též mimořádnou atmosféru doby, v níž se příběh odehrává. Mladý čtenář se tak při četbě dobrodružného příběhu mimoděk dozví, jak vypadal každodenní život v totalitní, nedemokratické společnosti. Cvoci jsou volným pokračováním autorových dvou předcházejících knih, Sedmičky a Ostrova přátelství. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Cvoci - Miloš Zapletal - e-kniha

Sedmička - Miloš Zapletal - e-kniha

Sedmička - Miloš Zapletal - e-kniha
Detail

eBook:,Nejhorší co se může stát čipernému klukovi je úraz, který ho vyřadí z kolektivu. Tato zlá věc se stala 13 letému Jirkovi. Je náhle sám a připadá si zbytečný. Zbývá mu pouze snít a vymýšlet si dobrodružství, v nichž hraje hlavní roli. Až nastane v jeho životě zásadní obrat. Náhoda ho zavede do party vodáků a on zjistí, že jeho tělesná vada mu nebrání plavat ani pádlovat. Díky pomoci nových kamarádů se zbaví pocitu méněcennosti a konečně zažívá spoustu dobrodružství. Jirka s vodní Sedmičkou prožívá nezapomenutelné chvíle a získává spolehlivé přátelství na celý život. Sedmička vyšla poprvé v nakladatelství Olympia roku 1976. V té době inspirovala mnoho oddílů. Miloš Zapletal napsal tuto knihu na základě vlastních zkušeností, sám totiž nějaký čas pardubickou Sedmičku vedl. Autor slovy Pajdy píše: "Sedmičku jsem si nevymyslel, ta skutečně byla. A je dodnes. Všechno, o čem se tu dočítáte, se opravdu stalo. Jen některé příhody jsem si malinko upravil, přesunul v čase nebo prostoru." Volným pokračováním je Ostrov přátelství. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Sedmička - Miloš Zapletal - e-kniha

Severka - Miloš Zapletal - e-kniha

Severka - Miloš Zapletal - e-kniha
Detail

eBook:,Děj knihy Severka se odehrává po listopadové revoluci roku 1989, kdy se opět svobodně mohl obnovit Junák a v jednom zapadlém pohraničním městečku se místní učitel rozhodne založit skautský oddíl. Sledujeme jeho vznik, získávání místních kluků, první schůzky a výpravy. Vše obalené do dobrodružného příběhu a prokládané časopisem, který vedoucí pro svůj oddíl vydává. Miloš Zapletal knihu rozepsal již v roce 1990, kdy začala vycházet na pokračování v časopisu Junák, i jako komiks. Netrvalo dlouho a autor knihu odložil. Jeho příznivci se jí dočkávají až nyní, po pětadvaceti letech. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Severka - Miloš Zapletal - e-kniha

Polsko - Miloš Řezník - e-kniha

Detail

eBook: Polsko představuje od počátku našeho souseda blízkého i jazykově, ale také do jisté míry mocenského rivala, zejména s ohledem na území Slezska. Zároveň se jedná o stát, jehož hranice v Evropě snad nejvíc kolísaly. Spojuje ho s námi však i skutečnost, že doby mocenského vzepětí vystřídalo období, kdy načas "zmizel" z mapy Evropy. Jeho stručné a přehledné dějiny z pera mladého historika oslovují nejširší čtenářskou obec. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Polsko - Miloš Řezník - e-kniha

Duchaři - Miloš Kratochvíl - e-kniha

Detail

eBook: Dva nerozluční kamarádi, které jsme poznali v prvním díle s názvem Puntíkáři, musejí neustále někomu pomáhat. Tentokrát zjistí, že jejich spolužák Trpajz Lojda vidí při hodině zeleného ducha. Michal s Filipem se samozřejmě rozhodnou, že to nenechají jen tak, překonají své obavy ze záhrobí a rozhodnou se, že ducha zneškodní. Ovšem nejprve ho musí vidět… Všechny díly série (Puntíkáři, Duchaři, Kouzláci, Bouráci, Klofáci) si získaly oblibu široké čtenářské veřejnosti, nejen dětí, ale i jejich rodičů, pedagogů, knihovnic a patří u nás k nejčtenějším knížkám u dětí vůbec. Organizátoři celorepublikové akce Noc s Andersenem 2011 si vybrali sérii jako hlavní titul ročníku. Knihy se četly celkem asi na 800 školách, včetně škol v Polsku, ve Slovinsku a v zámoří. Získaly také několik ocenění: SUK 2009 - Cena ministryně školství, mládeže a tělovýchovy za přínos k rozvoji dětského čtenářství. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Duchaři - Miloš Kratochvíl - e-kniha

