1918 - rozpad rakouska-uherska a vznik československa - jan rychlík - e-kniha

Produkt 1918 - rozpad rakouska-uherska a vznik československa - jan rychlík - e-kniha sme našli 50+x, pokiaľ to nie je to čo hľadáte, skúste frázu 1918 - rozpad rakouska-uherska a vznik československa - jan rychlík - e-kniha upraviť a produkt hľadať znova.

1918 - Rozpad Rakouska-Uherska a vznik Československa - Jan Rychlík - e-kniha

1918 - Rozpad Rakouska-Uherska a vznik Československa - Jan Rychlík - e-kniha
Detail

eBook:,Komplexní pohled na jednu z nejzásadnějších událostí naší historie Připomeňte si okolnosti ničivého konfliktu, který přepsal mapu Evropy. Historik Jan Rychlík sleduje rozpad habsburské monarchie nejen z hlediska národnostních aspirací Čechů a Slováků, ale z pohledu všech jejích národů. Ukazuje, že představy a požadavky jednotlivých národů byly vzájemně neslučitelné. Problém monarchie tedy nebyl v tom, že by nechtěla vyřešit své národnostní problémy, ale v tom, že tyto problémy byly neřešitelné. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako 1918 - Rozpad Rakouska-Uherska a vznik Československa - Jan Rychlík - e-kniha , 1918 rozpad rakouska-uherska a vznik česko-slovenska (978-80-7601-637-8)

1918 Rozpad Rakouska-Uherska a vznik Česko-slovenska (978-80-7601-637-8)

1918 Rozpad Rakouska-Uherska a vznik Česko-slovenska (978-80-7601-637-8)
Detail

Kniha - autor Jan Rychlík, 280 stran, česky, pevná bez přebalu lesklá Připomeňte si okolnosti ničivého konfliktu, který přepsal mapu Evropy. Historik Jan Rychlík sleduje rozpad habsburské monarchie nejen z hlediska národnostních aspirací Čechů a Slováků, ale z pohledu všech jejích národů. Ukazuje, že představy a požadavky jednotlivých národů byly vzájemně neslučitelné. Problém monarchie tedy nebyl v tom, že by nechtěla vyřešit své národnostní problémy, ale v tom, že tyto problémy byly neřešitelné. (alza.cz)

Podobné produkty ako 1918 Rozpad Rakouska-Uherska a vznik Česko-slovenska (978-80-7601-637-8) , Buzicci jan folny e kniha

Rozpad Rakouska-Uherska a jeho důsledky pro středoevropské literatury a kultury - Jiří Hrabal

Rozpad Rakouska-Uherska a jeho důsledky pro středoevropské literatury a kultury - Jiří Hrabal
Detail

Kolektivní monografie zprostředkovává akademickou diskusi vedenou na sympoziu Umění a kultury střední Evropy, které se konalo v roce 2018 na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Záměrem sympozia bylo po sto letech reflektovat epochální změnu, která se ve střední Evropě odehrála z různých pohledů a bez oslavných gest a cílů. Přes třicet badatelů ze zemí tzv. visegrádské čtyřky se zamýšlelo nad tím, co tato změna přinesla jednotlivým národním kulturám či jednotlivým literátům, umělcům, filozofům a intelektuálům, jak se promítla do umělecké tvorby tehdejších spisovatelů, co znamenala pro existující středoevropské kulturní instituce (periodika, galerie, knihovny, umělecké spolky, univerzity ad.), jak se proměnily vztahy mezi přirozenými kulturními centry střední Evropy (Budapešť, Praha, Vídeň ad.) poté, co se tato centra stala součástí rozdílných (nově vzniklých) státních celků a co znamenal rozpad rakousko-uherské monarchie pro jazykovou komunikaci v oblasti střední Evropy. Badatelé se věnovali též uměleckým reprezentacím rozpadu Rakouska-Uherska v literatuře, ve filmu či v opeře, s čímž souvisely proměny hodnot, idejí či konvencí, které byly právě s existencí rakousko-uherského mocnářství spojovány. Výsledná publikace sestávající z osmnácti vybraných kapitol je rozdělena do čtyř oddílů: I. oddíl "Od nostalgie k nové jednotě a k novým ideálům" zahrnuje texty, které sledují především mizející a nově se objevující ideje a estetické i společenské hodnoty; II. oddíl "Kulturní kontakty v proměněné střední Evropě" je zaměřen na mezikulturní kontakty v přetvářejícím se středoevropském prostoru po proměně státních útvarů; III. oddíl "Kulturní život v nových státních celcích" si všímá nově se utvářejícího kulturního života v nově vzniklých národních státech; a ve IV. oddíle "Literární a umělecké reflexe Rakouska-Uherska" badatelé věnují pozornost vybraným dílům literárním, filmovým či hudebním. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Rozpad Rakouska-Uherska a jeho důsledky pro středoevropské literatury a kultury - Jiří Hrabal , Mstitel jan erik fjell e kniha

Podkarpatská Rus v dějinách Československa 1918–1946 - Jan Rychlík, Magdalena Rychlíková - e-kniha

Podkarpatská Rus v dějinách Československa 1918–1946 - Jan Rychlík, Magdalena Rychlíková - e-kniha
Detail

eBook:,Hutné představení dějin regionu, který nám zůstává stále blízký Další z knih uznávaného historika a odborníka na česko-slovenské dějiny 20. století a na utváření národů v prostoru východní a jihovýchodní Evropy se zaměřuje na dvacetiletí, kdy součástí Československa bylo i území Podkarpatské Rusi. Dějiny kraje pověstného svou přírodní krásou a zvěčněného mimo jiné v prózách Ivana Olbrachta vykládá Jan Rychlík z hlediska politického, sociálního a ekonomického vývoje. Sleduje průběh začlenění Podkarpatské Rusi do československého státu, vývoj za první světové války a v době rozpadu Rakouska-Uherska. Zabývá se otázkou autonomie území v rámci ČSR, politickými stranami na Podkarpatské Rusi i jejím národnostním složením. Detailně sleduje rozvoj a strukturu zemědělství, mapuje stav průmyslu, obchodu, bankovnictví i dopravy. V kapitole o sociální situaci se srovnává životní úroveň na Podkarpatské Rusi a ve zbytku ČSR, kapitola o školství rozebírá komplikovanou jazykovou otázku a pozornost je věnována též působení českých úředníků na území Podkarpatské Rusi. Kniha Jana Rychlíka, napsaná společně s jeho ženou, etnoložkou Magdalénou Rychlíkovou, je hutným a informativním představením dějin regionu, který nám zůstává stále blízký, jakkoli jeho spojení s našimi zeměmi trvalo jen dvě desetiletí. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Podkarpatská Rus v dějinách Československa 1918–1946 - Jan Rychlík, Magdalena Rychlíková - e-kniha , Slunce nad pullitrem jan mikac e kniha

Mezi Terstem a Istanbulem - Jan Rychlík - e-kniha

Mezi Terstem a Istanbulem - Jan Rychlík - e-kniha
Detail

eBook:,Dramatické dějiny balkánských národů ve 20. století sleduje kniha českých a bulharských historiků pod vedením Jana Rychlíka. Geograficky je záběr knihy vystižen dvojicí měst v názvu, Terstem na západním pomezí Balkánu a Istanbulem, někdejší metropolí osmanského impéria, která se ve 20. století stává hlavním městem nově vzniklé turecké republiky. První polovinu knihy tvoří navzájem propojené osudy národů bývalé Jugoslávie, zahrnující dramata druhé světové války a konfliktů, které propukly po rozpadu Jugoslávie. V knize jsou postupně představeny dějiny Slovinska, Chorvatska, Srbska, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Makedonie (dnes oficiálně Severní Makedonie) a Kosova. V dalších kapitolách se dostane na Albánii, Rumunsko, Bulharsko, Řecko a Turecko. Červenou nití procházející celou knihou je obtížné dědictví mnohonárodnostní osmanské říše, které v epoše navzájem soupeřících nacionalismů znamenalo utrpení pro mnoho národnostních menšin. Kniha navazuje na podobně zaměřený titul Mezi Vídní a Cařihradem (Vyšehrad 2009), který se věnoval balkánským národům od 16. století do 1. světové války. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Mezi Terstem a Istanbulem - Jan Rychlík - e-kniha , Globalni struktura vesmiru jan mazanec e kniha

Mezi Vídní a Cařihradem - Jan Rychlík - e-kniha

Mezi Vídní a Cařihradem - Jan Rychlík - e-kniha
Detail

eBook:,Jihovýchodní Evropa v 16.–17. století. Autoři, znalci dějin jihovýchodní Evropy, jimž se soustavně věnují, sledují v této práci postupné utváření identit mnoha národů osmanského Balkánu, nelehké a komplikované formování jejich kultury a společnosti. Pozornosti se dostává národům slovanským – Chorvatům, Srbům, Bulharům, obyvatelům Bosny a Hercegoviny, Makedoncům – ale také Rumunům a Albáncům. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Mezi Vídní a Cařihradem - Jan Rychlík - e-kniha , Vztahy československa a maďarska v letech 1918-1939 (9788024633848)

Vznik Československa 1918: fakta, mýty, legendy a konspirace - Vladimír Liška - e-kniha

Vznik Československa 1918: fakta, mýty, legendy a konspirace - Vladimír Liška - e-kniha
Detail

eBook:,Nejen T. G. Masaryk a E. Beneš, ale i rozporuplný vztah M. R. Štefánika k prvnímu československému prezidentovi Vladimír Liška nás seznamuje s vývojem, jenž předcházel vzniku Československa, a dál nás provází charakteristickými problémy, které politická elita nově vzniklého státu musela řešit, ať už se jednalo o velmi napnutý rozpočet, rozevírající se nůžky mezi chudými a bohatými, občanské nepokoje či rozpory mezi samotnými politiky. Kniha přinese radost nejen zájemcům o české dějiny, ale může být dobrým zdrojem informací i pro žáky základních a středních škol. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Vznik Československa 1918: fakta, mýty, legendy a konspirace - Vladimír Liška - e-kniha , Vznik čsr 1918 (978-80-271-0361-4)

Vznik ČSR 1918 - Petr Kopl, Veronika Válková - e-kniha

Vznik ČSR 1918 - Petr Kopl, Veronika Válková - e-kniha
Detail

eBook:,Život na malém městě koncem války není plný nějakých divokých událostí, ale napětí je všudypřítomné. Koho ještě odvedou na vojnu, než válka skončí? Nese pošťák dopis od manžela z fronty, nebo úřední oznámení, že padl? Kde seženeme mouku, brambory, mléko? Čím zatopíme? A do toho Bára zjišťuje, že je dost stará na to, aby ji pro jednu větičku zastřelili za velezradu... Časová osa v tabulce událostí vedoucích ke vzniku našeho státu v roce 1918 pomůže všem dětem s pochopením historických souvislostí. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Vznik ČSR 1918 - Petr Kopl, Veronika Válková - e-kniha , Východ vznik, vývoj a rozpad sovětského bloku 1944-1989 (978-80-7277-561-3)

Vznik Evropy - Jan Bouzek - e-kniha

Vznik Evropy - Jan Bouzek - e-kniha
Detail

eBook:,Soužití v Evropské unii i její současná krize jsou podněty k zamyšlení nad tím, co Evropa znamená a jak vznikla. Úkolem této knížky je pokusit se zodpovědět, jak vznikala Evropa v dějinném procesu, jak se rozvíjelo povědomí o ní a jak se vytvářela její kulturně-politická entita od pravěku do počátku středověku. Mnozí zasazují její dějiny až do počátku středověku, jiní do starověkého Řecka, kdy již byla Evropa chápána jako světadíl, který se svými specifickými rysy lišil od Asie i Afriky. Ale již od pravěku se Evropa utvářela odlišně od obou sousedních kontinentů, se kterými soutěžila, a na její podobě se podílela – vedle Řeků a Římanů – i řada dalších „národů ve stínu“. Moderní svět vyrostl především z evropských idejí, moderní Evropa z víry ve svou vedoucí úlohu v šíření civilizace. Jejím postavením otřásly obě světové války, z nichž druhá znamenala konec evropské světovlády. Do popředí vstupují dnes po Spojených státech amerických také asijské mocnosti, zejména Čína, Indie a Japonsko, a rovněž už pomalu se emancipující země Latinské Ameriky. Evropané dnes ztratili moc a pýchu, ale nikoli spoluodpovědnost za celý svět okolo nás. Mnozí dnes hovoří o krizi Evropy, někteří o jejím kolapsu. Berme to raději jako výzvu. Jsme Evropané a neseme za osud svého kontinentu odpovědnost. Buďme důstojnou a prospěšnou součástí nového globalizovaného světa. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Vznik Evropy - Jan Bouzek - e-kniha , Splnený sen: milan rastislav štefánik a vznik československa (978-80-89057-76-4)

Splnený sen: Milan Rastislav Štefánik a vznik Československa (978-80-89057-76-4)

Splnený sen: Milan Rastislav Štefánik a vznik Československa (978-80-89057-76-4)
Detail

Kniha - autor Ferdinand Vrábel, 168 stran, slovensky, pevná bez přebalu lesklá Životopisná kniha o najznámejšej postave našich novodobých dejín – a predsa trochu inak. Vychádza pri stom výročí vzniku ČSR a tragického skonu M. R. Štefánika. Ambíciou publikácie je podať obraz Štefánika čo najobjektívnejšie, ale najmä ako osvieteného a mimoriadneho človeka – prezentovať jeho názory a postoje, analyzovať jeho pohnútky a povahu. Cez dobové pramene a svedectvá získa čitateľ úplný obraz o Štefánikovom profile. Po dlhoročnom štúdiu pramenných materiálov v domácich aj zahraničných archívoch, autor prináša množstvo nových faktov a známe veci potvrdzuje odkazmi na hodnoverné zdroje. Dôslednou fakto-grafickou argumentáciou vyvracia rôzne povery a mýty, ktoré sa šírili a dodnes šíria okolo významnej osobnosti, akou bol M. R. Štefánik – slovenský vlastenec, diplomat, politický vodca, astronóm. Kniha je ilustrovaná najmä autentickými fotografiami zhotovenými Štefánikom. Je... (alza.cz)

Podobné produkty ako Splnený sen: Milan Rastislav Štefánik a vznik Československa (978-80-89057-76-4) , Torpédoborce jeho veličenstva: válečné loďstvo rakouska-uherska na pohlednicích a fotografiích 1900- (978-80-88215-09-7)

Budování státu bez antisemitismu?: Násilí, diskurz loajality a vznik Československa (978-80-7422-422-5)

Budování státu bez antisemitismu?: Násilí, diskurz loajality a vznik Československa (978-80-7422-422-5)
Detail

Kniha - autor Michal Frankl; Miloslav Szabó, 344 stran, česky, pevná s přebalem lesklá Kniha komparativně analyzuje roli antisemitismu v české a slovenské společnosti v době rozkladu habsburské monarchie a formování československého národního státu. Zasazuje vývoj českého a slovenského antisemitismu do kontextu diskusí o podobě národa a jeho státu a zkoumá, jakou roli hrálo protižidovské násilí či praktická protižidovská politika (například vylučování z agrární ekonomiky) a propaganda proti židovským uprchlíkům právě v kontextu „budování státu“. Sleduje proměňující se funkci antisemitismu od zdůrazňované jednoty v prvních měsících národního státu po jeho polarizující roli v době protisocialistických a protikomunistických kampaní. (alza.cz)

Podobné produkty ako Budování státu bez antisemitismu?: Násilí, diskurz loajality a vznik Československa (978-80-7422-422-5) , Paměti 1 za rakouska (1879-1918) (80-7108-193-0)

Meziválečná česká a slovenská žurnalistika (1918–1938) - Jana Čeňková, Jan Cebe - e-kniha