Puntíkáři - Miloš Kratochvíl - e-kniha

Detail

eBook: První díl nepřekonatelně vtipné série Miloše Kratochvíla Pachatelé dobrých skutků s názvem PUNTÍKÁŘI vypráví o malérech a dobrodružstvích dvou nerozlučných kamarádů Michala Součka a Filipa Fialky. Když mají kluci pocit, že někdo v jejich okolí potřebuje pomoc, vrhají se do toho po hlavě. Bohužel, každá jejich snaha se vždycky nějak zvrtne, a proto místo pochval sbírají Michal s Fildou spíše černé puntíky. Všechny díly série (Puntíkáři, Duchaři, Kouzláci, Bouráci, Klofáci) si získaly oblibu široké čtenářské veřejnosti, nejen dětí, ale i jejich rodičů, pedagogů, knihovnic a patří u nás k nejčtenějším knížkám u dětí vůbec. Organizátoři celorepublikové akce Noc s Andersenem 2011 si vybrali sérii jako hlavní titul ročníku. Knihy se četly celkem asi na 800 školách, včetně škol v Polsku, ve Slovinsku a v zámoří. Získaly také několik ocenění: SUK 2009 - Cena ministryně školství, mládeže a tělovýchovy za přínos k rozvoji dětského čtenářství. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Puntíkáři - Miloš Kratochvíl - e-kniha

Miloš Knor: K(n)oření života - Miloš Knor - e-kniha

Detail

eBook: I když to tak někdy nevypadá, jakýkoli den v jakémkoli roce může být plný smíchu. Důkazem jsou i glosy populárního komika Miloše Knora, které vám budou zlepšovat náladu od jara do zimy. Dá se doma vypěstovat ananas, aniž byste si přivodili smrtelné zranění? Jak vypadá hybridní hospodská hádka? A proč je Ježíšek neviditelný? To a mnoho dalšího se dozvíte v rozpustilých úvahách, se kterými najdete chuť do života za každé situace. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Miloš Knor: K(n)oření života - Miloš Knor - e-kniha

Habitat - Boris Leto - e-kniha

Habitat - Boris Leto - e-kniha
Detail

eBook:,Post-apokalyptické young adult scifíčko s odvážnou 17-letou holkou, která se dostala do setsakramentských problémů, na které se neměla jak připravit. Ani televizní kartářku by nenapadlo, že se Tara při triviálním stěhování Ostrava - Praha dostane na cizí planetu, kde se mezi sebou mydlí elfové a Venédové! Elfové přitom dostávají pěkně zabrat a před Venédy se schovávají v jeskynních městech. Jejich úhlavní nepřátelé ovšem obývají hypermoderní městský stát Habitat a oproti elfům jsou v technologické převaze. Venédové jsou tak "trochu" rasisté... Elfům nezbývá, než spoléhat na partyzánský způsob vedení boje s mnohem silnějším nepřítelem, který je chce vyhladit. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Habitat - Boris Leto - e-kniha

Projektový management v praxi - Jan Doležal, Jiří Krátký - e-kniha

Projektový management v praxi - Jan Doležal, Jiří Krátký - e-kniha
Detail

eBook:,- Stojíte před úkolem naplánovat a zrealizovat menší, ale důležitý projekt? - Řídíte projekty spíše intuitivně? - Představují projekty jen část vaší práce, ale chcete je řídit dobře? Řízení projektu je v podstatě řemeslo, má svá pravidla a nástroje. Pokud se s nimi chcete seznámit, je tato kniha skvělou volbou. Řídíte-li menší projekty, naleznete v ní vše potřebné, a až se dostanete k větším akcím, budete mít velmi dobré základy. Naučíte se, jak definovat, naplánovat, zrealizovat a ukončit méně komplexní projekty. Prostřednictvím zajímavého příběhu o vzniku a realizaci malého projektu v malé organizaci vás kniha provede celým životním cyklem jednoho projektu. Seznámíte se se základními nástroji a technikami projektového řízení, které vám pomohou získat a zpracovat informace potřebné pro důležitá rozhodování. Získáte řadu tipů a doporučení vycházejících z dlouholetých zkušeností autorů. Kniha je určena zejména manažerům a odborníkům, kteří nemají znalosti z projektového řízení. Obsah knihy je provázán s prvním českým MOOC kurzem zaměřeným na projekty „Úvod do projektového řízení“, který můžete zdarma absolvovat. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Projektový management v praxi - Jan Doležal, Jiří Krátký - e-kniha