Meziválečná česká a slovenská žurnalistika (1918–1938) - Jana Čeňková, Jan Cebe - e-kniha
Detail

eBook:,Období mezi dvěma světovými válkami v Československu je dodnes spojeno s představou rozkvětu demokracie, hospodářství a kultury. Tento idealistický pohled se střetává s řadou problematických jevů, které období tzv. první republiky doprovázely, o období po Mnichovu 1938 nemluvě. Přesto Československo během těchto dvaceti let dokázalo, že se v mnohém může rovnat vyspělým demokratickým státům s mnohem delší tradicí. Jednou z takových oblastí byla bezesporu oblast kulturní. Československo se stalo republikou čtenářů a fascinace tištěným slovem prostupovala všechny vrstvy společnosti. Tento zájem se týkal také novin a časopisů. Každý, kdo toužil v oblasti svého konání vyniknout a být vidět, musel být v novinách či časopisech přítomen, ať již jako objekt zájmu, nebo jako autor textů. Z dnešního pohledu je překvapující pestrost nabídky jednotlivých periodik, která přinášela svůj specifický pohled na politiku, hospodářství, jednotlivé oblasti kultury, sport a životní styl. Mediální prostředí 20. a 30. let 20. století však nepatřilo pouze tisku, svou roli na poli zábavním a informačním hrál již film a po nesmělých počátcích se začal rychle rozvíjet také rozhlas. Těmto tématům se věnují české a slovenské autorky a autoři této monografie, mezi nimi Jan Cebe, Jana Čeňková, Jan Halada, Světlana Hlavčáková, Marta Chladová, Magdalena Prajerová, Alena Lábová, Martin Lokšík, Karol Lovaš, Josef Maršík, Petr Orság, Barbora Osvaldová, Peter Sasák, Danuša Serafínová, Jaroslav Slanec a Martin Štoll. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Meziválečná česká a slovenská žurnalistika (1918–1938) - Jana Čeňková, Jan Cebe - e-kniha , Budování státu bez antisemitismu?: násilí, diskurz loajality a vznik československa (978-80-7422-422-5)

Rozpady - Martin Vokurka - e-kniha

Rozpady - Martin Vokurka - e-kniha
Detail

eBook:,Soubor devíti vyzrálých, čtivých povídek představuje poprvé knižně Martina Vokurku jako výrazného současného prozaika. Doc. MUDr. Martin Vokurka, CSc. (* 1962) vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze. Od promoce do současné doby pracuje v Ústavu patologické fyziologie 1. LF UK, nyní jako docent, zástupce přednosty. Vyučuje patologickou fyziologii, věnuje se vědeckému výzkumu, publikuje odborné práce a je rovněž hlavním autorem několika výkladových lékařských slovníků určených odborné i laické veřejnosti a spoluautorem Slovníku nespisovné češtiny. Jeho hlavním dalším zájmem je literatura. Svoji tvorbu - prózu i poezii - dosud publikoval v literárních časopisech tištěných i internetových (Literární noviny, Tvar, Dílna Hostu, Britské listy, Psí víno, Weles, Dobrá adresa, Wagon). ISBN PDF 978-80-7262-749-3 ISBN PDF pro čtečky 978-80-7262-750-9 (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Rozpady - Martin Vokurka - e-kniha , Přelomové události českých dějin: od příchodu věrozvěstů po rozpad československa (978-80-7669-000-4)

Minorities and Law in Czechoslovakia, 1918–1992 - Jan Kuklík, René Petráš - e-kniha

Minorities and Law in Czechoslovakia, 1918–1992 - Jan Kuklík, René Petráš - e-kniha
Detail

eBook:,Ethnic minority issues played an important role in the history of Czechoslovakia, from 1918, during World War II and in the years immediately following it. Czechoslovakia became a model for solving ethnic and minority problems and legal regulations had always played a key role in the status of minorities. This book, which deals with issues concerning ethnic and language minorities in Czechoslovakia from a long-term perspective, is primarily intended for foreign readers. In recent years, ethnic minority issues are once again becoming relevant in Europe and thorough knowledge of earlier problems and solutions may facilitate further examination of the current problems. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Minorities and Law in Czechoslovakia, 1918–1992 - Jan Kuklík, René Petráš - e-kniha , České země v éře první republiky 1918 - 1938 díl první: vznik, budování a zlatá léta republiky 1918- (978-80-7277-563-7)

Poločas rozpadu - František Kotleta - e-kniha

Poločas rozpadu - František Kotleta - e-kniha
Detail

eBook:,Válka skončila. Zbyla jen vzpomínka v podobě zničené planety, na jejíž povrch dopadly stovky jaderných hlavic. Starý svět zmizel a ten nový je jiný – divoký, nemilosrdný, radioaktivní… Zbytky lidí se snaží přežít v jeho troskách a vybudovat něco jako civilizaci. Jsou ale takoví, kteří civilizaci nechtějí. Vlastně nechtějí ani divošství. Touží po jediném – dokončit práci, kterou začaly světové mocnosti svou válkou. A proti nim stojí ti, kteří věří v nové začátky. Jenže – stojí tenhle svět vůbec za záchranu?Volné pokračování románu Spad. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Poločas rozpadu - František Kotleta - e-kniha , Študáci a kantoři: za starého rakouska. české střední školy v letech 1867 - 1918 (80-7277-163-9)

Poločas rozpadu - Lubomír Doležel - e-kniha

Poločas rozpadu - Lubomír Doležel - e-kniha
Detail

eBook:,Významný český literární vědec a lingvista Lubomír Doležel ve své prozaické prvotině líčí krok za krokem nemilosrdně pravdivě a bez jakéhokoli sentimentu milostný život fiktivního hrdiny Jana (Johna) Gerbera od mládí až do pozdního stáří. Kniha s jedinečnými detaily v líčení míst (mimo jiné Izraele, Francie, Kanady a Mexika) je kronikou lásek vášnivých a osudových, z nichž žádná nekončí šťastně. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Poločas rozpadu - Lubomír Doležel - e-kniha , Podkarpatská rus v dějinách československa 1918–1946 (978-80-742-9556-0)

Vznik Československa 1918: fakta, mýty, legendy a konspirace - Vladimír Liška

Vznik Československa 1918: fakta, mýty, legendy a konspirace - Vladimír Liška
Detail

Vladimír Liška nás ve své knize Vznik Československa tentokrát stručně, a přitom přesně seznamuje s vývojem, jenž vzniku Československa předcházel, a dál nás provází charakteristickými problémy, které politická elita nově vzniklého státu musela řešit, ať už se jednalo o velmi napnutý rozpočet, rozevírající se nůžky mezi chudými a bohatými, občanské nepokoje či rozpory mezi samotnými politiky. Text se neomezuje pouze na osobnost T. G. Masaryka, pozornost je věnována i E. Benešovi a svou samostatnou kapitolu zde má M. R. Štefánik – v ní je analyzován jeho rozporuplný vztah k prvnímu československému prezidentovi. Za zmínku také stojí odbočka k legiím, jež jsou v současných školských osnovách vcelku opomíjeny. Kniha přinese radost nejen zájemcům o české dějiny, ale může být kvalitním zdrojem informací i pro studenty středních škol. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Vznik Československa 1918: fakta, mýty, legendy a konspirace - Vladimír Liška , Siva a parvati josef fric e kniha

Podkarpatská Rus v dějinách Československa 1918–1946 (978-80-742-9556-0)

Podkarpatská Rus v dějinách Československa 1918–1946 (978-80-742-9556-0)
Detail

Elektronická kniha - autor Jan Rychlík, Magdalena Rychlíková, 240 stran Hutné představení dějin regionu, který nám zůstává stále blízký Další z knih uznávaného historika a odborníka na česko-slovenské dějiny 20. století a na utváření národů v prostoru východní a jihovýchodní Evropy se zaměřuje na dvacetiletí, kdy součástí Československa bylo i území Podkarpatské Rusi. Dějiny kraje pověstného svou přírodní krásou a zvěčněného mimo jiné v prózách Ivana Olbrachta vykládá Jan Rychlík z hlediska politického, sociálního a ekonomického vývoje.Sleduje průběh začlenění Podkarpatské Rusi do československého státu, vývoj za první světové války a v době rozpadu Rakouska-Uherska. Zabývá se otázkou autonomie území v rámci ČSR, politickými stranami na Podkarpatské Rusi i jejím národnostním složením. Detailně sleduje rozvoj a strukturu zemědělství, mapuje stav průmyslu, obchodu, bankovnictví i dopravy. V kapitole o sociální situaci se srovnává životní úroveň na Podkarpatské... (alza.cz)