Thonet 1939 - 1945 - Jiří Uhlíř - e-kniha

Detail

eBook: Průmysl nábytku z ohýbaného dřeva zasáhla druhá světová válka stejně jako všechny průmyslové obory postavené výhradně na mírové výrobě. A právě tímto smutným obdobím v podnicích následníků Michaela Thoneta se zabývá autor této knihy, pan Jiří Uhlíř. Je v ní však popsáno i období před válkou, ale také poválečná situace v Československu, Rakousku a Německu. Situaci v Rakousku po druhé světové válce popisuje nadmíru povolaný Ing. Heimo Keindl, dlouholetý a poslední prokurista podniku Gebrüder Thonet Vienna. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Thonet 1939 - 1945 - Jiří Uhlíř - e-kniha

Skutečný Miloš Kopecký - Pavel Kovář, Jana Kopecká, Miloš Kopecký - e-kniha

Skutečný Miloš Kopecký - Pavel Kovář, Jana Kopecká, Miloš Kopecký - e-kniha
Detail

eBook:,Strhující životní výpověď národního umělce Geniální herec, který zářil v každé roli. Muž ojedinělého intelektu a mnoha talentů, který proslul také jako šarmantní bonviván, milovník žen a břitký glosátor. I proto měl více nepřátel než přátel, neboť mnozí kolegové před kamerou či na jevišti mu nemoc nevěřili, čímž se dostával do mnoha svízelných situací. Jak prožíval umělecké i lidské radosti a strasti jeden z největších herců 20. století? V úvodní části knihy Skutečný Miloš Kopecký líčí on sám své sladkobolné mládí s osudově tragickým zážitkem, jakým byl doprovod matky k transportu do koncentračního tábora. Ztráta nejbližší osoby mu přivodila onemocnění maniodepresí, s níž celý život zápolil. Jeho osobitý pohled na svět dokreslují i fejetony, glosy a povídky, které během života napsal. Portrét této legendy českého herectví doplňuje Pavel Kovář s Cyrilem Höschlem a také vzpomínky jeho kolegů a přátel. Kniha tak podává pravdivou a autentickou výpověď o výjimečném člověku a geniálním herci. Seděl jsem na mezi nahoře nad mlejnem, neviděn, nepozorován, a tu vidím, asi tak čtyřicet metrů ode mne jde mladá holka. To je krása, krásná mladá holka. Víc už není. A tu na mne padla taková lítost (tak by to řekl Karel Poláček), že tohle vše se mne už netýká, že jsem se sám dojal. A přemýšlel jsem. Vzpomněl jsem si, jak mi Werich kdysi řekl: „...víte, Kopejdo, když je člověk mladej, tak ani neví, co povídá. My jsme s Voskovcem psali text BABIČKY MARY a napsali jsme tam – a bezzubou dásní zaláteří. Nám se to líbilo, jak jsme vtipný. A teď se na mne podívejte, já mám tu bezzubou dáseň a kop bych to celý do prdele!“ - Miloš Kopecký, z dopisu Martě Kadlečíkové Pavel Kovář (1944) Novinář a publicista, sportovní redaktor deníku Lidová demokracie (1975–1990), redaktor společenského týdeníku Reflex (1990–2009) a spoluautor četných televizních dokumentů. Je autorem knih: Bicanovo tajemství (příběh slavného fotbalisty), MUDr. Plzák se zpovídá a Miroslav Plzák osobně (vzpomínky známého psychiatra), Miloš Kopecký: Já a Miloš Kopecký: Důvěrný portrét, Fotbalová chobotnice (pohled do zákulisí českého fotbalu), Třináct Taxisů Josefa Váni a Život v sedle (obě knihy zachycují příběh známého žokeje), Šampaňské s příchutí pelyňku (o hrdinech Velké pardubické), Rytíři sportu (příběhy držitelů cen Klubu fair play), Otec kulak, syn zelený baron (sága selského rodu) a z roku 2014 Vítězové a poražení (příběhy prvních českých rekordmanů a olympijských vítězů). (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Skutečný Miloš Kopecký - Pavel Kovář, Jana Kopecká, Miloš Kopecký - e-kniha

Velký pátek číhošťského faráře P. Josefa Toufara - Bohuslav Reynek, Miloš Doležal