Podobné produkty ako Podkarpatská Rus v dějinách Československa 1918–1946 (978-80-742-9556-0) , Tlustoprdka no a co renata nazlerova e kniha

Horké léto 1918 - Dalibor Vácha - e-kniha

Horké léto 1918 - Dalibor Vácha - e-kniha
Detail

eBook:,Na samém počátku jara 1918 se ruská říše zmítala ve stále zběsilejší občanské válce, do jejíhož víru se záhy aktivně zapojili českoslovenští dobrovolci, kteří po několika konfliktech rozhodně vystoupili se zbraní v ruce proti bolševikům. Cílem legionářů bylo probojovat se z Ruska a zasáhnout do bojů na západní frontě, avšak velmi rychle své rozhodnutí přehodnotili, čímž započala cesta za ovládnutím transsibiřské magistrály, na jejímž počátku nebyla nouze o odvážné a smělé činy, mezi něž můžeme řadit „námořní“ bitvu na jezeře Bajkal i zmocnění se dodnes legendami opředeného ruského zlatého pokladu, nicméně se jasně ukázalo, že naplnit onen „mohutný sen“ tohoto ohromného a dnes již takřka zapomenutého dobrodružství – porazit bolševiky – není v jejich silách. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Horké léto 1918 - Dalibor Vácha - e-kniha , Blato pot a slzy bear grylls e kniha

Romanovci 1613 - 1918 - Simon Sebag Montefiore - e-kniha

Romanovci 1613 - 1918 - Simon Sebag Montefiore - e-kniha
Detail

eBook:,Toto je historie dynastie Romanovců s jejími cary a carevnami, leckdy výraznými osobnostmi a autokraty, z nichž někteří se narodili se zábleskem geniality a jiní šílenství. Tato strhující epopej, oplývající mnoha historickými anekdotami, vypráví, jak Romanovci neúprosně budovali své impérium nevyhýbajíce se konspiracím, rodinným rivalitám, ani sexuálním extravagancím. Od Petra Velikého, despoty a milovníka bujarých večírků, budovatele ruské autokracie, vyžadujícího neustálou opilost dvora, přes Mikuláše II., posledního ruského cara s tragickým osudem, který urychlil pád říše, po Kateřinu II., největší carevnou se spoustou milenců, tato kniha odhaluje jejich tajuplný svět a jejich neobyčejné osudy. Živé a nenapodobitelné pero Simona Sebaga Montefioriho nabízí mix drobné i velké historie a s nebývalou intenzitou pro nás oživuje velké momenty, milníky historie Romanovců, pro něž vláda nad Ruskem byla posvátné poslání i danajský dar zároveň. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Romanovci 1613 - 1918 - Simon Sebag Montefiore - e-kniha , Balíček e-kniha a audiokniha houževnatost za výhodnou cenu

Bouřlivá léta 1912-1918 - Karel Renc - e-kniha

Bouřlivá léta 1912-1918 - Karel Renc - e-kniha
Detail

eBook:,Kniha na větším množství původních dobových fotografiích doplněných textem ukazuje složitou politickou situaci v tehdejší Evropě. Prvotní válečné akce vznikly na území Balkánu. Byly to osvobozovací boje s Turky. Zúčastnili se jich Řekové, Albánci, Srbové, Rumuni, Bulhaři a další. Vzápětí se tito bývalí spojenci poprali mezi sebou o území dobitá na Turcích. Na základě těchto bojů mezi Balkánci byly vymezeny nové hranice států. V Evropě potom nastalo krátké období relativního klidu. Na tomto klidu ale neměli zájem vysocí armádní hodnostáři, tajné služby ani velkopodnikatelé. Dá se říci, že nejvíce se angažovalo vilémovské Německo. To značně ovlivňovalo i jeho spojence Rakousko-Uhersko. V něm se čím dále více prosazovali Maďaři. Císař František Josef II ani jeho následník František Ferdinand neměli zájem na válečném konfliktu. Dá se úspěšně předpokládat, že tajné služby Německa a Rakousko-Uherska zosnovaly ve vzájemné spolupráci úspěšný atentát na Ferdinanda. Využily k tomu členy radikální srbské skupiny. Je rovněž zajímavé, že atentát byl realizován v místě přímo prolezlém policejním špiclováním. Při atentátu byl zabit Ferdinand i jeho manželka Žofie. Atentátníky policie zatkla. Následně Rakousko zaslalo Srbsku záměrně velmi tvrdé požadavky, které Srbsko nemohlo přijmout. Německo potvrdilo Rakousku, že v případné válce proti Srbsku bude stát na jeho straně a bude jej podporovat. Tak vlastně započala 1. světová válka, do které se postupně zapojovaly další státy. Dalším státem, se kterým Rakousko a Německo vstoupily do války, bylo carské Rusko. V Haliči Rusové nejprve způsobili Němcům a Rakušanům několik porážek a posléze se tam fronta stabilizovala. Čeští vojáci nechtěli bojovat proti Rusům, a tak se často vzdávali. Z Čechů usazených v Rusku vznikla již v srpnu 1914 Česká družina, tzv Starodružiníci. Po počáteční nedůvěře si ji carští velitelé velmi vážili jako zpravodajské jednotky. S přibývajícím množstvím českých zajatců byla postupně tato družina rozšiřována, až z ní vznikl první pluk. Po něm díky jednání Masaryka a dalších vznikaly v Rusku další pluky, které se na frontě velmi osvědčily již při svém prvním větším nasazení u Zborova. Celkem bylo v Rusku skoro 100 tisíc legionářů. V Itálii a ve Francii bylo vytváření legionářských jednotek až do roku 1917 zakázáno. Teprve v tomto roce začaly z Čechů tam usazených a ze zajatců vznikat první legie. Situace v Rusku se naprosto změnila po roce 1917, kdy se vlády zmocnili bolševici. Ti na základě Brest-litevského míru propustili 200 tisíc německých zajatců, kteří byli vzápětí nasazení na západní frontě. Jednou z dalších podmínek bylo, že Československé legie musejí být odzbrojeny a dány do zajateckých táborů. Původně se měla tato vojska přesunout na sever do Archangelska a odtud lodí do Francie. To se samozřejmě Němcům nehodilo. Tak začal ústup legií z Ukrajiny a jediným logickým východiskem bylo vybojovat si cestu přes celé Rusko a Sibiř až do Vladivostoku. Po mnoha těžkých bojích se to podařilo. Z Vladivostoku v letech 1919 až 1920 se konečně legionáři vrátili domů. Doma je ale čekalo další vojenské nasazení napřed proti Polákům na Opavsku a vzápětí boj proti Maďarům, kteří se chtěli zmocnit podstatné části Slovenska. Závěr jejich bojů byla porážka sudetských Němců, kteří si chtěli na území Československa vytvořit vlastní stát. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Bouřlivá léta 1912-1918 - Karel Renc - e-kniha , Neziskove organizace teorie a myty vladimir hyanek e kniha

Vznik ČSR 1918 - Petr Kopl, Veronika Válková

Vznik ČSR 1918 - Petr Kopl, Veronika Válková
Detail

Život na malém městě koncem války není plný nějakých divokých událostí, ale napětí je všudypřítomné. Koho ještě odvedou na vojnu, než válka skončí? Nese pošťák dopis od manžela z fronty, nebo úřední oznámení, že padl? Kde seženeme mouku, brambory, mléko? Čím zatopíme? A do toho Bára zjišťuje, že je dost stará na to, aby ji pro jednu větičku zastřelili za velezradu...Časová osa v tabulce událostí vedoucích ke vzniku našeho státu v roce 1918 pomůže všem dětem s pochopením historických souvislostí. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Vznik ČSR 1918 - Petr Kopl, Veronika Válková , Lekar pacient a michael balint martina pacesova e kniha

Mezi Terstem a Istanbulem - Jan Rychlík

Mezi Terstem a Istanbulem - Jan Rychlík
Detail

Dramatické dějiny balkánských národů ve 20. století sleduje kniha českých a bulharských historiků pod vedením Jana Rychlíka. Geograficky je záběr knihy vystižen dvojicí měst v názvu, Terstem na západním pomezí Balkánu a Istanbulem, někdejší metropolí osmanského impéria, která se ve 20. století stává hlavním městem nově vzniklé turecké republiky. První polovinu knihy tvoří navzájem propojené osudy národů bývalé Jugoslávie, zahrnující dramata druhé světové války a konfliktů, které propukly po rozpadu Jugoslávie. V knize jsou postupně představeny dějiny Slovinska, Chorvatska, Srbska, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Makedonie (dnes oficiálně Severní Makedonie) a Kosova. V dalších kapitolách se dostane na Albánii, Rumunsko, Bulharsko, Řecko a Turecko. Červenou nití procházející celou knihou je obtížné dědictví mnohonárodnostní osmanské říše, které v epoše navzájem soupeřících nacionalismů znamenalo utrpení pro mnoho národnostních menšin. Kniha navazuje na podobně zaměřený titul Mezi Vídní a Cařihradem (Vyšehrad 2009), který se věnoval balkánským národům od 16. století do 1. světové války. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Mezi Terstem a Istanbulem - Jan Rychlík , Houbarka viktorie hanisova e kniha

Vznik Československa 1918: fakta, mýty, legendy a konspirace (978-80-759-7146-3)

Vznik Československa 1918: fakta, mýty, legendy a konspirace (978-80-759-7146-3)
Detail

Elektronická kniha - autor Vladimír Liška, 208 stran Nejen T. G. Masaryk a E. Beneš, ale i rozporuplný vztah M. R. Štefánika k prvnímu československému prezidentovi Vladimír Liška nás seznamuje s vývojem, jenž předcházel vzniku Československa, a dál nás provází charakteristickými problémy, které politická elita nově vzniklého státu musela řešit, ať už se jednalo o velmi napnutý rozpočet, rozevírající se nůžky mezi chudými a bohatými, občanské nepokoje či rozpory mezi samotnými politiky. Kniha přinese radost nejen zájemcům o české dějiny, ale může být dobrým zdrojem informací i pro žáky základních a středních škol. (alza.cz)

Podobné produkty ako Vznik Československa 1918: fakta, mýty, legendy a konspirace (978-80-759-7146-3) , Korist paul finch e kniha

Vídeňské zločiny 1918 Vražda na konci války - Pittler Andreas

Vídeňské zločiny 1918 Vražda na konci války - Pittler Andreas
Detail

Kriminální román současného rakouského autora bestsellerů Andrease Pittlera 1918: Vražda na konci války je druhý ze série Vídeňské zločiny. Major David Bronstein ve velmi sugestivně vylíčené atmosféře rozpadajícího se mocnářství vyšetřuje dva případy: vraždu mladé ženy a záhadné zmizení generálporučíka Wilhelma Spitzera von Grabensprung, který byl shodou náhod jeho velitelem na bojištích první světové války. Při putování spletitými slepými uličkami obou případů se Bronstein strachuje o život svého otce, který onemocněl španělskou chřipkou, ale zároveň prožívá vášnivou - a tentokrát opětovanou - lásku ke krásné revolucionářce Jelce. Cítí také nostalgický stesk nad rozpadem staleté říše a obavy z nového světa, který vzniká na jejích troskách. Kniha líčí rozpad Rakouska-Uherska a vznik nástupnických států jinak, než je u nás obvyklé, a nabízí tak českým čtenářům zajímavý a nepředpojatý pohled z druhé strany. (patro.cz)

Podobné produkty ako Vídeňské zločiny 1918 Vražda na konci války - Pittler Andreas , Madarsko richard prazak e kniha

Poslední šumavská pastvina - Martin Sichinger - e-kniha

Poslední šumavská pastvina - Martin Sichinger - e-kniha
Detail

eBook:,Na začátku listopadu 1918, v bouřlivých dnech rozpadu Rakouska-Uherska a vzniku Československa, dostává písecký poručík Reiner rozkaz potlačit povstání šumavských Němců, kteří se nehodlají smířit s existencí nového státu a vyhlásí si svou vlastní župu Böhmerwaldgau. Přestože stojí proti obrovské přesile, úkol splní a ke své jednotce se vrátí jako hrdina. Jenže netuší, že v květnu 1949 se bude muset jako nepřítel komunistického Československa dostat přes bavorskou hranici a jeho jedinými spojenci budou právě ti šumavští Němci, proti kterým kdysi bojoval… Poslední šumavská pastvina je čtvrtý dobrodružný román vimperského rodáka Martina Sichingera věnovaný příběhům naší západní hranice. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Poslední šumavská pastvina - Martin Sichinger - e-kniha , Hadka petra nachtmanova e kniha

Vídeňské zločiny 1918 Vražda na konci války (978-80-88396-08-6)

Vídeňské zločiny 1918 Vražda na konci války (978-80-88396-08-6)
Detail

Kniha - autor Andreas Pittler, 264 stran, česky, pevná s přebalem lesklá Kriminální román současného rakouského autora bestsellerů Andrease Pittlera 1918: Vražda na konci války je druhý ze série Vídeňské zločiny. Major David Bronstein ve velmi sugestivně vylíčené atmosféře rozpadajícího se mocnářství vyšetřuje dva případy: vraždu mladé ženy a záhadné zmizení generálporučíka Wilhelma Spitzera von Grabensprung, který byl shodou náhod jeho velitelem na bojištích první světové války. Při putování spletitými slepými uličkami obou případů se Bronstein strachuje o život svého otce, který onemocněl španělskou chřipkou, ale zároveň prožívá vášnivou - a tentokrát opětovanou - lásku ke krásné revolucionářce Jelce. Cítí také nostalgický stesk nad rozpadem staleté říše a obavy z nového světa, který vzniká na jejích troskách. Kniha líčí rozpad Rakouska-Uherska a vznik nástupnických států jinak, než je u nás obvyklé, a nabízí tak českým čtenářům zajímavý a nepředpojatý pohled... (alza.cz)

Podobné produkty ako Vídeňské zločiny 1918 Vražda na konci války (978-80-88396-08-6) , Slib lisa kleypas e kniha

Východ Vznik, vývoj a rozpad sovětského bloku 1944-1989 - Tejchman Miroslav

Východ Vznik, vývoj a rozpad sovětského bloku 1944-1989 - Tejchman Miroslav
Detail

Kniha, která krátce po svém vydání získala Cenu rektora UK, je protějškem k titulu Petra Luňáka Západ. V jednotlivých na sebe navazujících statích je nejprve vylíčen zrod a vývoj sovětského impéria a poté se autoři věnují politickému vývoji jednotlivých zemí sovětského bloku - včetně bývalého Československa či NDR - resp. výkladu věnovanému širším regionům střední, východní a jihovýchodní Evropy, a to až po rozpad bloku a zánik SSSR (patro.cz)

Podobné produkty ako Východ Vznik, vývoj a rozpad sovětského bloku 1944-1989 - Tejchman Miroslav , Kra pavel obluk e kniha

Česká a slovenská religiozita po rozpadu společného státu - Zdeněk R. Nešpor - e-kniha