Detail

Dalším kamínkem do toufarovské mozaiky, kterou trpělivě a pečlivě skládá spisovatel Miloš Doležal, je jeho text čtrnácti zastavení křížové cesty. Čtrnáct obrazů, čtrnáct pozastavených situací na životní cestě i v trýznivém životním finále číhošťského faráře P. Josefa Toufara (1902-1950), jedné z prvních obětí komunistického režimu u nás, vznikalo několik let. Doplňují je meditace-modlitby-prosby karmelitánské řeholnice Marie Judit od Ježíše Zmrtvýchvstalého z kláštera v Dačicích. Důležitým rozměrem knihy je výtvarný doprovod - pašijový cyklus provedený technikou cliche verre Bohuslava Reynka, básníka a grafika z Petrkova u Havlíčkova Brodu, který na tomto svém cyklu pracoval na Vysočině právě v době temna padesátých let 20. století. Autorem doslovu je historik a teolog Tomáš Petráček, který připomíná: "Vznikají stále nové a různě formulované křížové cesty s cílem proniknout hlouběji, více prožít a pochopit mystérium Kristovy velikonoční oběti a sebevydání. /.../ P. Josef Toufar dokázal žít Ježíšova blahoslavenství, a proto měl sílu projít neobyčejně trpkou a hořkou křížovou cestou." Vydáno k 70. výročí smrti P. Josefa Toufara 25. února 2020. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Velký pátek číhošťského faráře P. Josefa Toufara - Bohuslav Reynek, Miloš Doležal

Musíme všichni někam na poušť - Bohuslav Reynek, Miloš Doležal, Jan Franz

Detail

V životě básníka, grafika a překladatele Bohuslava Reynka patřilo přátelství s Janem Franzem mezi ty nejintenzivnější a nejniternější. Přestože byl Jan Franz, náročný literární kritik, překladatel a esejista, o osmnáct let mladší, vzniklo mezi nimi silné pouto, které přelomila až předčasná Franzova smrt (na válečné útrapy) v roce 1946. Oba spolu od počátku 30. let vedli korespondenční dialog, navzájem si hodnotili tvorbu a podporovali se v nelehkých chvílích. Navíc oba dva silně spojovalo jejich vysočinské venkovanství. Reynek žil v Petrkově u Havlíčkova Brodu, Franz (po studiích na pražské filozofické fakultě) často pobýval v rodném Jitkově u Havlíčkovy Borové. Kniha "Musíme všichni někam na poušť" představí příběh jejich neobyčejného přátelství, zpřístupní vzájemnou korespondenci, včetně dosud neznámých fotografií a archivních dokumentů. Edičně knihu připravil spisovatel Miloš Doležal, který se dlouhodobě věnuje odkazu obou mužů a graficky upravil Luboš Drtina. Kniha je vydávána u příležitosti 50. výročí smrti Bohuslava Reynka, tedy k 28. září 2021. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Musíme všichni někam na poušť - Bohuslav Reynek, Miloš Doležal, Jan Franz
Doležal Miloš DODO: My Little World - CD (9029518754), Doležal Miloš Dodo, Vitacit: 1986-1991 Revisited Part II (2x CD) - CD (5054197175718), Doležal Miloš Dodo & Vitacit: 1986-1991 Revisited Part I. (2x CD) - CD (9029504925), Doležal Miloš Dodo & Vitacit: 1986-1991 Revisited Part I. (2x LP) - LP (9029504924), Doležal Miloš Dodo, Vitacit: 1986-1991 Revisited Part II (2x LP) - LP (5054197175725), Sudetský dům: Jaro - léto 1945 (978-80-279-0452-5), houbarka viktorie hanisova e kniha, korist paul finch e kniha, madarsko richard prazak e kniha, buzicci jan folny e kniha, hadka petra nachtmanova e kniha, slib lisa kleypas e kniha, kra pavel obluk e kniha, site petra dvorakova e kniha, Noci běsů (978-80-253-4819-2), mstitel jan erik fjell e kniha, anna boleynova alison weirova e kniha, stin minulosti kristin colli e kniha, sbirka kosti kathy reichs e kniha, pan selfridge lindy woodhead e kniha, temne leto dan simmons e kniha, vreteno osudu otomar dvorak e kniha, ota pavel aleksander kaczorowski e kniha, zamrzla produktivita milos toman e kniha, smrtici hry steve robinson e kniha, devet dni zuzana strachotova e kniha, vecere pane dan drapal e kniha, sexualni dohody amara charlesova e kniha, propleteny zivot sheldrake merlin e kniha, pozor partyzani lubos klech e kniha