Česká a slovenská religiozita po rozpadu společného státu - Zdeněk R. Nešpor - e-kniha
Detail

eBook:,Kniha analyzuje disparátní vývoj náboženství, církví a religiozity v České a Slovenské republice po rozpadu společného státu. Zatímco česká společnost je jednou z nejsekularizovanějších společností světa, na Slovensku náboženství už tradičně hraje významnou úlohu ve veřejném prostoru. Je to však celá pravda a vystačíme s tím, že všechny rozdíly připíšeme historickému dědictví? Po přiblížení odlišné historie a společenského postavení církví a věřících v obou zemích autor podrobně analyzuje vývoj vztahů mezi státem a církvemi, jejich financování a ekonomický provoz, církve jako náboženské organizace a jejich společenské a kulturní působení, stejně jako proměňující se religiozitu a názory veřejnosti. Ukazuje, že v obou společnostech se prolínají sekularizační i desekularizační tendence a že české a slovenské církve, ale ani jejich sekulární protějšky často nedokázaly adekvátně reagovat na aktuální společenské potřeby. Hledání individuálně i společensky přijatelného (postoje k) náboženství naší doby je tak zřejmě ještě před námi. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Česká a slovenská religiozita po rozpadu společného státu - Zdeněk R. Nešpor - e-kniha , Site petra dvorakova e kniha

Historická mapa 100 let vzniku Československa 1918 – 2018

Historická mapa 100 let vzniku Československa 1918 – 2018
Detail

Krásná historická mapa k výročí 100 let od vzniku samostatného Československa, která potěší nejen milovníky naší historie. Základem tohoto exkluzivního díla je historická mapa Československé republiky z roku 1918 - 1920, obklopená atraktivně pojatými vzdělávacími prvky, jako je například seznamy prezidentů, vývoj měny, státních symbolů a hranic republiky. Na přední straně mapy je historická mapa spolu s Příběhem Československa, kde se dočtete informace o stoleté historii Československa. Mapu doplňují portréty všech prezidentů, státních znaků, bankovek a map s vývojem našeho území od roku 1918 do současnosti. Na zadní straně mapy jsou malované současné mapy České a Slovenské republiky s malovanými dominantami každé země a informacemi o jejich současnosti. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Historická mapa 100 let vzniku Československa 1918 – 2018 , Jan werich a semafor

Historická mapa 100 let vzniku Československa 1918 – 2018

Historická mapa 100 let vzniku Československa 1918 – 2018
Detail

Krásná historická mapa k výročí 100 let od vzniku samostatného Československa, která potěší nejen milovníky naší historie. Základem tohoto exkluzivního díla je historická mapa Československé republiky z roku 1918 - 1920, obklopená atraktivně pojatými vzdělávacími prvky, jako je například seznamy prezidentů, vývoj měny, státních symbolů a hranic republiky. Na přední straně mapy je historická mapa spolu s Příběhem Československa, kde se dočtete informace o stoleté historii Československa. Mapu doplňují portréty všech prezidentů, státních znaků, bankovek a map s vývojem našeho území od roku 1918 do současnosti. Na zadní straně mapy jsou malované současné mapy České a Slovenské republiky s malovanými dominantami každé země a informacemi o jejich současnosti. (patro.cz)

Podobné produkty ako Historická mapa 100 let vzniku Československa 1918 – 2018

Vznik ČSR 1918 (978-80-271-0361-4)

Vznik ČSR 1918 (978-80-271-0361-4)
Detail

Elektronická kniha - autor Veronika Válková, 176 stran Život na malém městě koncem války není plný nějakých divokých událostí, ale napětí je všudypřítomné. Koho ještě odvedou na vojnu, než válka skončí? Nese pošťák dopis od manžela z fronty, nebo úřední oznámení, že padl? Kde seženeme mouku, brambory, mléko? Čím zatopíme? A do toho Bára zjišťuje, že je dost stará na to, aby ji pro jednu větičku zastřelili za velezradu... Časová osa v tabulce událostí vedoucích ke vzniku našeho státu v roce 1918 pomůže všem dětem s pochopením historických souvislostí. (alza.cz)

Podobné produkty ako Vznik ČSR 1918 (978-80-271-0361-4)

Vznik ČSR 1918 (978-80-271-0361-4)

Vznik ČSR 1918 (978-80-271-0361-4)
Detail

Kniha - autor Petr Kopl; Veronika Válková, 176 stran, česky, brožovaná bez přebalu lesklá, doprava zdarma s AlzaPlus+ Život na malém městě koncem války není plný nějakých divokých událostí, ale napětí je všudypřítomné. Koho ještě odvedou na vojnu, než válka skončí? Nese pošťák dopis od manžela z fronty, nebo úřední oznámení, že padl? Kde seženeme mouku, brambory, mléko? Čím zatopíme? A do toho Bára zjišťuje, že je dost stará na to, aby ji pro jednu větičku zastřelili za velezradu... Časová osa v tabulce událostí vedoucích ke vzniku našeho státu v roce 1918 pomůže všem dětem s pochopením historických souvislostí. (alza.cz)

Podobné produkty ako Vznik ČSR 1918 (978-80-271-0361-4)

Umění a život v modernistické Praze: Karel Čapek a jeho generace (978-80-257-1748-6)

Umění a život v modernistické Praze: Karel Čapek a jeho generace (978-80-257-1748-6)
Detail

Kniha - autor Thomas Ort, 284 stran, česky, pevná bez přebalu lesklá Kniha amerického literárního historika a vysokoškolského pedagoga Thomase Orta se zabývá, jak už název napovídá, osobností Karla Čapka v kontextu „čapkovské generace“ spisovatelů a umělců období, které začíná před první světovou válkou a končí Čapkovou smrtí. Zaměřuje se především na umělecký a filosofický vývoj Čapka a jeho současníků. Důkladně rozebírá soudobý filosofický kontext; významné místo v jeho práci zaujímá analýza kubistického programu a důkladné vysvětlení toho, proč právě v Čechách (a nikoliv například ve Vídni nebo Budapešti) nalezl tento umělecký směr tak silnou živnou půdu (projevující se kupříkladu i v architektuře). Právě tak důkladně a detailně Ort zkoumá vliv politických událostí, zejména rozpad Rakouska-Uherska a vznik Československa na čapkovskou generaci i její vazby na uměleckou generaci předcházející (dekadenti, generace devadesátých let) i generaci mladší –... (alza.cz)

Podobné produkty ako Umění a život v modernistické Praze: Karel Čapek a jeho generace (978-80-257-1748-6)

1918 Vražda na konci války

1918 Vražda na konci války
Detail

Audiokniha na CD - autor Andreas Pittler, čte Miroslav Táborský Kriminální román současného rakouského autora bestsellerů Andrease Pittlera 1918: Vražda na konci války je druhý ze série Vídeňské zločiny. Major David Bronstein ve velmi sugestivně vylíčené atmosféře rozpadajícího se mocnářství vyšetřuje dva případy: vraždu mladé ženy a záhadné zmizení generálporučíka Wilhelma Spitzera von Grabensprung, který byl shodou náhod jeho velitelem na bojištích první světové války. Při putování spletitými slepými uličkami obou případů se Bronstein strachuje o život svého otce, který onemocněl španělskou chřipkou, ale zároveň prožívá vášnivou - a tentokrát opětovanou - lásku ke krásné revolucionářce Jelce. Cítí také nostalgický stesk nad rozpadem staleté říše a obavy z nového světa, který vzniká na jejích troskách. Kniha líčí rozpad Rakouska-Uherska a vznik nástupnických států jinak, než je u nás obvyklé, a nabízí tak českým čtenářům zajímavý a nepředpojatý pohled z druhé... (alza.cz)

Podobné produkty ako 1918 Vražda na konci války

Předpoklady vzniku odpovědnosti za újmu v soukromém právu - David Novák - e-kniha

Předpoklady vzniku odpovědnosti za újmu v soukromém právu - David Novák - e-kniha
Detail

eBook:,Kniha zpracovává problematiku předpokladů vzniku občanskoprávní odpovědnosti za újmu, a to zejména formou komparativní analýzy. Předmětem úvodních zkoumání je mimo systémů odpovědnosti rovněž samotný pojem občanskoprávní odpovědnosti. Následně je hlouběji zkoumána problematika jednotlivých předpokladů vzniku odpovědnosti za újmu. Poslední kapitola před shrnujícím závěrem je věnována aktuální české právní úpravě. Kniha poskytuje srovnání vybraných náhledů na dané téma jako celek s tím, že zároveň jsou analyzovány dílčí teoretické i praktické problémy. Řešení sporných otázek hledá autor mimo jiné ve srovnání se zahraničními právními úpravami a Principy evropského deliktního práva. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Předpoklady vzniku odpovědnosti za újmu v soukromém právu - David Novák - e-kniha

Vídeňské zločiny 2: Vražda na konci války /1918/ - Pittler Andreas

Vídeňské zločiny 2: Vražda na konci války /1918/ - Pittler Andreas
Detail

Kriminální román současného rakouského autora bestsellerů Andrease Pittlera 1918: Vražda na konci války je druhý ze série Vídeňské zločiny. Major David Bronstein ve velmi sugestivně vylíčené atmosféře rozpadajícího se mocnářství vyšetřuje dva případy: vraždu mladé ženy a záhadné zmizení generálporučíka Wilhelma Spitzera von Grabensprung, který byl shodou náhod jeho velitelem na bojištích první světové války. Při putování spletitými slepými uličkami obou případů se Bronstein strachuje o život svého otce, který onemocněl španělskou chřipkou, ale zároveň prožívá vášnivou - a tentokrát opětovanou - lásku ke krásné revolucionářce Jelce. Cítí také nostalgický stesk nad rozpadem staleté říše a obavy z nového světa, který vzniká na jejích troskách. Kniha líčí rozpad Rakouska-Uherska a vznik nástupnických států jinak, než je u nás obvyklé, a nabízí tak českým čtenářům zajímavý a nepředpojatý pohled z druhé strany. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Vídeňské zločiny 2: Vražda na konci války /1918/ - Pittler Andreas

Mikuláš Teich: Moje století (1918-2018) - Antonie Doležalová - e-kniha

Mikuláš Teich: Moje století (1918-2018) - Antonie Doležalová - e-kniha
Detail

eBook:,Život Mikuláše Teicha byl dlouhý doslova jako jedno století. Narodil se ještě za Rakouska-Uherska a vyrůstal v masarykovském Československu, které nikdy nepřestal obdivovat. Přesto republiku dvakrát opustil. Poprvé v roce 1939 kvůli svému židovskému původu - s falešným pasem vlakem z Ružomberku. Podruhé v roce 1968 kvůli svému marxistickému přesvědčení - vlakem ze Smíchovského nádraží v Praze jen několik dní po sovětské invazi. Pokaždé se jeho novým domovem stala Velká Británie. Ač nikdy nepřestal litovat, že se v Praze nestal lékařem, v Británii se stal zakládajícím členem nejmladší koleje na univerzitě v Cambridge, Robinson College. Spolupracoval a přátelil se s nejvýznamnějšími světovými představiteli svého oboru - dějin přírodních věd. V poválečném Československu se jeho osudy dramaticky proťaly s osudy nejmocnějších představitelů komunistického režimu i jeho reformátorů. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Mikuláš Teich: Moje století (1918-2018) - Antonie Doležalová - e-kniha

Cesta za svobodou - Harry a Meghan a vznik moderní královské rodiny - Scobie Omid, Durand Carolyn

Cesta za svobodou - Harry a Meghan a vznik moderní královské rodiny - Scobie Omid, Durand Carolyn
Detail

(NE)POHÁDKOVÝ PŘÍBĚH O TOM, JAK SE KRÁLOVSKÝ PÁR STAL SOUČÁSTÍ PROSTÉHO LIDU | Když se objevily zprávy o klíčícím romantickém vztahu mezi milovaným anglickým princem a americkou herečkou, upoutaly pozornost celého světa a rozpoutaly šílenství mezinárodních médií. Vévody a vévodkyně ze Sussexu byly sice vždycky plné noviny – od jejich zasnoubení, přes svatbu a narození syna Archieho, až po bezprecedentní rozhodnutí odejít ze života členů královské rodiny –, ale pravdivý příběh Harryho a Meghan zná jen málokdo. Cesta za svobodou poprvé vstupuje za novinové titulky, odhaluje neznámé detaily společného života Harryho a Meghan a vyvrací mnohé klepy a mylné dohady, které pronásledují dvojici na obou stranách oceánu. Jako členové vybrané skupiny novinářů, kteří se zabývají britskou královskou rodinou a jejími činnostmi, byli Omid Scobie a Carolyn Durandová svědky života mladého páru tak, jak se to podařilo jen málokomu zvenčí. Jedinečný přístup a účast těch, kteří jsou manželům nejblíže, umožnily napsat poctivý, detailní a odzbrojující portrét sebevědomého, vlivného a pokrokově uvažujícího manželského páru, který se nebojí opustit tradici, je odhodlaný ubírat se novou cestou mimo světla reflektorů a rozhodl se věnovat budování humanitárního odkazu, který výrazně ovlivní celý svět. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Cesta za svobodou - Harry a Meghan a vznik moderní královské rodiny - Scobie Omid, Durand Carolyn

Historie, mýty, jízdní řády - Jan Rychlík, Vladimír Kučera

Historie, mýty, jízdní řády - Jan Rychlík, Vladimír Kučera
Detail

Knižní rozhovor o křižovatkách českých dějin i aktuálních dějích v Evropě O tom, jak mýty tvoří historii, o potýkání Čechů s Němci, o Rusku, Ukrajině a právu na Krym, o katolících, kteří přijali protestantský koncept dějin, o vzniku národů a států, o husitech a tři sta letech českého národního utrpení ve spárech Habsburků, a také o tom, za co byl bit, jak se jmenují mašinky, a k čemu je dobré sbírat jízdní řády (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Historie, mýty, jízdní řády - Jan Rychlík, Vladimír Kučera

Toulky českou minulostí 7 - Od konce napoleonských válek do vzniku Rakouska-Uherska (1815-1867) - Petr Hora

Toulky českou minulostí 7 - Od konce napoleonských válek do vzniku Rakouska-Uherska (1815-1867) - Petr Hora
Detail

Od konce napoleonských válek do vzniku Rakouska-Uherska (1815-1867)ak jako v předchozím díle Toulek povedou naše kroky opět převážně první polovinou 19. století. Ohniskem vývoje byla tehdy vyspělejší západní část kontinentu, zejména Francie a Anglie. Odtud se dějinné podněty šířily směrem na východ. A zatímco z Anglie přicházely zejména impulzy průmyslové, Francie sytila Evropu idejemi. V zatím posledním, sedmém díle Toulek, se dočteme o období od konce napoleonských válek do vzniku Rakouska-Uherska (1815-1867). (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Toulky českou minulostí 7 - Od konce napoleonských válek do vzniku Rakouska-Uherska (1815-1867) - Petr Hora

Dračice - Jan Hlávka, Jana Vybíralová - e-kniha

Dračice - Jan Hlávka, Jana Vybíralová - e-kniha
Detail

eBook:,Draci. Zlovolné plémě dštící oheň a zkázu, kamkoliv přiletí. Když se navíc spojí pod velením své Matky, království nemá šanci. Existuje jen jediná síla schopná jim účinně vzdorovat. Jenže… je dobrý nápad pozvat si do země mocný řád nekromantů? O jeho představené se tvrdí, že je horší než všichni draci dohromady. Navíc si klade podmínky. A princ Kelem sice není sladká, bezbranná panna, ale přesto brzy pozná, jaké to je, být předhozen skutečné dračici… Jan Hlávka (1979) je známý hlavně jako autor povídek, za které dvakrát získal cenu Ikaros, a tří úspěšných románů ze série Agent JFK. Dračice je jeho prvním větším příspěvkem do žánru fantasy bez výpůjček cizího světa či hrdinů. Jana Vybíralová (1981) je zatím v literárním světě jméno neznámé, již několikrát ale při psaní s Janem Hlávkou úzce spolupracovala. Jejich společným zájmem je Star Trek, četba dobrých knih a psaní. Oba autory je možné najít na stránkách www.janhlavka.cz. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Dračice - Jan Hlávka, Jana Vybíralová - e-kniha

Knihy Jihozemě 1 - Jan Rampas - e-kniha

Knihy Jihozemě 1 - Jan Rampas - e-kniha
Detail

eBook:,Vítejte u prvního dílu fantasy ságy z velkolepého světa Jihozemě, ze světa zrozeného z krve a oceli. Na bitevním poli proti sobě stojí upadající království lidí, krvežízniví skřeti a nevypočitatelní elfové a trpaslíci. Všichni společně pak čekají na reakci prvních pánů Jihozemě- draků. Odhalte, kdo pro sebe nakonec získá vavříny vítězství a kdo skončí hluboko v poli poražených. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Knihy Jihozemě 1 - Jan Rampas - e-kniha

Knihy Jihozemě 3 - Jan Rampas - e-kniha

Knihy Jihozemě 3 - Jan Rampas - e-kniha
Detail

eBook:,Vítejte u třetího dílu fantasy ságy z velkolepého světa Jihozemě, ze světa zrozeného z krve a oceli. Na bitevním poli proti sobě stojí upadající království lidí, krvežízniví skřeti a nevypočitatelní elfové a trpaslíci. Všichni společně pak čekají na reakci prvních pánů Jihozemě- draků. Odhalte, kdo pro sebe nakonec získá vavříny vítězství a kdo skončí hluboko v poli poražených. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Knihy Jihozemě 3 - Jan Rampas - e-kniha

Knihy Jihozemě 4 - Jan Rampas - e-kniha

Knihy Jihozemě 4 - Jan Rampas - e-kniha
Detail

eBook:,Události v Jihozemi se daly do pohybu. V neklidném Haenoru zuří válka jak s nepřáteli, tak i ve vlastních řadách, přičemž se do něj stahuje temnota. Ve Vejeneji se intrikuje proti králi, což odnesl nakonec jak král samotný, tak všichni korunní princové. A k tomuto všeobecnému neklidu se ještě zničehonic opět objevují draci a chtějí zasahovat do dějin, k čemuž jim výborně slouží i skřetí armáda. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Knihy Jihozemě 4 - Jan Rampas - e-kniha

Knihy Jihozemě 2 - Jan Rampas - e-kniha

Knihy Jihozemě 2 - Jan Rampas - e-kniha
Detail

eBook:,Vítejte u druhého dílu fantasy ságy z velkolepého světa Jihozemě, ze světa zrozeného z krve a oceli. Na bitevním poli proti sobě stojí upadající království lidí, krvežízniví skřeti a nevypočitatelní elfové a trpaslíci. Všichni společně pak čekají na reakci prvních pánů Jihozemě- draků. Odhalte, kdo pro sebe nakonec získá vavříny vítězství a kdo skončí hluboko v poli poražených. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Knihy Jihozemě 2 - Jan Rampas - e-kniha

Vznik, rozvoj a ústup multivizuálních programů/Laterna magika a polyekrany - Svatopluk Malý - e-kniha

Vznik, rozvoj a ústup multivizuálních programů/Laterna magika a polyekrany - Svatopluk Malý - e-kniha
Detail

eBook:,V kombinaci vzpomínek a detailního výkladu předkládá Svatopluk Malý ve svém textu zasvěcený náhled do zákulisí specifického fenoménu multivizuálních programů v Československu druhé poloviny 20. století. Jako kameraman a/či střihač se Malý ve své kariéře podílel na realizaci většiny významných polyekranů (diapolyekranů aj.), které českoslovenští tvůrci vyrobili v průběhu šedesátých až osmdesátých let. Zabývá se prvními pokusy s projektem Laterny magiky a jeho úspěchem na EXPO 58 v Bruselu a v dalším vývoji sleduje jak polyekrany prezentující Československo na dalších světových výstavách (EXPO 67 v Montrealu), tak ty, které vznikly na zakázku jiných států (prezentace kanadského státu Britská Kolumbie na EXPO 70 v Ósace, perská zakázka Heritage of Ages k výročí 2 500 let Perské říše, dürerovská Noricama pro německý Norimberk) aj. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Vznik, rozvoj a ústup multivizuálních programů/Laterna magika a polyekrany - Svatopluk Malý - e-kniha

Mezi Terstem a Istanbulem - Rychlík Jan

Mezi Terstem a Istanbulem - Rychlík Jan
Detail

(patro.cz)

Podobné produkty ako Mezi Terstem a Istanbulem - Rychlík Jan

Ďábelské papírky Jany Skálové - Jan Hrubý - e-kniha

Ďábelské papírky Jany Skálové - Jan Hrubý - e-kniha
Detail

eBook:,Atraktivní kniha povídek Jana Hrubého o známých i neznámých osobnostech v souvislosti s výkladem karet a originální obrazovou částí s lexikonem karetního výkladu Jany Skálové s ilustracemi akademické malířky Inky Delevové (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Ďábelské papírky Jany Skálové - Jan Hrubý - e-kniha

Chlad Chiméry - Jan Hlávka, Jana Vybíralová - e-kniha

Chlad Chiméry - Jan Hlávka, Jana Vybíralová - e-kniha
Detail

eBook:,Císařské skříně ukrývají různé kostlivce. Viktorie odhaluje další tajemství svého muže, i nejzáhadnějšího místa algorské říše: Mrtvé díry. V rukou císaře končí také sestry Vanbergovy a Darren Iverson. Nad jejich budoucností visí velký otazník. Na Viridianu se král Talminis utápí ve výčitkách, zatímco ředitel tajné služby Michail Petrov hledá odpovědi v historii vlastní rodiny. Nepřítel, po kterém pátrá, je však mnohem blíže, než tuší. Navzdory hrozící menabaranské invazi přilétá na Newell svérázný profesor, odhodlaný dokončit stůj co stůj svůj tajemný výzkum. Také poslední člen oddílu S-19 se zde ukrývá po nezdařené akci, jenže zůstat nenápadný je čím dál těžší. Avriana Danna naopak dělí poslední krůček od neomezené moci a k jejímu dosažení je menabaranský premiér schopný všeho. Každý něco skrývá. Každý má svůj plán. Mnozí se honí za přízraky, ale některé Chiméry je lepší nenajít. (knihydobrovsky.cz)

Podobné produkty ako Chlad Chiméry - Jan Hlávka, Jana Vybíralová - e-kniha
1918 Rozpad Rakouska-Uherska a vznik Česko-slovenska (978-80-7601-637-8), buzicci jan folny e kniha, mstitel jan erik fjell e kniha, slunce nad pullitrem jan mikac e kniha, globalni struktura vesmiru jan mazanec e kniha, Vztahy Československa a Maďarska v letech 1918-1939 (9788024633848), Vznik ČSR 1918 (978-80-271-0361-4), Východ Vznik, vývoj a rozpad sovětského bloku 1944-1989 (978-80-7277-561-3), Splnený sen: Milan Rastislav Štefánik a vznik Československa (978-80-89057-76-4), Torpédoborce Jeho Veličenstva: Válečné loďstvo Rakouska-Uherska na pohlednicích a fotografiích 1900- (978-80-88215-09-7), Paměti 1 Za Rakouska (1879-1918) (80-7108-193-0), Budování státu bez antisemitismu?: Násilí, diskurz loajality a vznik Československa (978-80-7422-422-5), Přelomové události českých dějin: Od příchodu věrozvěstů po rozpad Československa (978-80-7669-000-4), České země v éře První republiky 1918 - 1938 Díl první: Vznik, budování a zlatá léta republiky 1918- (978-80-7277-563-7), Študáci a kantoři: Za starého Rakouska. České střední školy v letech 1867 - 1918 (80-7277-163-9), Podkarpatská Rus v dějinách Československa 1918–1946 (978-80-742-9556-0), siva a parvati josef fric e kniha, tlustoprdka no a co renata nazlerova e kniha, blato pot a slzy bear grylls e kniha, Balíček e-kniha a audiokniha Houževnatost za výhodnou cenu, neziskove organizace teorie a myty vladimir hyanek e kniha, lekar pacient a michael balint martina pacesova e kniha, houbarka viktorie hanisova e kniha, korist paul finch e kniha, madarsko richard prazak e kniha, hadka petra nachtmanova e kniha, slib lisa kleypas e kniha, kra pavel obluk e kniha, site petra dvorakova e kniha, Jan Werich a semafor